مشاور معاون غذا و داروي وزارت بهداشت از توليد داروي گياهي ضد سرطان و موثر در درمان سرطان معده براي اولين بار در سال 88 خبر داد و گفت: اين داروي ضد سرطان قوي موسوم به «اسپينال زد» كه تركيبي از چند گياه است در مرحله اخذ مجوز از وزارت بهداشت است و اميدواريم طي سه ماه آينده به توليد انبوه برسد.
دكتر حميدرضا راسخ، در سمينار چالشهاي جهاني توسعه دارو، با بيان اين كه در زمينه داروهاي گياهي توانستهايم زمينههاي جديدي را در كشور باز كنيم، گفت: در اين زمينه وزارت بهداشت بسيار موفق بوده و طي دو – سه سال اخير توانسته پروانههاي جديد متعددي در عرصه داروهاي گياهي ايجاد كند. بر اين اساس داروي ضد سرطان بسيار قوي (اسپينال – زد) يكي از كارخانجات وابسته به تامين اجتماعي در حال اخذ پروانه از وزارت بهداشت است و طي هفته آينده خبر خوشي را در اين رابطه خواهيم داشت.
وي گفت: اين دارو كاملا گياهي و بومي ايران بوده و از طب سنتي ايراني در آن استفاده شده است. اين داروي ضد سرطان تركيبي از چند گياه است كه اين گياهان به تنهايي از گياهان بسيار سمي محسوب ميشوند. اما با توان دانشمندان ايراني، اين دارو به صورتي تهيه شده كه ميتواند با داروهاي خارجي رقابت تنگاتنگي داشته باشد. اين در حالي است كه براي درمان سرطانها، درمان معجزهآسايي وجود ندارد. اين دارو در حال حاضردر مطالعات باليني فاز 1، 2 و 3 نتايج خوبي را ارايه داده و توانسته در سرطان معده كه يكي از بدترين انواع سرطان محسوب ميشود، نتايج باليني خوبي را ارايه بدهد.
دكتر راسخ با بيان اين كه وزارت بهداشت موظف است از كيفيت دارويي كه وارد بازار ميشود، اطمينان يابد، گفت: بر اين اساس طي دو سال گذشته در مورد اين دارو سختگيريهاي زيادي صورت گرفت. به اين ترتيب كارخانجات داروپخش هزينههاي سنگيني (حدود 500 ميليون تومان) را براي انجام آزمايشات باليني آن صرف كردند. در مجموع اميدواريم اين دارو قبل از انتخابات رياست جمهوري پروانهاش را كسب كند. «اسپينال – زد» با دريافت مجوز، طي يكي دو ماه بعد به توليد انبوه ميرسد چرا كه مقادير ذخيره آن به اندازه كافي در داروپخش وجود دارد.
وي در ادامه با اشاره به برگزاري سمينار «چالشهاي جهاني توسعه دارو» گفت: اين همايش در راستاي ارتقاي صنايع دارويي كشور در زمينه حضور در عرصههاي بينالمللي ترتيب داده شده است.
دكتر راسخ، مهمترين چالشهاي دارويي دنيا را مربوط به بحران اقتصادي فعلي دانست و گفت: صنايع دارويي از ديگر صنايع مستثني نيستند و اين بحران اقتصادي ميتواند تاثيرات منفي در زمينه توسعه داروها ايجاد كند؛ چرا كه اگر شركتهاي دارويي به دنبال توسعه دارو نباشند، به عدم پيگيري راهحلها براي درمان برخي بيماريها منجر ميشود و اين امر نيز سبب ميشود ارتقا سلامت آن طوري كه در نظر گرفته شده، بهبود نيابد. از طرف ديگر زماني كه در توليد يك سري سرمايهگذاريها متوقف شود، هزينهها به جاي كاهش، افزايش مييابند؛ چرا كه برخي مواقع از طريق توليد انبوه است كه قيمت دارو پايين نگه داشته ميشود.
