ژنژویت چیست؟ عاملی که باعث ژنژویت می شود،پلاک دندانی است. پلاک دندانی یک ترکیب چسبناک از این سه ماده است: 1- تکه های کاغذ 2- بزاق 3- باکتری
البته لازم است بدانید که تغییراتی در هورمون های مرتبط با بارداری هم میتوانند عاملی برای بوجود آمدن این بیماری شود.
اگر ژنژویت پیشرفت کند و درمان نشود، باعث واکنشهای التهابی پریودونتیوم (بافتهای احاطه کننده و پشتیبان دندانها شامل، لیگمان، پریودونتال، استخوان آلوئولار و لثه) میشود که لثهها، دندانها و استخوانها را درگیر میکنند.
علائم ژنژویت
ژنژویت باعث تورم لثهها و ایجاد کیسههای تجمع یافته از پلاک در اطراف دندانها میشود. لثهها قرمز و بسیار حساس میشوند، در صورت پیشرفت بیماری، لثه ملتهب و دردناک میشود و گاه خونریزی میکند.
این بیماری باعث بوی بد دهان، آبسه، سایش و تحلیل استخوانهای فک میشود.
درمانهای رایج ژنژویت
مشاوره با دندانپزشک به هنگام مشکوک بودن نسبت به بیماری لثه ضروری است.
مسواک زدن با مسواک نرم و نخ کشیدن و استفاده از مسواکهای برقی میتواند مفید باشد.
التهاب پیشرفته ممکن است نیاز به جراحی لثه و یا استخوان فک داشته باشد.
مواد غذایی مفید برای ژنژویت
ویتامین C و سلامت لثه
پرتقال، گریپ فروت، سبزیهای برگی سبز، توتها، هلو، سیبزمینیها منابع خوب ویتامین C هستند که برای استحکام لثهها ضروریاند.
کمبود ویتامین C رژیم غذایی باعث افزایش التهاب و قرمزی ناشی از ژنژویت میشود.
فلاوونوئید و سلامت لثه
پیاز، سیب و چای از منابع خوب بیوفلاونوئید هستند که به التیام لثه کمک میکنند.
سیر حاوی ترکیبات ضد باکتریایی است و برای مبارزه با عفونتهای دهان مفید است.
ویتامین B و سلامت لثه
غلات صبحانه غنی شده، نانها و عصاره مخمر حاوی اسیدفولیک و ویتامینهای B مورد نیاز برای سلامت بافتها هستند، افزایش دریافت منابع اسید فولیک و موادغذایی حاوی فولات نظیر لبو، کلمپیچ، مارچوبه، اسفناج و حبوبات در کاهش التهاب لثهها مؤثرند.
ویتامین D و سلامت لثه
کنسرو ساردین و کیلکای با استخوان منابع خوب ویتامین D و کلسیم هستند.
کمبود ویتامین D باعث اختلال در جذب کلسیم و تشدید پریودونتیسم میشود.
بتاکاروتن و سلامت لثه
سیبزمینی شیرین، هویج، انگور، زردآلو، سبزیهای برگی سبز حاوی بتاکاروتن هستند که باعث افزایش سطح ویتامین A در بدن میشوند.
کمبود این ویتامین خطر بیماریهای پریودونتال را افزایش میدهد.
زنان حامله که به علت تغییرات هورمونی در معرض بیماری پریودونتال قرار میگیرند باید از منابع غنی بتاکاروتن برای تامین ویتامین A مورد نیاز، استفاده نمایند.
البته دریافت مکمل ویتامین A در دوران بارداری توصیه نمیشود زیرا مقادیر بالای آن باعث آسیب به جنین و بروز نقایص مادرزادی میشود.
کلسیم و سلامت لثه
شیر، ماست، پنیر و منابع غذایی غنی شده، دانه کنجد و حلوا ارده تامین کننده کلسیم هستند.
دریافت مقدار کافی کلسیم به استحکام استخوانهای فک کمک میکند و کمبود آن در رژیم غذایی میتواند در ایجاد بیماریهای لثه موثر باشد.
روی و سلامت لثه
گوشت قرمز، غذاهای دریایی و غلات سبوسدار حاوی عنصر روی هستند.
کمبود این ماده معدنی بافت لثه را در معرض تخریب قرار میدهد.
مواد غذایی که بایددر مشکلات لثه پرهیز شوند
شکر، بیسکویت، کیک، عسل، شربتها که باعث افزایش خطر تشکیل پلاک میشوند باید به مقدار محدود مصرف شوند.
نوشیدنیهای کربناته، گوشتهای کنسرو شده و غذاهای فرایند شده به علت افزودن مواد نگهدارنده دارای مقدار زیادی فسفر به صورت فسفات سدیم، فسفات پتاسیم، اسید فسفریک و پلی فسفات هستند.
مقدار معینی فسفر برای سلامت استخوانها لازم است اما مقادیر بیشتر آن باعث بر هم خوردن تعادل کلسیم، فسفر و از دست رفتن کلسیم میشود.
این امر باعث ضعیف شدن استخوانهای فک و تشدید بیماری لثه میشود.
سایر اقدامات
– جویدن آدامسهای حاوی زایلتول به پاک کردن دندانها بعد از غذا و بین وعدههای غذایی کمک میکند.
زایلتول شیرین کننده طبیعی است که باعث کاهش فعالیت باکتریها در دهان میشود و از تشکیل پلاک جلوگیری میکند.
– دهان شویههای اسید فولیک میتوانند به کاهش التهاب و عفونت لثهها کمک کنند، مکمل اسید فولیک برای افرادی که مقادیر کافی فولات را از طریق رژیم غذایی خود دریافت نمیکنند، مفید است.
– مصرف روزانه 70-60 میلی گرم مکمل ویتامین C برای درمان ژنژویت موثر است.
این مقادیر را میتوان به راحتی از سبزیها و میوهها تامین کرد. کمبود این ویتامین باعث تشدید خونریزی در بیماری ژنژویت میشود.
– استفاده از روغن موجود در کپسول ویتامین E بر روی محل آسیب دیده میتواند موثر باشد.
– مکمل کوآنزیم 10 Q به کاهش پیشرفت تخریب لثهها کمک میکند.
-ترک سیگار برای افراد سیگاری ضروری است در واقع سیگار کشیدن با افزایش خطر بیماری پریودونتال مرتبط است.
بهداشت نیوز