هر فردی و حتی هر حیوانی دوست دارد زندگی اش در آرامش باشد و ما بصورت ناخودآگاه یا خودآگاه علاقه داریم که حمایتمان را از احساس آرامش بکنیم.زمانیکه آرامش مان با خطر مواجه میشود،خشم به سراغمان می آید و اگر روش های کنترل خشم را ندانیم،رفتار پرخاشگرانه ای را از خود نشان میدهیم.خشم و پرخاشگری دقیقاً به چه دلیلی است؟
عصبانیت و خشم ریشه در ناکامی، افسردگی، محرومیتها، تحقیر، تهدید و از همه مهمتر ترس دارد. ترس از دست دادن چیزهایی که باعث آرامشش شده است یا فکر می کند که موجب آرامش وی خواهد شد. به عنوان مثال، ترس فرد از تحقیر شدن، مورد ظلم قرار گرفتن، ترس از فریب خوردن و پایمال شدن حقوق شان، ترس از دست دادن دارایی، سلامت، خانواده، غرور و ارزشهای مختلف. همه می خواهند به آرامش برسند و یا از این احساس خود حمایت کنند.
ما می توانیم احساس خشم را پیدا کنیم، ولی لزوما به معنای رفتار پرخاشگرانه نیست. مهم است بدانید که احساس خشم مانند سایر احساسات ما بعد از مدت کوتاهی از بین خواهند رفت، ولی چرا ما نمی توانیم این احساس را کنترل کنیم و رفتار پرخاشگرانه از خود نشان می دهیم؟
علل مطرح شده در این ارتباط عبارتند از:
1. مشکلات خلقی فردی مانند: افسردگی، اضطراب، اختلال دو قطبی و یا اختلالات بدبینی و پارانوئید.
2. عوامل وابسته به جسم مثل: خستگی شدید، بیماری، درد و کاهش انرژی، ناتوانی، و مصرف بعضی از داروها و موادمخدر.
3. وضعیت جسمانی به دنبال موقعیت مانند: غمگینی، اضطراب و ترس.
4. تفاوت های فردی و شخصیتی مثلا در افراد خودشیفته، افراد کمال طلب، انتقاد ناپذیر، و افراد مضطرب و وسواسی.
5. گاهی پرخاشگری به دنبال یادگیری های اشتباه قبلی فرد می باشد.
6. افرادی که از کودکی الگوهای رفتار پرخاشگرانه ای داشته اند و یا بچه هایی که آموخته اند با خشم و پرخاشگری می توانند به اهداف و خواسته های خود دست یابند. برخی افراد نیز با توهین، تحقیر و سرزنش دیگران سعی می کنند که احساس خشم خود را بیرون بریزند و آرام شوند.
حال این پرسش مطرح است که چگونه این احساس خود را کنترل کنیم؟
یادتان باشد که احساس خشم مانند: شادی، غم، و ترس همیشه همراه ما هستند. مهم عملکرد و رفتار ما در برابر این احساسات می باشد. برای کنترل رفتارمان در برابر این احساس چند کار توصیه می شود:
1. اگر به شدت عصبانی می شوید و رفتارهای پرخاشگرانه شدید نشان می دهید، حتما باید تحت بررسی و درمان قرار گیرید. همه اختلالات اعصاب و روان مثل: افسردگی، اضطراب، بدبینی، وسواس، و سایر اختلالات خلقی قابل درمان هستند.
2. به فرزندان خود آموزش صحیح دهید تا بتوانند خشم خود را به درستی کنترل کنند و الگوی مناسبی برای آنها باشید و شیوه رشوه گیری در برابر عصبانیت را عملی نکنید.
3. باورهای اشتباه در مورد انتظارات غیرواقعی، غیرقابل تصور و بسیار ایده آل را در زندگی خود تصحیح کنید و به اندازه توانایی خودتان از خودتان انتظار داشته باشید.
4. سعی کنید مهارت ارتباط با دیگران را بیاموزید و همین طور مهارت ارتباط با همسر، فرزندان، همکاران و یا سایر افراد جامعه را.
5. سالم زندگی کنید و علاوه بر سلامت جسمی، سلامت روان نیز بسیار اهمیت دارد. تغذیه مناسب به همراه ورزش نیز در ارتباط با دیگران بسیار اهمیت دارد. امیدوارم همیشه آرامش در زندگی شما جریان داشته باشد و احساس خشم و از دست دادن آنرا نداشته باشید.
منبع : بهترین ها