شیرینی

عید نوروز عیدی است که افراد زیادی در آن بیخیال سلامتی میشوند و خوراکی های متعددی در این عید بزرگ به مصرف میرسد.شیرینی ها از محبوب ترین خوراکی ها در عید نوروز هستند که برای پذیرایی از مهمان ها مورد استفاده قرار میگیرند.اکنون یک سوال اینجا بوجود می آید:کدام شیرینی ها سالم هستند و میتوان با خیالت راحت آن ها را مصرف کرد؟

برای افراد دیابتی شیرینی‌جات به دلیل داشتن قندهای ساده اصلا توصیه نمی‌شوند، بنابراین به افراد دیابتی پیشنهاد می شود از مصرف شکلات‌های معمولی و غیر رژیمی در مهمانی‌ها و شب نشینی‌ها خودداری کنند.

مسلما شیرینی‌های خانگی در مقایسه با شیرینی‌‌هایی که از قنادی خریداری می‌‌شوند، طعم بهتری دارند وسالم‌ترند. اما به عنوان یک مشاورتغذیه توصیه می‌کنم به دریافت غذایی خود در ایام نوروز بسیار توجه کنید تا دچار اضافه وزن و به دنبال آن بیماری‌های دیگر نشوید. پس توجه داشته باشید که مصرف کربوهیدرات‌های ساده مثل شیرینی‌ها را باید بسیارمحدود کنید. تنها کمتر از 10 درصد از سهم کربوهیدرات روزانه شما می‌تواند از شیرینی‌ها و قندهای ساده تامین شود.

شیرینی‌ها  در بالای هرم راهنمای غذایی نشان داده می‌شوند و چون مواد غذایی داخل آن اکثرا پرچرب، شیرین یا شور هستند، حاوی کالری بالا و در عوض مواد مغذی اندک بوده و بنابراین مصرف آنها خصوصا به افراد علاقه‌مند به داشتن اندام متناسب، افراد چاق، بیماران قلبی – عروقی و افراد دیابتی توصیه نمی‌شود.

همچنین کاهش مصرف چربی‌ها و شیرینی‌ها به حفظ و طراوت پوست نیز کمک می‌کند. هرم غذایی راهنمایی برای کلیه افراد است که می‌تواند به راحتی روش صحیح تغذیه و سالم ماندن را در یک نگاه نشان دهد. در این هرم موادی که در راس هستند باید بسیارکم (هفتگی یا ماهانه) استفاده شوند.

همانطور که پیش از این نیز ذکرشد شیرینی‌ها نیز در راس هرم قرار دارند. با این وجود به دلیل طرفداران زیادی که این گروه مواد غذایی دارند و  با توجه به میزان کالری مورد نیاز روزانه تان و سهم محدود ذکر شده برای شیرینی‌ها، نکاتی را در مورد روش‌های بهبود کیفیت و سالم‌تر کردن شیرینی‌ها و همچنین استفاده صحیح از آنها در این مقاله آورده‌ایم:

دو نکته

انواع کاکائو‌های خالص می تواند برای سلامت بدن و قلب و عروق شما متناسب‌تر از شیرینی‌ها باشد.

اکثر شیرینی‌های صنعتی خصوصا شیرینی‌های تر از انواع روغن‌ها و چربی‌های جامد اشباع تهیه می‌شوند که عامل افزایش چربی‌های مضر خون هستند. بنابراین مصرف آنها خصوصا برای بیماران قلبی – عروقی و افرادی که چربی خون بالا دارند در حداقل مقدار توصیه می‌شود.

شکر و روغن شیرینی‌ها 

شیرینی‌ها شامل انواع کیک‌ها، بیسکویت‌ها، دسرها و… هستند که در تهیه آنها از شکر استفاده شده است. توجه داشته باشید که مصرف مواد غذایی موجود در این گروه را، که در راس هرم قرار دارند، باید به حداقل برسانید.

سعی کنید روغن مورد نیاز در شیرینی‌های خود را از چربی‌های چند غیر اشباع و تک غیر اشباع انتخاب  کنید.

روغن‌ها کالری زیادی دارند. برای حفظ سلامتی وتندرستی خود، میزان مصرف آنها را محدود کنید.

