منبع: انتخاب
نوشابه یکی از مضر ترین محصولات و همچنین خوشمزه ترین محصولات در صنایع غذایی به شمار می آید. نوشابه یک نوشیدنی سرشار از قند و اسید است که واکنش های متابولیسمی متفاوتی را در بدن سبب می شود. در این مطلب به بررسی اتفاقاتی را که بعد از خوردن نوشابه برای شما می افتد پرداخته ایم. با دکتر سلام همراه باشید.
یک محقق و پژوهشگر طب مضرات نوشیدنیهای گازدار بر روی بدن را تشریح کرد و گفت: ۱۰ دقیقه پس از نوشیدن یک لیوان نوشیدنی گازدار قندی، بیدرنگ ۱۰ قاشق چایخوری شکر وارد بدن میشود.
علیرضا ابوالفضلی محقق و پژوهشگر طب درباره مضرات نوشیدنیهای گازدار اظهار کرد: هنگام نوشیدن یک نوشیدنی گازدار، بدن انسان واکنشهایی از خود نشان میدهد.
۱۰ دقیقه پس از نوشیدن یک لیوان نوشیدنی گازدار قندی:
بیدرنگ ۱۰ قاشق چایخوری شکر وارد بدن میشود و دلیل اینکه با وجود این شیرینی فراوان دچار استفراغ نمیشویم این است که اسید فسفریک شیرینی آن را تا حد بسیاری خنثی میکند.
۲۰ دقیقه بعد پس از نوشیدن یک لیوان نوشیدنی گازدار قندی:
قند خون بالا میرود و منجر به ترشح ناگهانی و یکجای انسولین میشود، کبد هم برای جلوگیری از ادامه افزایش قند خون، برای تبدیل قند به چربی دست به کار میشود.
۴۰ دقیقه بعد پس از نوشیدن یک لیوان نوشیدنی گازدار قندی:
جذب کامل کافئین مردمکهای چشم را گشاد میکند و فشار خون بالا میرود و در پاسخ به این حالت بدن، کبد قند را به داخل جریان خون رها میکند. گیرندههای آدنوزین مغز(نوکلئوتیدی است که در سلولها به عنوان حامل انرژی بهکار میرود) بلوکه شده و از احساس خواب آلودگی جلوگیری میکنند.
۴۵ دقیقه بعد پس از نوشیدن یک لیوان نوشیدنی گازدار قندی:
ترشح دوپامین افزایش پیدا میکند و مراکز خاصی که در مغز حالت سرخوشی ایجاد میکند، تحریک میشوند؛ این همان مکانیسمی است که در مصرف هروئین منجر به ایجاد سرخوشی میشود.
۶۰ دقیقه بعدپس از نوشیدن یک لیوان نوشیدنی گازدار قندی:
اسید فسفریک موجود در نوشابه، داخل روده کوچک به کلسیم، منیزیم و روی میچسبد؛ متابولیسم بدن افزایش پیدا میکند و میزان بالای قند خون و شیرینکنندههای مصنوعی، دفع هر چه بیشتر کلسیم از طریق ادرار را باعث میشوند، مدتی بعد نیز کافئین در نقش یک داروی «ادرارآور» وارد عمل میشود.
به گفته ابوالفضلی، حالا دیگر کلسیم و منیزیم و روی که قرار بود جذب بدن شود، بیش از پیش از طریق ادرار دفع میشوند و به همراه آن مقادیر زیادی آب، سدیم و دیگر الکترولیتها نیز از دست میرود؛ بعد از آن، کم کم آن غوغایی که در بدن ایجاد شده بود فروکش میکند و نوبت به اُفت قند میرسد. در این مرحله فرد یا خیلی حساس و تحریک پذیر میشود یا خیلی کرخت و بیحال. حال تمام آبی که از طریق نوشابه وارد بدن شده بود دفع شده است، آبی که میشد به جای اسید، کافئین و شکر حاوی مواد مفیدی برای بدن باشد. چند ساعت بعد نیز اثر کافئین هم از بین میرود و فرد هوس یک نوشابه دیگر به سرش میزند.
ابوالفضلی ادامه داد: زمانی که این موضوع در قالب مقاله چاپ و به زبان انگلیسی در سایتها منتشر شد واکنشهای تندی علیه این مقاله و منتشرکنندگان صورت گرفت تا جایی که به تهدید هم ختم شد؛ بنابراین اهتمام و دقت در بحث تغذیه جسم و روح بسیار حیاتی است.
این محقق و پژوهشگر طب خاطرنشان کرد: بسیاری از افرادی علاقه شدیدی به خوردن نوشابه دارند، ترک آن نیز برایشان سخت است اما باید بدانند که نوشابه از نظر طی فرآیند جذب پس از مصرف، بسیار شبیه هروئین است و میتوان نتیجه گرفت که این افراد به نحوی دچار اعتیاد به این نوشیدنی هستند در حالیکه خودشان اطلاع ندارند.