با شروع عید نوروز و فصل بهار مردم هر استانی و هر طایفه ای غذاهای مخصوص خود را در لیست غذایی قرار میدهند و آذری ها هم شامل این مردم میشوند.مردم آذربایجان غربی طبق سنتی که از قدیم بر پا بوده است نوع های مختلف گیاهان خوراکی را مصرف میکنند و در سفره آذری ها با گیاهان کوهی طعم و عطر خاصی حس میشود.
با آغاز بهار مردم آذربایجان غربی بر اساس سنت دیرینه به مصرف انواع گیاهان خوراکی که در بیشتر مناطق استان میروید روی میآورند و سفرههای این دیار عطر و طعم گیاهان کوهی به خود می گیرد.
در بسیاری از خانوادهها با ورود به فصل بهار گیاهان خوراکی جایگزین مواد پروتئینی میشود و اعتقاد براین است این قبیل گیاهان ضمن تأمین مواد لازم برای بدن نقش مهمی در تنظیم دستگاه گوارشی انسان دارند.
آذربایجان غربی یکی از مکانهای مستعد از نظر رویش گیاهان وحشی است بطوری که در حال حاضر بیش از صد نوع گیاه خوراکی، دارویی و صنعتی در استان آذربایجان غربی به صورت سنتی برداشت و مورد استفاده قرار میگیرد.
یلمیک، شنگ، قازایاغی، بولاغ اوتی، مندی، دوه دابانی، کنگر، جعفری کوهی، ریواس، اسفناج وحشی، کهلیک اوتی، گندله، سولان، نعنای کوهی، موسیر، قارچ کوهی، پونه و… از جمله گیاهان خوراکی هستند که همه ساله وارد بازار مصرف میشوند.
غذاهای مختلفی از جمله انواع آش به خصوص آش دوغ، دلمه از گیاهان کوهی در این منطقه توسط زنان پخته میشود که امتحان در ایام نوروز ۹۵ به مسافران نوروزی لذت دوچندانی خواهد داد.
بدون شک یکی از خاطره انگیزترین مراحل سفر، بخش خوراکیهاست. همه گردشگران در مسافرت همیشه میخواهند مزههای مختلف را با طعم محلی هر شهر تجربه کنند.
آش دوغ و کوفته پای ثابت سفره آذریها
این آش از معروفترین آشهای آذربایجان است و از نخود، برنج یا بلغور، تخم مرغ، آرد، دوغ و سبزیهای معطر تهیه میشود.
از دیگر آشهای معروف میتوان به اماج آش (که در موقع سرما خوردگی آن را میپزند)، آش بلغور و آش رشته اشاره کرد.
کوفته مرغ: از گوشت فیله مرغ، لپه، ادویه، تخم مرغ، سبزی مرزه و تره، گردو، پیاز داغ و آرد تهیه میشود.
کلانه خوراکی لذیذ در مهاباد
نمی شود گفت کلانه غذا است یا یک جور نان، ولی به هر حال بسیار لذیذ و خوشمزه است. این غذا با این که بسیار ساده است و از مواد اندک تهیه می شود بسیار لذیذ و عصرانه ای کامل به حساب می آید.
مزه آن چیزی شبیه کوکوی تره است و به همراه ماست طعمی بی نظیر دارد و مزه پیاز و پیازچه هم نمی دهد.
اصلیترین غذای شهر خوی از دیرباز کباب خوی است که برای چشیدن طعم اصل کباب خوی باید خود را به بازار قدیمی خوی رساند تا طعم واقعی کباب اصل خوی را تجربه کرد.
با انواع غذاهای محلی آذریها بیشتر آشنا شوید
کنگرخورشه: کنگر کوهی را تمییز کرده، آن را تفت میدهند و به آن آبلیمو، رب گوجه فرنگی، گوشت و ادویه اضافه نموده و با هم میپزند.
خورشت آق ماش: ماش را با گوشت، زعفران، رب گوجهفرنگی و ادویه میپزند و به آن سیب زمینی سرخ کرده اضافه میکنند.
گزلمه: از ماست چکیده، نعناع خشک، تخم مرغ و سیر تهیه میشود.
دلمه برگ مو: برنج، لپه، گوشت، تره و انواع سبزی معطر را با ادویه، رب گوجه فرنگی و کمی ماست میپزند و مخلوط حاضر را در برگ مو میپیچند، از دیگر دلمهها میتوان به دلمه کلم و بادمجان نیز اشاره کرد.
خوراک خوشمزه قفقازی
مردم استان آذربایجان غربی معمولاً غذاهای گوشتی را با ترشی مصرف میکنند. از جمله این ترشیها میتوان به ترشی مخلوط، ترشی لیته و ترشی هفته بیجار اشاره کرد.
گاتخ شورباسی (آبگوشت ماست) و قورت شورباسی (آبگوشت کشک) و چهمجه (غذای محلی درشهرستان نقده (سلدوز) که با برنج گوشت غاز ویک گیاه صحرایی به نام اولیک تهیه میشود. یارما آشی و یارما شورباسی (آش وشوربای بلغور) ازدیگر غذاهای مرسوم ومحلی این استان است.
همچنین در شهرستانهای خوی و ماکو کلهجوش با گیاه محلی که در بهار میروید والهگز نام دارد میپزند که خیلی خوشمزه است البته آب ماهیچه لپه برنج و بلغور، پیاز و نعناع و سیرداغ دیگر مخلفات این غذا است. یک غذای مجلسی هم که دیگر در مهمانیهای ارومیه جای خودش را پیدا کرده خوراک خوشمزه قفقازی است.
منبع : مهر نیوز