خرید شیرینی‌ها 

برای جلوگیری از دریافت بیش از حد از این گروه، در هنگام خرید شب عید سعی کنید حداکثر از یکی دو نوع از انواع شیرینی‌ها، آن هم در سایز‌های کوچک‌تر خریداری نمایید.

شیرینی‌ها و کودکان

انواع شیرینی‌ها می‌توانند باعث کاهش اشتها مخصوصا در کودکان شوند. پس مصرف آنها در کودکان، بویژه کودکان بیش فعال و یا کودکان مبتلا به سوء تغذیه باید محدود شود.

توصیه به دیابتی‌ها

برای افراد دیابتی شیرینی‌جات به دلیل داشتن قندهای ساده اصلا توصیه نمی‌شوند، بنابراین به افراد دیابتی پیشنهاد می شود از مصرف شکلات‌های معمولی و غیر رژیمی در مهمانی‌ها و شب نشینی‌ها خودداری کنند.

بیسکویت جو

مواد لازم برای تهیه حدود 12 عدد بیسکویت
جو دو سر خرد شده             90 گرم             270 کیلوکالری
آرد سبوسدار معمولی           50 گرم             150 کیلوکالری
شکر قهوه‌ای                       20 گرم             70 کیلوکالری
روغن کنجد                         20 میلی‌لیتر      180 کیلوکالری
عسل                                20 میلی‌لیتر      60 کیلوکالری
شیر                                  30 میلی‌لیتر      15 کیلوکالری

روش تهیه

جو دو سر خرد شده را با آرد الک شده و شکر در ظرف بزرگی بریزید و روغن را به آن بیفزایید و با چنگال مخلوط کنید. عسل و شیر را روی حرارت بگذارید و هم بزنید تا گرم شود. مخلوط شیر گرم را در مخلوط جو بریزید و با همزن برقی بزنید تا خمیر نرمی بدست آید. خمیر را به آرامی روی سطحی آغشته به آرد ورز دهید تا نرم و یکدست شود.

خمیر را بین دو کاغذ شیرینی‌پزی باز کنید و با قالب گرد قالب بزنید و به فاصله 2 سانتیمتر از هم در سینی چرب شده فر بچینید.  با چنگال به آرامی روی آنها سوراخ ایجاد کنید. سینی را به مدت 12 دقیقه در فر از قبل گرم شده با دمای 180 درجه‌ سانتیگراد بگذارید تا بیسکویت‌ها برشته شوند. اکنون بگذارید بیسکویت‌ها خنک شوند.

یادآوری: جو دو سر را درون کاسه دستگاه غذاساز بریزید. دستگاه را روشن کنید و صبر کنید تا جو کاملا خرد شود.

چند نکته برای تهیه شیرینی‌های خانگی 

سعی کنید شیری را که برای تهیه شیرینی‌های خود به کار می‌برید، شیر بدون چربی باشد.
به جای شکر، از قند رژیمی استفاده کنید تا میزان کالری شیرینی‌ کاهش پیدا کند. به علاوه، می‌توانید از عسل طبیعی استفاده کنید. البته اشتباه نکنید، عسل به اندازه شکر کالری دارد، اما به غیر از آن، دارای خواص مفید دیگری هم هست.
با وجود اینکه آرد شیرینی‌‌پزی معمولا آرد بسیار سفیدی است، اما ما به شما توصیه می ‌کنیم از آرد کامل و سبوسدار استفاده کنید، ولی بدانید که شیرینی‌‌ها کمی تیره‌‌تر می‌‌شوند. این شیرینی‌ها برای کسانی که از یبوست رنج می ‌برند نیز می‌تواند موثر باشد.
سعی کنید در شیرینی‌های خود سهم بیشتری از میوه‌ها را بکار ببرید.
سعی کنید در شیرینی‌های خود از مغزها و دانه‌ها برای طعم‌دهی استفاده نمایید.
استفاده از زنجبیل در شیرینی‌ها می‌تواند بسیارمفید باشد. زنجبیل فواید زیادی در زخم معده، آرتریت، تهوع بویژه تهوع بارداری و سرماخوردگی و … دارد.
استفاده از جو، سیب و هویج در شیرینی‌ها می‌تواند سبب کاهش جذب قند و چربی شیرینی‌ها شود و همچنین طعم بهتری به شیرینی‌ها ببخشد.

حوریه دانش بدی؛ کارشناس ارشد تغذیه

منبع : زندگی آنلاین