کلیسم سرشار در لبنیات یکی از عوامل استحکام بخشی به استخوان ها و مفاصل می باشد اما در ایام نوروز مصرف لبنیات آن هم در سفر باید با دقت انجام شود زیرا ممکن است لبنیات غیر بهداشتی و ناسالم سلامت افراد را تهدید کند.یک متخصص تغذیه به مسافران نوروزی درباره خرید لبنیات محلی هشدار داد: از آنجایی که عده ای از فروشندگان و توزیع کنندگان لبنیات برای عدم روئیت فساد شیر، موادی را به آن اضافه می کنند، لازم است مسافران نوروزی چنانچه قصد خرید لبنیات محلی فله ای و باز را دارند بدون شناخت و اطمینان از رعایت اصول بهداشتی در مورد این محصول، از خرید آن خودداری کنند.
دکتر علی کشاورز افزود: همیشه توصیه شده است که برای تشخیص سالم بودن شیر باید آن را حرارت داد و چنانچه شیر فاسد شده باشد به محض گرم شدن به دو قسمت دلمه و آب تقسیم می شود (در اصطلاح عامیانه می برد)، اما در بعضی جاها دیده شده برای این که مشخص نشود شیر فاسد است به آن جوش شیرین اضافه می کنند.
وی تشریح کرد: اضافه کردن جوش شیرین علاوه بر آن که مانع از تشخیص فساد شیر می شود، می تواند میکروب های بیماری زای موجود در آن را تا مدت ها زنده نگه دارد و چون بسیاری از مردم شیر را تا دمای لازم برای از بین بردن میکروب ها حرارت نمی دهند بنابراین به دلیل فساد پذیر بودن شیر، در صورت عدم رعایت موارد بهداشتی توسط توزیع کنندگان و همچنین عدم رعایت اصول نگهداری و مصرف توسط مصرف کنندگان آن، خرید این محصول لبنی به صورت فله ای و باز توسط مسافران توصیه نمی شود.
این متخصص تغذیه توضیح داد: میکروبی که عامل بروز بیماری تب مالت است با جوشاندن شیر به مدت ۱۰ دقیقه از بین خواهد رفت البته از زمانی که شیر به نقطه جوش رسید باید تا ده دقیقه آن را در این دما نگه داشت سایر میکروب ها به خصوص استافیلوکوک در دمای۱۰۰ درجه تا ۳۰ دقیقه مقاومت دارند، بنابراین چنان چه مسافرین در طول سفرهای نوروز از مکان های مطمئن شیر فله ای خریداری کردند باید به این نکات در مورد نگهداری و مصرف آن توجه کنند.
دکتر کشاورز درباره خرید ماست و دوغ محلی توسط مسافرین نوروزی گفت: از آن جایی که شیر با حرارت دادن، فعالیت باکتری ها و تخمیرشدن به ماست تبدیل می شود و بسیاری از میکروب های موجود در شیر با این کار از بین می رود، همچنین داشتن خاصیت اسیدی این محصول لبنی، اگر در تولید و نگهداری آن اصول بهداشتی رعایت شده باشد می توان گفت خطر آلودگی آن نسبت به شیر کمتر است چنانچه مصرف دوغ و ماست معمولا بیماری را ایجاد نمی کند.
وی افزود: رایج ترین عارضه در مورد مصرف لبنیات محلی غیر بهداشتی، بیماری تب مالت است، اما مسمومیت های دیگر به دلیل این که شیوع چندانی نداشته و رایج نیستند خیلی کم اتفاق می افتدو چندان نگران کننده نیست.
مدیر گروه تخصصی تغذیه بالینی دانشکده رژیم شناسی دانشگاه تهران همچنین به مسافران توصیه کرد: با توجه به این که در ایام نوروز معمولا در ورودی هر شهر راهنمایانی برای خوش آمد گویی به مسافران وجود دارند برای این که دسترسی به رستوران ها و فروشگاه های معتبر راحت تر باشد و در طول سفر کمتر در معرض بیماری ها و خرید محصولات غیر بهداشتی قرار بگیرند، حتما از آن ها کمک بگیرند و یا از پلیس های شهر میزبان اطلاعات کسب کنند.
منببع/آخرین خبر