لوبیا از جمله حبوبات پر مصرفی است که فواید بسیاری را برای بدن در پی دارد. لوبیا به علت داشتن درصد بالای پروتئین یکی از مقوی ترین مواد خوراکی در بین حبوبات به شمار می آید. البته مصرف لوبیا برای برخی افراد نیز با محدودیت هایی همراه است که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد. با دکتر سلام همراه باشید.
از خواص لوبیا بیشتر بدانیم
به گزارش بهداشت نیوز، انواع مختلفی از لوبیاها دارای فیبر، پروتئین گیاهی، کربوهیدرات، ویتامین های گروه B و مواد معدنی مختلف هستند. از مصرف انواع مختلفی از لوبیاها در غذاها و سالادهای خود غافل نشوید.
آیا از نظر ارزش غذایی تفاوتی بین لوبیاها وجود دارد؟
در پاسخ به این پرسش باید گفت بله تفاوت وجود دارد. لوبیا قرمز حاوی ویتامین هایB5 ، B6، اسید فولیک و مواد معدنی نظیر کلسیم، منیزیم، منگنز، پتاسیم، روی، آهن و مولیبدن است. لوبیا چیتی اسید فولیک، کلسیم و آهن بیشتری نسبت به لوبیا قرمز دارد و لوبیا سفید نسبت به دو نوع دیگر آهن، فیبر و مولیبدن بیشتری دارد و قند خون را با سرعت کمتری بالا می برد.
فواید انواع لوبیا ها برای بدن ما
لوبیاها به دلیل داشتن فیبر زیاد ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، دیابت نوع 2، چاقی، برخی از سرطانها، بیماری های گوارشی و یبوست را کاهش می دهند. ویتامین های گروه B لوبیا سبب پیشگیری از آلزایمر می شود. آنتی اکسیدانهای موجود در لوبیاها با رادیکالهای آزاد ایجاد شده در سلولها مبارزه کرده و آنها را از بین می برند و نقش مهمی در پیشگیری از سرطانهای مختلف دارند. پتاسیم لوبیاها در پیشگیری و کنترل فشار خون نقش زیادی دارد، افراد مبتلا به فشارخون از مصرف انواع لوبیاها غافل نشوند. مصرف یک فنجان لوبیا پخته شده در روز 25 درصد از نیاز روزانه ما به این ماده معدنی ارزشمند را تامین می نماید. مقدار زیاد مولیبدن در لوبیای سفید به شکسته شدن مولکولهای چربی در بدن کمک می نماید.
آیا مصرف لوبیا می تواند باعث کاهش وزن شود؟
همانطور که در بالا گفته شد انواع لوبیاها حاوی پروتئین و فیبر زیادی هستند. که این دو ماده مغذی نقش موثری در کاهش وزن ایفا می کنند. پروتئین لوبیا حس سیری را افزایش داد و به افزایش سوخت و ساز بدن کمک می نماید همچنین فیبر لوبیا با افزایش حجم معده اشتهای شما را برای غذا خوردن کاهش می دهد. لوبیا کلسترول ندارند و مقدار چربی خیلی کمی دارد بدین ترتیب انواعی از لوبیاها به کاهش وزن در افراد مختلف کمک می نمایند. امروزه شرکتهای داروسازی از عصاره لوبیای سفید در مکمل های کاهش وزن خود استفاده می کنند.
مطالعات صورت گرفته در سال 2010 نشان داد افرادی که 15 دقیقه قبل از وعده غذایی اصلی خود عصاره لوبیا سفید استفاده می کردند در مقایسه باکسانیکه دارو نما می خوردند هم کاهش وزن بیشتری داشتند و هم دور کمر آنها کاهش پیدا کرد.
مطالعه ی دیگری که در سال 2007 انجام شد نشان داد افرادی که از عصاره لوبیا سفید برای کاهش وزن خود استفاده می کردند در مقایسه با گروهی که دارونما مصرف می کردند کاهش وزن بیشتری را تجربه کردند و این کاهش وزن ناشی از کاهش توده چربی در بدن آنها بود و توده عضلانی آنها کم نشده بود.
از اثرات دیگر عصاره لوبیا سفید در کاهش وزن اختلال در عملکرد آنزیم آمیلاز است. آمیلاز آنزیمی است که در شکستن کربوهیدراتها نقش موثری دارد. لوبیای سفید این آنزیم را غیر فعال می کند بنابراین کربوهیدراتها تجزیه نمی شوند و جذب آنها با مشکل صورت می گیرد. البته باید خاطر نشان کرد مصرف لوبیا سفید در کسانی که رژیم غذایی با کربوهیدرات بالا دارند یعنی عادت به مصرف زیاد مواد نشاسته ای از قبیل نان، برنج و سیب زمینی و … دارند، می تواند اثر بخش باشد و منجر به کاهش وزن در این افراد شود.
در پایان می توان این گونه نتیجه گیری کرد که با توجه به خواص بی نظیر حبوبات مخصوصا انواع لوبیاها در سلامتی افراد بهتر است از این مواد غذایی مفید در برنامه غذایی خود استفاده کنیم و برای کاهش وزن حتما لازم نیست مکمل عصاره لوبیا سفید را بخریم بلکه با جایگزین کردن انواعی از لوبیاها مخصوصا لوبیای سفید با گوشت قرمز در رژیم غذایی خود و محدودیت دریافت کالری روزانه و ورزش منظم می توانیم از شر چاقی و اضافه وزن خلاص شویم و بدن خود را در برابر انواعی از بیماریها ایمن کنیم.
منبع: آوای سلامتی