آیا تا به حال برایتان پیش آمده بدون اینکه به دستتان ضربه ای بخورد،متوجه شوید که کبود شده است؟آیا دلیل این موضوع را می دانید؟در این مطلب قصد داریم به بیان دلیل این قبیل کبودی ها بپردازیم و راه حلی ارائه دهیم تا به این نوع خونمردگی ها گرفتار نشویم و در صورتی که برایمان اتفاق افتاد،آن را درمان نماییم.

می‌توان بعد از هر آسیب موضعی، از یخ برای سرد نگه‌داشتن موضع استفاده کرد تا به حجم خونمردگی اضافه نشود و جلوی خونریزی زیرپوستی گرفته شود. در مواردی که قرار است در موضعی جراحی کوچکی انجام شود مثلا در تزریق‌های پوستی اطراف چشم

می‌توان با یخ جلوی خونمردگی را گرفت
حتما تا به حال برایتان پیش آمده که ناگهان متوجه کبودی روی دست یا پایتان شوید و حتی ندانید چه زمان ضربه‌ای به شما وارد شده است. این اتفاق معمولا روی ساق پا مشهود‌تر است. یکی از سوالات بیشتر خوانندگان این است که چه کنیم دچار خونمردگی نشویم و اگر شدیم، چطور آن را در زمان کوتاه‌تری رفع کنیم؟ با دکتر سیدمسعود داوودی، متخصص پوست و عضو هیئت علمی دانشگاه بقیه‌ا…(عج) در این‌باره گفت‌وگو کرده‌ایم.

خونمردگی در اصطلاح پزشکی به چه معنی است؟
خونمردگی در واقع خونریزی بافت‌های عمقی است که 2 دلیل عمده دارد؛ یا فرد دچار مشکلات عروقی است و عروق به دلایلی پاره شده و به دنبال آن خونریزی زیرپوستی رخ می‌دهد یا فرد دچار اختلالات انعقادی است و بافت‌های عمقی به دنبال ضربه‌های جزیی به اندام‌ها دچار خونریزی می‌شود. برخی افراد ذاتا و به‌صورت ژنتیکی مخصوصا در پاها عروق شکننده‌ای دارند و خون به دنبال ایستادن‌های طولانی‌مدت در پا تجمع پیدا می‌کند و باعث پارگی عروق می‌شود. در این موارد معمولا عروق ریز هستند که باعث خونریزی‌های جزیی می‌شوند. در این افراد خون بسیار کند و دیر منعقد می‌شود و فرد در اثر ضربه‌های جزیی دچار خونمردگی خواهد ‌شد. گاهی هم بیماری‌های مربوط به دیواره عروق یا واسکولیت غیر از التهاب دیوار عروق باعث شکنندگی عروق می‌شوند و در نتیجه شاهد خونریزی‌های زیرپوستی هستیم. البته در این شرایط کمتر خونمردگی داریم و بیشتر شاهد لخته‌های عروقی هستیم. البته گاهی هم واقعا فرد دچار اختلالات عروقی نیست و خونمردگی به دنبال حوادث رخ می‌دهد. مثال واضح آن ضربه‌های اتفاقی یا جراحی‌هایی است که پارگی عروق را به دنبال دارند.

آیا کمبودهای تغذیه‌ای نقشی در این بین ندارد؟
گاهی کمبود برخی ویتامین‌ها به‌خصوص ویتامین C می‌تواند باعث شکنندگی عروق شود. در این شرایط تجویز دوره‌ای از ویتامین C خونمردگی را تا حدود زیادی کنترل می‌کند.

خونمردگی به درمان هم نیاز دارد؟
در مواردی که پای بیماری خاصی درمیان نیست، درمان خاصی لازم نیست. در مورد بیماری‌هایی مثل هموفیلی تزریق عواملی که به تناوب لازم است، مشکل را حل می‌کند. در سایر بیماری‌ها نیز مثل واسکولیت درمان‌های مربوطه می‌تواند جلوی خونریزی‌های زیرپوستی را بگیرد. در افرادی که عروق شکننده‌ای دارند شاید استفاده از جوراب واریس که از بیرون پوست و عروق را حمایت می‌کند، مفید باشد.


بیشتر بخوانید: تمام درمان های خون مردگی صورت و بدن


با چه روشی می‌توان از پیشرفت خونمردگی و افزایش وسعت آن پیشگیری کرد؟
می‌توان بعد از ضربه از یخ برای سرد نگه‌داشتن موضع استفاده کرد تا به حجم خونمردگی اضافه نشود و جلوی خونریزی زیرپوستی گرفته شود. در مواردی که قرار است در موضعی جراحی کوچکی انجام شود مثلا در تزریق‌های پوستی اطراف چشم می‌توان با گذاشتن یخ جلوی خونمردگی را گرفت. البته پمادهایی در بازار وجود دارد که به درمان سریع‌تر خونمردگی‌های ناشی از جراحی کمک می‌کند اما استفاده از آنها ضرورتی ندارد و سرعت پاک شدن خونمردگی به دنبال استفاده از این پمادها خیلی بیشتر از روال و سرعت طبیعی آن نیست. این داروها حاوی ترکیبات منقبض‌کننده عروق هستند و جلوی روند خونریزی را می‌گیرند و به جذب سریع‌تر خونمردگی کمک می‌کنند.

چقدر زمان می برد تا خونمردگی رفع شود؟
معمولا کبودی چند روز بیشتر باقی نمی‌ماند. در مواردی خونمردگی تا چند هفته طول می‌کشد اما به‌تدریج پروتئین‌های موجود در خون و مولکول‌های آهن جذب می‌شوند. کبودی ابتدا به رنگ آبی کبود مایل به قرمز تیره است ولی پوست ناحیه به‌تدریج سبزتیره و سبز کمرنگ می‌شود و بعد ته‌رنگ زرد پیدا می‌کند.

 

منبع:انتخاب