اولین و مهم ترین نکته در پیشگیری از پیری پوست صورت و تمام بدن رعایت یک رژیم غذایی سالم و مناسب است.بدون شک استفاده از راه های مختلف برای جلوگیری از افتادگی پوست صورت و نداشتن پوستی شل و آویزان یکی از مهم ترین دغدغه ها و دل مشغولی های افراد به خصوص خانم هاست.

علت افتادگی پوست صورت (افتادگی صورت) چیست؟

بالا رفتن سن، به طور طبیعی از خاصیت کشسانی و انعطاف پذیری پوست می‌کاهد. (کلاژن و الاستین، پروتئین‌هایی هستند که توسط بدن به طور طبیعی تولید می‌شوند. وجود این پروتئین‌ها علت حالت ارتجاعی و صاف و سفت بودن پوست در تمام بدن است. با افزایش سن، تولید این دو پروتئین در بدن کاهش یافته و باعث نازک‌تر شدن و کاهش قابلیت ارتجاعی پوست می‌شود.) علاوه بر مواردی که به آن‌ها اشاره شد موارد زیر نیز می‌توانند در بروز این عارضه نقش داشته باشند:

  • اقدام به لاغر شدن (پوست افراد پس از اقدام به کاهش وزن، واکنش‌های متفاوتی نشان می دهد. بعضی از افراد ممکن است به سرعت به حالت اول خود برگردند. در حالی که ممکن است بعضی از افراد برای رهایی از پوست اضافی به عمل زیبایی نیاز پیدا کنند. بعد از کاهش وزن و قبل از تصمیم گیری در خصوص جراحی زیبایی، حداقل یک سال صبر کنید. اجازه دهید که وزنتان ثابت شود. به یاد داشته باشید که جراحی زیبایی، عمل پر هزینه و جدی بوده و به زمان زیادی برای ریکاوری نیاز دارد.)
  • جراحی در جهت لاغر شدن (در این عمل جراحی، پوست بدن فرصت کافی برای جمع شدن به همراه بدن شما را نخواهد داشت و اگر مدت زیادی با وزن بسیار زیاد بوده باشید، ممکن است پوست شما همیشه به صورت کشیده باقی بماند و در این خصوص نیاز به عمل جراحی زیبایی داشته باشید.)
  • عدم تغذیه مناسب و متعادل
  • عدم مصرف ویتامین ها و مواد معدنی به اندازه کافی
  • عدم نوشیدن آب به اندازه کافی در طول روز (آب به حفظ قابلیت ارتجاعی پوست کمک می‌کند.)
  • استعمال دخانیات (استفاده از سیگار به تسریع فرایند پیر شدن پوست شما کمک می‌کند.)
  • قرار گرفتن در معرض نور خورشید (نور خورشید باعث تخریب لایه‌ی پیوندی پوست، لایه‌ای که پوست را جوان نگه دارد، می‌شود. در حقیقت قرار گرفتن در معرض نور خورشید باعث تجزیه شدن کولاژن و الاستین در پوست شده و در نهایت این شرایط سبب افتادگی پوست و ایجاد چین و چروک در آن می‌شود.)

راه های جلوگیری از افتادگی پوست صورت

بسته به اینکه جنس پوست شما از چه نوعی است، راه های متفاوتی برای جلوگیری از افتادگی صورت خود خواهید داشت.

پوست نرمال: افرادی که دارای پوست نرمال هستند روزی دوبار پوست صورت خود را با صابون‌های ملایم بشویند و برای مرطوب کردن صورت خود از مرطوب کننده‌های مناسب استفاده کنند.

پوست چرب: اگر دارای پوست چرب (مخصوصا با منافذ بزرگ و قابل رویت) هستید و زیاد جوش می‌زنید، بهترین روش برای شما شستن پوست صورتتان با صابون‌های فاقد چربی به همراه آب سرد است. اگر از لوازم آرایشی استفاده می‌کنید از نوع فاقد لانونین (لانولین یا چربی پشم موم زرد رنگی می‌باشد که از غدد چربی پشم حیوانات گرفته می‌شود) استفاده کنید.

