درست است که عید نوروز سلامت افراد گوناگون را به خطر می اندازد اما این به خطر انداختن را فقط نباید برای بزرگسالان دید،بلکه کودکان هم در خطر زیادی قرار دارند که شاید والدین این خطرات را نبینند.مشکل هایی همانند مسموم شدن با مواد شوینده،نگاه کردن به تلویزیون بصورت طولانی مدت،خفگی و … از مشکل هایی هستند که در عید نوروز کودکان را تهدید میکنند.
عید نوروز باستانی، زمان زنده شدن طبیعت و آغاز فصل بهار علیرغم همه زیباییها و سرسبزیها و طراوتش، شادی و نشاط کودکان، هیاهوی لباس نو و سفره هفتسین و اسکناسهای عیدی بدلیل شرایط خاصش نیاز به مراقبت و رعایت نکات ویژهای بخصوص برای کودکان و نوپایان دارد.
پرخوری کودکان در نوروز
در مورد عوارض مصرف زیاد آجیل، شیرینی، شکلات، آبنبات، کیک و تنقلات بایستی با کودکتان صحبت شود، و در ضمن خوب است در مورد فواید میوههای تازه و اثرات آنها در سلامتی کودک و پیشگیری از بیماریها، به او آگاهی داده شود.
مصرف زیاد اینگونه تنقلات و کاهش مصرف مایعات و میوهها در کودک خطر دلدرد و یبوست دارد، همچنین مهمانیهای مداوم و پرخوریها علت افزایش وزن کاذب کودکان است.
استفاده از میوههای خشک شامل: کشمش، برگه میوهها، توت، آلو، خرما و گردو علاوه بر تنوع و جدید بودن بسیار مقوی و مغذی است، که بایستی جایگزین شکلات و شیرینی شود.
تماشای بیش از حد تلویزیون و بازیهای کامپیوتری
تماشای بیش از حد تلویزیون یا انجام بازیهای کامپیوتری در تعطیلات نوروزی، یکی دیگر از عوامل کاهش تحرک کودکان و خطر چاقی بویژه در کودکان مستعد چاقی است، این مشکل را میتوان با پیادهروی و یا ورزش جبران نمود.
خطر خفگی در کودکان
نکته دیگری که در هنگام مصرف آجیل، شکلات، آبنبات و… لازم است مورد توجه قرار گیرد شرایط کودکان نوپا است که ممکن است با توجه به شرایط سنی خود، این مواد را به دهان برده که خطر پریدن به گلو و خفگی بویژه در هنگام دویدن یا بر زمین افتادن دارد.
مصرف آب یا غذای آلوده
مساله دیگر در مورد کودکان در هنگام سفر، مصرف آب و یا غذای آلوده است.
مصرف غذاهایی که خارج از منزل تهیه میشوند، و یا آب غیر بهداشتی احتمال بروز بعضی از عفونتهای گوارشی از جمله اسهال و استفراغ را با توجه به حساسیت بیشتر سیستم گوارشی آنها افزایش میدهد.
بعلاوه باید به خاطر داشت غذایی که قبلا پخته شده بایستی با اصول صحیح بهداشتی نگهداری و سپس گرم شود.
آلرژی
با شروع فصل بهار و آغاز گرده افشانی گیاهان و همچنین خوردن برخی خوراکیها مثل شکلات و آجیل (بخصوص بادام زمینی) و … در ایام عید، میزان بروز انواع آلرژی هم درکودکان بسیار شایع میشود.
از جمله شایعترین انواع آلرژیها حساسیت پوستی یا کهیر است که با خارش و بیقراری شدید کودک همراه است.
از آنجایی که برخی از انواع آلرژیها بسیار خطرناک هستند، بایستی در این مورد مراقبت خاص نمود.
حضور در مکانهای شلوغ
حضور در مکانهای شلوغ و پر رفت و آمد و یا دارای هوای آلوده بویژه در مورد کودکان، بخصوص کودکان مبتلا به حساسیت ریوی و یا آسم کودکان بایستی به حداقل رسانده شود.
انتقال ویروسها
در ایام نوروز دید و بازدیدهای مکرر و تماس با افراد متعدد، احتمال انتقال بسیاری از ویروسها را افزایش میدهد که این مساله بخصوص در کودکان که بیشتر مورد توجه و بوسیدن قرار میگیرند بیشتر است، لذا علاوه بر ممانعت از این تماسهای مکرر لازم است در برخورد با اقوام و یا دوستانی که بیمار هستند صمیمانه از آنها خواهش کنید کودکتان را در آغوش نگرفته و نبوسند، همچنین به کودکان بایستی یادآوری نمود، قبل از خوردن هرگونه ماده غذایی دستان خود را بدقت بشویند.
کاهش خواب
نکته دیگر رعایت و تنظیم ساعات خواب و بیداری کودکان بخصوص شیرخواران است، کاهش خواب علاوه بر بدخلقی آنها باعث افزایش احتمال بیماریها میشود.
تعریق و قرار گرفتن در معرض هوای سرد
رعایت پوشش کودکان و بخصوص شیرخواران از نکات دیگری است که باید مورد توجه قرار گیرد، خروج از محیط بسته خانه و آپارتمان به فضای باز و طبیعت همراه با جستوخیز کودکان ممکن است باعث تعریق آنها شده و در معرض باد یا هوای سرد حرارت بدن آنها تغییر یابد.
مسمومیت با مواد پاک کننده و شویندهها
یکی دیگر از نکاتی که در اینجا ذکر آن لازم است خطراتی است که قبل از ایام نوروز (در زمان خانه تکانی) کودکان را تهدید میکند، مهمترین آنها خطر مسمومیت با انواع پاک کنندهها و مواد شوینده است، که بدلیل در دسترس بودن ممکن است توسط کودکان مورد مصرف قرار بگیرد.
همچنین سقوط از بلندی و وسایل نیز بایستی مورد توجه قرار بگیرد.
دکتر ریحانه برکتین؛ متخصص نوزادان و کودکان
منبع : زندگی آنلاین