4

مغز یکی از پرکارترین اعضای بدن است و می توان گفت اکثر فرمان های بدن از طریق مغر است که صادر می شود. اختلالات این عضو را می توان جزو خطرناک ترین اختلالات به شمار آورد پس سعی کنید تا حد امکان به فکر سلامت مغزتان باشد.

تکرار مدام یک سوال، مشکل در تلفظ کلمات متداول و اختلال در برقراری ارتباط اجتماعی و عاطفی. همه اینها نشانه های زوال عقل است که به مرور زمان زندگی شخص و اطرافیانش را نابود می کند…

ابتلا به بیماری آلزایمر یکی از دلایل عمده زوال عقل در افراد بالای ۶۵سال است. طبق آمار انجمن جهانی آلزایمر، بیش از ۳/۵میلیون آمریکایی از آلزایمر رنج می برند و در هر ۷۰ ثانیه، یک نفر به این بیماری مبتلا می شود.

شاید فکر می کنید آلزایمر یا انواع مختلف زوال عقل، بخش جدانشدنی سالخوردگی هستند اما برخی از مطالعه ها خبر از آن می دهد که با استفاده از رژیم های غذایی مخصوص می توانید از ابتلا به بیماری های زوال و تخریب مغزی در امان بمانید.

یکی از دلایل عمده در ابتلا به زوال عقل، التهاب های طولانی مدت در بدن است. موادغذایی ای را که دارای مقدار چشمگیری از ترکیب های ضدالتهابی هستند، به رژیم غذایی تان اضافه کنید تا از دچارشدن به اختلالات شناختی که با بالا رفتن سن زیاد می شود، جلوگیری کنید.

 

 

شکلات تلخ

براساس مطالعه های محققان نروژی، «فلاونویید» که در دانه های کاکائو وجود دارد، باعث افزایش میزان گردش خون در مغز می شود و بدن را در برابر کاهش جریان خون در مغز که یکی از عوامل مهم در ابتلا به زوال عقل است، محفاظت می کند. پس شکلات هایی را انتخاب کنید که دارای مقدار بالایی کاکائو و میزان کمتری شکر هستند تا نتیجه بهتری بگیرید. شکلات های تلخ بالای ۷۰ درصد بهترین انتخاب است. با اینکه کاکائو یک منبع غنی از ترکیب های سودمند است اما میزان چربی اشباع شده در آن بسیار بالاست. از طرفی در بیشتر مواقع با مواد چرب مثل خامه مصرف می شود. پس بهتر است شکلات تلخ را به قسمت هایی کوچک و برای کل هفته تقسیم کنید.

غذاهای جایگزین:

فلاونویید در بیشتر میوه ها، سبزیجات و ادویه ها یافت می شود. هرچه میوه و سبزی ها رنگی تر باشند، میزان فلاونویید در آنها بالاتر است. از غذاهای دیگری که این ماده سودمند را دارند، می توان به چای سبز و گیلاس اشاره کرد. چای سبز مملو از فلاونوییدی است که به نام کاتاچین معروف است. از دیگر خاصیت های چای سبز پایین آوردن خطر ابتلا به سرطان و بیماری های اعصاب و مغز است.

 

 

مارچوبه

در نتایج تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۸ در کره جنوبی منتشر شد، آمده است که افرادی که کمبود فولیک اسید دارند، ۵/۳ بار بیشتر از افراد دیگر احتمال دارد که به زوال عقل دچار شوند. برای آنکه مطمئن شوید بدنتان حتما به مقدار کافی فولیک اسید دریافت می کند، مارچوبه را به رژیم غذایی?تان اضافه کنید. این نیزه های سبزرنگ روزانه ۶۶ درصد فولیک اسید مورد نیاز بدنتان را تامین می کنند.

غذاهای جایگزین:

از دیگر منابع فولیک اسید می توان به مرکبات، کلم بروکلی، گل کلم، چغندر، عدس و برگ های سبز سبزی هایی مانند اسفناج و شلغم سبز اشاره کرد.