پوست خشک: افراد دارای پوست خشک از صابون‌های حاوی زیتون و گلسیرین و کرم‌های آرایشی حاوی آلفا هیدروکسی اسید استفاده نمایند. استفاده از مواد مذکور باعث از بین رفتن لایه خشک و مرده خارجی پوست صورت می‌گردد.

پرهیز و دوری از استرس: به طور کلی به همه افراد توصیه می‌شود که برای جلوگیری از افتادگی پوست صورت خود استرس و فشارهای عصبی را از خود دور نمایند و به رژیم غذایی خود اهمیت بیشتری دهند. در این راستا مصرف برخی از خوراکی‌ها نظیر شکلات، قهوه و سس مایونز را کاهش دهید و از سبزیجات، میوه‌ها و سویا بیشتر استفاده نمائید.

ماساژ پوست صورت: هر شب قبل از رفتن به رختخواب، به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه صورت خود با یک حرکت رو به بالا ماساژ دهید. نیروی جاذبه به طور مداوم پوست‌تان را به سمت پایین می‌کشد و باعث شل و آویزان شدن آن در آینده می‌شود. با انجام ماساژ می‌توانید با این مسئله مبارزه کنید. گردن‌تان را نیز خوب ماساژ دهید؛ زیرا گردن جایی است که اغلب مورد غفلت و بی‌توجهی قرار می‌گیرد. هر زمان که به صورت‌تان مرطوب کننده می‌زنید آن را روی گردن‌تان نیز بمالید و آن را به سمت بالا ماساژ دهید.

با انجام انواع ورزش صورت برای جلوگیری از افتادگی صورت می‌توانید نتیجه‌های مطلوبی بگیرید.

اگر تصمیم بر کاهش وزن دارید، بهترین راه برای جلوگیری از افتادگی پوست صورت و بدنتان، کاهش وزن تدریجی و آهسته است. در این خصوص بهتر است در هفته به طور میانگین حدود نیم تا یک کیلو از وزنتان را کاهش دهید. کاهش وزن آهسته به شما این اجازه را می‌دهد که توده عضلانی‌تان را حفظ کنید و همزمان چربی‌های اضافی خود را بسوزانید و به پوستتان فرصت دهید خودش را با این کاهش وزن تطبیق دهد.

ورزش کنید: ورزش کردن و پرداختن به تمرینات هوازی، در کاهش چربی به شما کمک کرده و همزمان به عضله‌‌سازی در بدن شما کمک می‌کند. عضله سازی باعث می‌شود ظاهر پوست‌تان بهتر شده و از شل شدن و افتادگی آن کاسته شود.

راه های درمان افتادگی پوست صورت

امروزه راه‌های متفاوتی برای درمان افتادگی پوست صورت و جوان‌سازی و شادابی آن وجود دارد که شامل راه‌کارهای کمتر تهاجمی مثل استفاده از کرم‌های موضعی و تزریق ژل‌ها تا درمان‌های قوی‌تر همچون لیزر درمانی و انجام عمل جراحی است. در ادامه به تشریح این روش‌ها خواهیم پرداخت.

