پروازهای طولانی مدت و مداوم در طول ماه باعث ایجاد بی نظمی در روند ساعت خواب در افراد می شود و این عامل باعث اختلال خواب می شود که ممکن است آرامش ذهنی افراد را به خطر بیاندازد اما به گفته محققان این اختلال گذارا و مقطعی می باشد.
یک متخصص طب کار ضمن اشاره به وجود نوعی اختلال خواب به نام خستگی پرواز، تاکید کرد: این اختلال گذرا است و علت آن ناهماهنگی بین ساعت درونی بدن یا همان چرخه خواب و بیداری فرد با زمان مقصد سفر است.
دکتر آرزو نجفی در گفتوگو با ایسنا، در خصوص این اختلال توضیح داد و گفت: خستگی پرواز نوعی اختلال محسوب میشود که در آن افراد با مسافرتهای هوایی که با سرعت از چند منطقه زمانی عبور میکنند، بروز میکند. اختلال ایجاد شده گذرا است و علت آن ناهماهنگی بین ساعت درونی بدن یا همان چرخه خواب و بیداری فرد با زمان مقصد سفر است.
وی ادامه داد: شایعترین شکایتهای این افراد بیخوابی در شب، خواب آلودگی زیاد در روز یا نشانههایی مانند اضطراب، افسردگی، گیجی، مشکلات دستگاه گوارشی و قلبی- عروقی است.
به گفته این متخصص طب کار، خستگی پرواز گذرا است و خودبخود بهبود پیدا میکند، اما در افرادی با مشاغل نیازمند به تصمیمگیریهای مهم و حساس ممکن است به دلیل نشانههای یاد شده و همچنین اختلال در تمرکز، باعث مختل شدن در عملکرد آنها شود. این نشانهها در افراد مسن، کم تحرک و مسافرت به سمت شرق بیشتر دیده میشود.
نجفی همچنین اضافه کرد: درمان خستگی پرواز شامل نور درمانی و تجویز داروهای مناسب با زمان بندی صحیح تحت نظر پزشک است. به این ترتیب چرخه خواب و بیداری فرد با مقصد سفر، سریعتر سازگار شده و علائم آن بهبود پیدا میکند.
منبع/ایسنا