خواندن کتاب می تواند سبب افزایش طول عمر شود. نتایج یک تحقیق که در حوزه ی علوم اجتماعی و پزشکی در سال 2016 و پس از 12 سال پیگیری انجام گرفت نشان داد که میزان مرگ و میر در افراد کتاب خوان، 20 درصد کمتر از دیگران است، حتی کمتر از افرادی که به مطالعه ی مجلات و یا روزنامه ها می پردازند.
کاهش بیماری ها
پزشکان، متخصصان درمانی و مددکاران اجتماعی سال هاست که از کتاب به عنوان وسیله و ابزاری برای کاهش علائم بیماری های جسمی و روانی و همچنین کاهش پریشانی های فردی استفاده می کنند. این روش که با عنوان کتاب درمانی شناخته می شود، برای درمان انواع بیماری ها نظیر اختلالات ترس و بیخوابی مربوط به افزایش وزن و اضطراب ناشی از بستری شدن در بیمارستان استفاده می شود.
خواب بهتر و راحت تر
ایجاد یک عادت همیشگی مبنی بر مطالعه کتاب قبل از خواب شب می تواند سبب شود تا از شانس بالاتری برای داشتن یک خواب راحت برخوردار شوید. برای شروع می توانید به خواندن یک و یا دو بخش از کتاب قبل از خواب بپردازید تا کم کم به این روال عادت کنید. البته به خاطر داشته باشید که برای این کار حتما از کتاب های کاغذی استفاده کنید، نه از کتاب های الکترونیک! زیرا تمامی متخصصان و کارشناسان بهداشت خواب توصیه می کنند که یک ساعت قبل از خواب از کامپیوتر، تبلت، تلفن همراه و یا هر وسیله ی الکترونیکی دیگر استفاده نکنید تا دچار بدخوابی نشوید.
افزایش دایره ی لغات
نتایج تحقیقات نشان می دهد که کودکان 5 تا 15 درصد از کلمات آموخته شده را از مطالعات خود بدست می آورند. لذا کودکانی که مطالعات بیشتری دارند، از دایره ی لغات بیشتری نیز برخوردار خواهند بود. بدون شک همین نتیجه گیری را می توان برای بزرگسالان نیز مطرح کرد.
همدلی بیشتر
نتایج تحقیقات بیان می کند که اگر افراد در هنگام مطالعه (رمان)، غرق در داستان های خیالی می شوند و می توانند با قهرمانان و یا شخصیت های داستان ارتباط برقرار کنند. این پدیده نشان می دهد که از لحاظ احساسی قدرت بیشتری برای ابراز همدلی با افراد دارند و مطالعه کردن می تواند سبب افزایش این حس و بهبود آن گردد. این بدان معناست که کم بودن میزان ارتباط بین افراد مطالعه کننده و شخصیت های داستانی نیز می تواند به دلیل کم بودن قدرت همدلی در آنها باشد.
افزایش قدرت مهارت های کلامی
در یک مطالعه ی دانشگاهی نتیجه گیری شد که بزرگسالانی که مطالعه ی بیشتری دارند، از قدرت بیان بهتر و روان تری در مقایسه با همسالان خود برخوردارند. این مهارت کلامی علاوه بر افزایش دانش و فرهنگ لغات، سبب انتقال آسان تر نظرات و ایده ها می شود و این چیزیست که می تواند سهم بسزایی در بهبود کیفیت و رضایت فردی از زندگی داشته باشد.
کاهش استرس
آیا فکر می کنید که پیاده روی و یا نوشیدن چای بهترین راه برای کاهش استرس است؟ شش دقیقه مطالعه ی مستمر می تواند بسیار مفیدتر باشد.
در یک مطالعه ی تحقیقاتی اثبات شد که نوشیدن یک فنجان چای به میزان 54 درصد و قدم زدن 42 درصد استرس را کاهش می دهند. اما حدس می زنید که کتاب خواندن تا چند درصد سبب کاهش استرس در افراد می شود؟ 68 درصد!!!
بنابراین دفعه ی بعد که روز سختی را پشت سر گذاشتید، حداقل شش دقیقه مطالعه برای بهبود وضعیت تان پیشنهاد مناسبی است.
افزایش مهارت های نوشتاری
نوشتن اغلب بهترین راه برای افزایش توانایی های محاوره به شمار نمی آید. اما در یک مطالعه که در آن 46 متغیر مستقل و ارتباط آنها با نوشتار مورد بررسی قرار گرفت، استعداد (میل ذاتی) خواندن به عنوان قوی ترین متغیر در ارتباط با توانایی نوشتن شناخته شد و این استعداد تنها می تواند با خواندن واقعی بهبود پیدا کند.
کاهش خطر بروز آلزایمر
سرگرمی های خاص مانند مطالعه و یا انجام بازی های ذهنی که ذهن را به چالش می کشند (مانند شطرنج و پازل و ..) می توانند برای جلوگیری از بروز بیماری آلزایمر مفید باشند. مطالعات اخیر نشان می دهد افراد سالمندی که به انجام چنین کارهایی عادت دارند، خطر ابتلا به بیماری آلزایمر در آنها تا 2.5 برابر کمتر از سایرین است. بهتر است سعی کنید تا با انجام چنین بازی هایی، به افزایش سلامت ذهنی خود کمک کنید.
فعالیت های بیشتر
مطالعه (خواندن داستان) می تواند سبب باز شدن ذهن شود و توانایی ذهنی خواننده را در جایگزین کردن سناریوهای داستان افزایش داده و همچنین سبب بهبود دیدگاه وی شود که خود این امر می تواند باعث گردد تا فرد در انجام کارها با خلاقیت بیشتر و نیاز کمتر به دانسته های گذشته عمل کند. این نتیجه گیری به این معناست که وقتی احساس می کنید در زندگی و یا کارتان دچار عدم خلاقیت و نوآوری شده اید، خواندن رمان می تواند کار بسیار موثر و مفیدی باشد.
توانایی بیشتر در ارتباط با دیگران
ما هرگز نمی توانیم بدانیم که دیگران دقیقا چطور فکر می کنند، اما خواندن داستان های ادبی می تواند سبب افزایش قدرت «نظریه ذهن» و یا توانایی ما برای درک افکار، احساسات و انگیزه های دیگران شود. این خصوصیت می تواند در بالا بردن ارتباط فکری و ادراکی میان همسران نیز موثر باشد.
دایره اجتماعی قوی تر
احساس می کنید که دایره دوستانتان با افزایش سن کمتر و کمتر می شود و یا اینکه مدت زمان زیادی است که با افراد جدیدی آشنا نشده اید؟ پیوستن و عضویت در کتابخانه ها و یا انجمن های کتاب خوانی می تواند شما را با افراد جدید آشنا سازد. گفتگوهای معنادار و حتی یافتن دوستانی بسیار خوب و نزدیک و برقراری ارتباط های طولانی مدت می تواند از فواید انکارناپذیر این گونه مراکز باشد.
منبع: تبیان