 

 

ماهی سالمون

طبق مطالعه های انجام شده در دانشگاه تافتس در بوستون آمریکا، خطر ابتلا به آلزیمر و زوال عقل در افرادی که به طور متوسط هفته ای ۳ بار روغن ماهی های چرب مصرف می کنند، ۵۰ درصد کاهش پیدا می کند. میزان امگا ۳ در خون این افراد نسبت به آنهایی که از ماهی در رژیم غذایی شان استفاده نمی کنند، بسیار بالاتر است. ماهی سالمون منبعی غنی از امگا ۳، اسیدهای چرب موردنیاز بدن و همچنین ویتامین های مهمی چون ویتامین D و B۱۲ است. حتما سعی کنید ۲ یا ۳ بار در هفته از ماهی هایی که چرب هستند و میزان روغن در آنها بالاست، استفاده کنید. اگر نگران آلودگی های زیست محیطی در غذاهای دریایی هستید، از مکمل های روغن ماهی استفاده کنید.

غذاهای جایگزین:

ماهی «کولی» و «ساردین» نیز منبع بسیار خوبی از امگا ۳ هستند.

 

 

گردو

طبق تحقیق انجام شده توسط «جین مابر» در مرکز تحقیقات مواد غذایی و طول عمر آمریکا، مصرف متعادل گردو در رژیم غذایی، باعث تقویت مغز و توانایی شناختی در افراد مسن می شود. محققان بر این باورند که ترکیب پولی فنول، امگا۳ و دیگر مواد مفید در گردو باعث این تغییرات می شود اما مقدار زیاد آن اصلا برای بدن مفید نیست. در یک آزمایش به موش ها روزانه ۷ تا ۹ گردو داده شد. پس از مدتی مشاهده کردند که توانایی حافظه بلندمدت آنها پایین آمده است که علت آن مقدار بالای امگا۶ بود.

غذاهای جایگزین:

اگرچه تاثیر دقیق گردو بر فرایند شناختی مغز هنوز واضح نیست اما بیشتر پزشکان و متخصان تغذیه مصرف انواع آجیل را توصیه می کنند پس فقط گردو نخورید. هر روز یک مشت از آجیل های مخلوط، میوه های خشک و انواع مغزها مثل فندق، پسته، کشمش، زغال اخته خشک و تمشک بخورید.

 

 

گیلاس

دانشمندان کشف کرده اند که ترکیب های آنتی اکسیدانی که به گیلاس، رنگ قرمز روشن می دهد، دارای مقدار زیادی مواد ضدالتهابی است که مانند داروهای مسکن عمل می کند. در ضمن هیچ یک از تاثیرات مضر آنها را هم ندارد. گیلاس مثل داروهای صنعتی، معده را تحریک نمی کند و ترکیب های موجود در آن، مانع از تجمع پلاکت ها در خون می شود.

غذاهای جایگزین:

میوه های توت مانند مثل بلوبری، تمشک و توت فرنگی مملو از آنتی اکسیدان و مواد ضدالتهابی هستند که باعث کاهش تومورهای مغزی، بروز آلزایمر و زوال عقل می شود.

 

 

زردچوبه

تحقیقات نشان می دهد که تجمع پلاک ها در مغز باعث از بین رفتن سلول های مغزی می شود که این موضوع یکی از دلایل ابتلا به آلزایمر در افراد است. طبق مطالعه های انجام شده، کورکینین موجود در زردچوبه باعث کاهش پلاک ها در مغز می شود. زردچوبه که یکی از اصلی ترین مواد ضدالتهابی است، از دوران باستان مورد استفاده قرار می گرفته است. زردچوبه در انواع ادویه های مخلوط و «کاری» به کار می رود. در کشورهایی مثل هند که «کاری» یکی از مواد اصلی غذایی آنها به شمار می رود، مشاهده شده است که افراد کمتری به زوال عقل دچار می شوند.

غذاهای جایگزین:

زنجبیل نیز خواص مشابهی با زردچوبه دارد. با اینکه مطالعه های انجام شده روی تاثیر زنجبیل روی مغز محدود است اما دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که زنجبیل توانایی کاهش التهابات مغزی را دارد که به طور غیرمستقیم یکی از دلایل بروز زوال عقل است.

 

 

سیب

حالا دلایل بیشتری داریم که حتما روزی یک سیب بخوریم! براساس مطالعه های انجام شده در دانشگاه کرونل آمریکا، کرستین موجود در پوست سیب، مغز را از صدماتی که در آخر به آلزایمر و زوال عقل منجر می شود در امان نگه می دارد. خوردن سیب خطر ابتلا به سرطان را هم کاهش می دهد.

غذاهای جایگزین:

کبر (گیاهی خاردار که از غنچه آن به عنوان چاشنی استفاده می کنند) یکی از مواد غذایی مرسوم در ناحیه مدیترانه است و تاثیراتی مانند سیب دارد. البته می توان به پیاز قرمز هم اشاره کرد.