16

کسانی که در خانه غذای خود را میل می کنند یک درجه بالاتر از کسانی هستند که از غذاهای فست فود استفاده می کنند. اما بسیاری از این افراد نیز از نظر تغذیه دچار اشکالاتی هستند که شایع ترین این اشکال ها غذا خوردن پشت رایانه می باشد.

یکی از توصیه های همیشگی ما به افراد این است که چه در منزل و چه در محل کار، ساعت و مکان مشخصی برای غذاخوردن داشته باشید. صرف غذا در محیطی که برای این منظور در نظر گرفته شده است…

کمک می کند تا در آرامش کامل غذا بخورند و استرس کار را همراه با هر لقمه ای که به دهان می برند، حس نکنند اما شرایط زندگی امروزی خیلی از ما را مجبور می کند، پشت میزکارمان غذا بخوریم. در این مطلب قصد دارم ۴ پیشنهاد ساده برای بهبود شیوه خورد و خوراک در محیط کار را ارائه کنم تا کمتر دچار مشکل شوید:

۱) با تغییرات فیزیکی شروع کنید

رایانه تان را خاموش کنید. تا وسوسه نشوید هنگام غذاخوردن، کار کنید. با این کار همکارانتان هم هنگام صرف غذا، توقع انجام کاری را از شما نخواهند داشت. حالا، چند تکه کاغذ سفید یا حتی یک سفره کوچک روی میزتان پهن کنید تا هم حس غذاخوردن به سراغتان بیاید و هم دیگران با مشاهده این فضا، متوجه شوند که وقت غذاخوردنتان است و نباید مزاحمتان شوند. حالا می توانید با آرامش و بدون استرس و فکر کردن به کار، ۱۵ تا ۲۰ دقیقه را فقط به غذاخوردن اختصاص دهید. غذا را آهسته بجوید و مطمئن باشید که تندتند و با استرس غذاخوردن، هیچ نفعی برایتان ندارد. این کار باعث اختلال در هضم و جذب مواد غذایی و ابتلا به ناراحتی های گوارشی می شود.

۲) اگر کارتان سنگین یا حساس است، بعد از غذا استراحت کنید

اگر کارمند هستید و کارتان هم پشت میزنشینی و کار با رایانه در یک محیط خنک است، برگشتن به فضای کاری بلافاصله پس از صرف غذا، مشکلی برایتان ایجاد نمی کند اما کارگران ساختمانی و افرادی که در محیط های گرم و فضاهای باز کار می کنند، باید یکی، ۲ ساعت پس از صرف غذا، استراحت کنند و سپس مشغول ادامه فعالیت شوند. در حالت عادی، جریان خون، زیر پوست ما برقرار است اما وقتی غذا می خوریم، جریان خون به سمت دستگاه گوارش کشیده می شود و دفع گرما از بدن به سختی صورت می گیرد، بنابراین اگر فردی که کار سنگین انجام می دهد یا در محیط گرم مشغول به فعالیت است، بلافاصله بعد از صرف غذا به سراغ کارش برود، ممکن است دچار گرمازدگی شدید شود. غذاها، در بدن ما انرژی آزاد می کنند و این انرژی به صورت گرما به سطح پوستمان می رسد و حالت خواب آلودگی در ما ایجاد می کند. اگر کار شما حساس است و به تمرکز نیاز دارد، بهتر است نیم ساعت پس از خوردن غذا، استراحت کنید و بعد مشغول کار شوید.

۳) با هم غذا بخورید اما پرخوری نکنید

با هم غذاخوردن در محیط دوستانه به شما کمک می کند تا خستگی کار از بدنتان بیرون برود، از غذاخوردن بیشتر لذت ببرید و هضم و جذب غذا در بدنتان بهتر انجام شود اما اگر نمی خواهید پس از مدتی به اضافه وزن دچار شوید، از غذای همه همکاران به مقدار زیاد امتحان نکنید.

به اندازه نیاز بدنتان غذا بخورید و دور پرخوری را خط بکشید. عادت های خوب غذایی دیگران را یاد بگیرید و روی غذاخوردنتان تمرکز داشته باشید. با حرف زدن و تندتند غذاخوردن شرایط ابتلا به سوءهاضمه یا اضافه وزن را در خودتان فراهم نکنید. فرهنگ مصرف سالاد و سبزی را در بین همکارانتان رواج بدهید و همدیگر را به استفاده از آب ساده و دوغ کم نمک به جای نوشابه های گازدار، تشویق کنید.

اگر رژیم غذایی دارید، با متخصص تغذیه خود مشورت کنید و رفتار صحیح غذاخوردن را از او بیاموزید تا مدام وسوسه خوردن از غذا و خوراکی این و آن در محیط کار به سراغتان نیاید و مجبور به شکستن رژیم تان نشوید. یک مشاور تغذیه می تواند شما را با چگونگی کنترل رفتار غذایی تان آشنا کند و شیوه درست غذاخوردن، حتی در جمع را به شما بیاموزد.

اگر یک ساندویچ تخم مرغ یا مرغ ساده هم از خانه به همراه ببرید، خیلی بهتر از این است که گران قیمت ترین غذا را از رستورانی که در مورد مواد اولیه و بهداشت آن آگاه نیستید، سفارش بدهید.

۴) میوه ها و شیرینی های ساده را به عنوان میان وعده انتخاب کنید

متاسفانه یکی از معضلات بزرگ تغذیه کارمندان تمام وقت، استفاده نادرست از میان وعده هاست. خیلی از کارمندان عادت دارند همیشه یک بسته بیسکویت، کیک یا شکلات را کنار دستشان بگذارند تا هر وقت احساس گرسنگی یا خستگی کردند، کمی از آنها بخورند.

چنین خوراکی هایی، به سرعت قند خون را بالا می برند و احساس سیری به آنها می دهند. مصرف این خوراکی ها نمی تواند مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین کند و کالری بالای آنها باعث می شود کارمندان کم تحرک، بعد از مدتی با افزایش وزن و حتی بالا رفتن چربی خون مواجه شوند. بهتر است به طور کلی، خوراکی های مفیدی مانند انواع میوه ها و سبزی ها را جایگزین شیرینی و شکلات کنید. مثلا صبح ها پیش از رفتن به محل کار، کمی سیب، خیار و هویج را تکه تکه کنید و با یک چنگال کوچک، در ظرفی بگذارید تا به عنوان میان وعده از آنها استفاده کنید. یا اینکه چند عدد آلو، هلو، زردآلو یا گیلاس بشویید و به جای یک تکه کیک خامه ای بخورید.

البته حواستان باشد که میوه ها را درون ظرفی تمیز و با درپوشی کاملا محکم به محل کارتان ببرید تا امکان خراب شدن آنها را به صفر برسانید. شما می توانید میوه یا یک پاکت کوچک شیر را تا زمان مصرف، داخل یخچال محل کارتان بگذارید تا خیالتان از بابت سالم ماندن آن هم راحت باشد.

اگر تمایل زیادی به مصرف شیرینی دارید، بهتر است انواع سالم تر آنها مانند بیسکویت های سبوس دار یا کیک های اسفنجی ساده را انتخاب کنید. مصرف انواع میوه های خشک مانند خرما، توت یا انجیر به جای قند یا شکر نیز می تواند همراه با چای میان روز، به حفظ سلامتتان کمک کند.