  • استفاده از کرم: استفاده از کرم‌های مخصوص، سنتز (تولید) کلاژن پوست را تحریک می‌کنند.
  • لیفت صورت با استفاده از نخ: در این روش هیچ‌گونه جراحی انجام نمی‌گیرد و صرفا از نخ‌هایی استفاده می‌شود که از جنس نخ بخیه در جراحی هستند. لیفت صورت و لیفت پیشانی با نخ، تاثیر روش جراحی را دارد اما هیچ عمل جراحی صورت نمی‌گیرد. این نخ‌ها ممکن است در طول ۸ ماه جذب بدن شوند؛ اما تاثیر این روش تا یک یا دو سال باقی می‌ماند و همین عدم نیاز به انجام مداوم این درمان، لیفت صورت با نخ را به متداول‌ترین و محبوبترین روش درمان افتادگی پوست صورت تبدیل کرده است.
  • استفاده از بوتاکس: با تزریق بوتاکس در ماهیچه‌های اطراف پیشانی، دم ابرو بالا می‌رود. همچنین تزریق بوتاکس باعث از بین رفتن چین و چروک در صورت می‌شود.
  • استفاده از نور لیزر: در این روش با استفاده از نور مادون قرمز، کلاژن (پروتئین زیر پوست) گرم شده و باعث سفت شدن آن می‌شود. سفت شدن پوست صورت به کمک این روش بلافاصله پس از انجام آن قابل مشاهده است. به دلیل عدم وجود هرگونه برگشتی، این شیوه درمان به یکی از متداول‌ترین درمان‌ها برای سفت شدن پوست تبدیل شده است. مطلوب‌ترین نتیجه به کمک این روش زمانی حاصل می‌شود که دو یا سه بار درمان و هرکدام با فاصله یک ماه انجام گیرد. این روش جهت کاهش خطوط باریک، چروک‌ها و شل شدگی، مورد تائید سازمان غذا و داروی آمریکا قرار گرفته است. هرچند نتایج حاصل از این روش مانند روش لیفت و کشیدن پوست صورت و کشیدن پوست گردن (لیفت گردن) چشم‌گیر و سریع نیست اما بیماران ترجیح می‌دهند نتایج را به آرامی اما بدون بازگشت مشاهده کنند. یکی دیگر از مزایای استفاده از روش لیفتینگ گردن و صورت با لیزر، بی خطر بودن آن و تاثیر آن در بازگرداندن ظاهری جوان و پوستی سفت است.
  • درمان افتادگی پوست صورت با تزریق ژل: تزریق ژل باعث سفت شدن پوست می‌شود. از جمله ژل‌های مورد استفاده در این روش می‌توان به سلول‌های چربی، اسید هیالونوریک و کلاژن اشاره نمود. بر اساس نوع ژل مورد استفاده، ممکن است هرچند ماه یا هر چند سال نیاز به تزریق مجدد وجود داشته باشید.
  • استفاده از روش میکرودرم ابریژن (Microdermabrasion): میکرودرم ابریژن درمانی غیرتهاجمی است که با هدف لایه‌برداری ملایم پوست و زیبایی پوست بدن انجام می‌شود. در این روش با افزایش جریان خون در پوست و اعمال مکش، سنتز کلاژن تحریک می‌شود. لذا در سنین زیر 30 سال به‌عنوان پیشگیری از افتادگی انتخاب مناسبی خواهد بود. پوست پس از تکمیل دوره درمان صاف‌تر و روشن‌تر می‌شود و رد گذر زمان در صورت شما از بین خواهد رفت.

 

  • استفاده از دستگاه RF برای درمان افتادگی پوست صورت: در این روش گرمای یکنواخت و مداوم در بافت‌های زیر سطح پوست ایجاد می‌شود. باگرم شدن درم (درم که حاوی رشته‌های کلاژن است و به پوست قوام می‌بخشد به همراه روپوست، پوست بدن را تشکیل می‌دهند)، رشته های کلاژن منقبض و ضخیم شده و بافت زیر سطح پوست سفت می‌شود. طی روزهای بعد هم کلاژن جدید بوجود می‌آید که باز هم بر سفتی پوست می‌افزاید و موجب لیفت صورت در سه جهت عمودی، افقی وعمقی می‌گردد.
  • روش پی آر پی (PRP): در این روش خون بیمار گرفته شده و پس از آن پلاکت‌ها جداسازی شده و بصورت فعال شده درون بافت تزریق می‌گردند. از آنجایی که در این روش از خون خود فرد استفاده می‌گردد کاملا بدون عارضه بوده و خطر حساسیت ندارد. کلاژن سازی از حدود یکماه بعد سرعت می‌گیرد و طی سه ماه بخوبی آشکار می‌گردد.
منابع: نمناک، وبسایت دکتر مهدوی نیا، وبسایت دکتر فاتحی