قرص رانیتیدین
مقادیر مصرف خوراکی
بزرگسالان:
در درمان قرحه خوشخیم گوارشی، قرحه ناشی از مصرف داروها، بازگشت محتویات معده به مری و سوءهاضمه مزمن مقدار ۱۵۰ میلی گرم ۲ بار در روز صبح و شب یا ۳۰۰ میلی گرم موقع خواب برای مدت ۸-۴ هفته مصرف میشود.در درمان نشانگان زولینگر-الیسون ۱۵۰ میلی گرم ۳ بار در روز تا حداکثر g/day۶ در مقادیر منقسم مصرف میشود.
در درمان قرحه گوارشی mg/day۴-۲ دوبار در روز تا حداکثر mg/day۳۰۰ مصرف میشود. مقدار مصرف نگهدارنده تا ۱۵۰ میلی گرم در شب است.
برای کاهش اسید معده قبل از اعمال جراحی یا زایمان مقدار ۱۵۰-۵۰ میلی گرم ۲-۵/۰ ساعت قبل از القای بیهوشی به صورت عضلانی یا تزریق آهسته وریدی مصرف میشود.
مکانیسم اثر
رانیتیدین دارویی است که با مهار گیرندههای H۲ هیستامین نوع دو سلولهای جانبی ترشح اسید معده را کم میکند و به درمان ناراحتیهای ناشی از افزایش اسید معده کمک میکند.
اثرات قرص رانیتیدین
اثر کاهنده فشار خون:
آتنولول با انسداد گیرنده های بتا – آدرنرژیک موجب کاهش فشار خون می شود.این دارو با کاهش جریان سمپاتیک از CNS و با مهار آزاد شدن رنین باعث کم شدن برون ده قلبی می شود. به گزارش اسان طب آتنولول با مقادیر مصرف کم بطور انتخابی گیرنده های ß1 را در قلب مهار می کند. آتنولول اثر کمی بر روی گیرنده های ß2 نایژه ها و عضلات صاف عروق دارد.
آتنولول با کاهش انقباضات میوکارد و با کم کردن ضربان قلب ( اثرات اینو تروپیک منفی) به درمان آنژین صدری پایدار مزمن کمک کرده و بنابراین ، باعث کاهش مصرف اکسیژن میوکارد می شود.
عوارض قرص رانیتیدین
- درد قفسه سینه
- تب
- گلو درد
- احساس کوتاه شدن تنفس
- سرفه با خلط سبز یا زرد
- سریع کبود شدن یا خونریزی کردن
- احساس ضعف غیر عادی
- کند یا تند شدن سرعت ضربان قلب
- مشکلات بینایی
- سرخی و تاول پوستی
- کاهش اشتها
- زردی پوست و چشم
- کاهش توانایی جنسی.
- خستگی ، خواب آلودگی
- برادیکاردی
- کمی فشار خون
- CHF
- بیماری عروق محیطی
- بثورات پوستی
- تهوع ، استفراغ ، اسهال
- کدر شدن ادرار و مدفوع اشاره کرد. در صورت بروز علائم نارسایی قلبی، باید مصرف دارو قطع شود.
تداخل دارویی
برخی داروها با قرص رانیتیدین تداخل دارند و ازاین رو خودسرانه مصرف رانیتیدین را حتی به شکل تک دوز نباید انجام دهید. شایع ترین نمونهها کتوکونازول، داروهای ضددیابتی خوراکی، نیفیدیپین و فنی توئین است. جذب این دارو در حضور آنتیاسیدها کاهش مییابد. با وجود آنکه رانیتیدین در مقایسه با سایمتیدین یک مهار کننده ضعیفکنندهتر آنزیمهای کبدی است، با این وجود در مصرف همزمان سایر داروها با این دارو باید احتیاط کرد.