ايران از كشورهاي با توان توليد صنعتي دارويي بالاست
وي ايران را در گروه كشورهايي دانست كه به لحاظ توان توليد صنعتي دارويي، بسيار قوي است و گفت: اين در حالي است كه هنوز نتوانستهايم در بازارهاي جهاني راه خود را به خوبي باز كنيم. بر اين اساس نياز است كه از تجارب كشورهاي ديگر در اين زمينه استفاده شود و توانمندي خود را از طريق پلهاي ارتباطي منطقي به كشورهاي در حال توسعه و توسعه يافته منتقل كنيم.
مشاور معاون غذا و داروي وزارت بهداشت كه معتقد است كه ايران در عرصه بينالمللي دارويي چندان حضور قوي نداشته است، گفت: علت عمده اين امر آن است كه طرح ژنريك و يارانههاي دارويي پس از انقلاب، سبب شد كه كه داروهاي يارانهاي به كشورهاي ديگر صادر نشود.
عدم مهارت در بازاريابي، بزرگترين مشكل صنايع دارويي كشور
وي گفت: كيفيت داروي ايراني قابل قبول و در حد استانداردهاي جهاني است و داروهاي ايراني در حال حاضر در بازارهاي بينالمللي از كيفيت قابل قبولي برخوردار است اما نتوانستيم در اين زمينه بازاريابي كنيم. در مجموع مهارتهاي بازاريابي دركشور به مديران صنايع دارويي آموزش داده نشده است و اين امر بزرگترين نقص صنايع دارويي كشور است. بيشترين مهارت در زمينه دارو فروش است نه توليد. در حال حاضر حدود 80 قلم از داروهاي ايران در كشورهاي منطقه ثبت شده اما به فروش نميرسد. زماني كه دارويي ثبت ميشود به معناي آن است كه كيفيت آن پذيرفته شده است. همچنين ايران در مقايسه با رقبا از مزيت بستهبندي دارويي قابل قبولي برخوردار است. اما در اينجا اين موضوع مطرح است كه براي تجويز دارو توسط پزشكان بايد اطلاع رساني صورت گيرد.
حدود 70 ميليون دلار صادرات دارويي در سال 86
به گزارش ايسنا، دكتر راسخ در اين باره افزود: حتي علت عدم تجويز داروهاي گياهي ايراني كه از كيفيت خوبي برخوردارند ناشي از عدم اطلاع رساني كافي در منطقه است. در سال 86 حدود 70 ميليون دلار صادرات دارو شامل ماده اوليه دارويي و دارو صورت گرفت كه اين روند به زودي افزايش مييابد چرا كه داروهاي هايتك ( داروهاي با تكنولوژيها و فناوريهاي نوين) در حال توليد است كه اگر وارد بازار بينالمللي شود ميتواند به طور چشمگيري باعث افزايش صادرات دارويي شود.
ايران به اتحاديه بينالمللي نظارت دارويي جهان ميپيوندد
وي با اشاره به رقابت صنايع دارويي در كشور گفت: رقابت در صنايع داخلي به معناي واقعي وجود ندارد و بيشتر رقابت در قيمت است نه كيفيت و اطلاع رساني صحيح. در اين مورد وزارت بهداشت اقداماتي را انجام و در دست اجرا دارد. در زمينه صادرات دارو نيز لازم است وزارت بهداشت فعالتر عمل كند. در اين زمينه هدفگذاري شده و در برنامه پنجم توسعه هم به آن پرداخته شده است. در راستاي اين هدفگذاري، در حال پيوستن به يكي از بزرگترين اتحاديههاي نظارت دارويي در جهان هستيم. كشور ايران جزو معدود كشورهاي خاورميانه و دومين كشور اسلامي است كه قرار است عضو اتحاديه پيكس (اتحاديه بينالمللي نظارت بر دارو) شود.
وي در رابطه با كمبودهاي احتمالي دارو در جهان گفت: همواره به دليل بروز ناگهاني برخي بيماريها، احساس كمبود دارو وجود دارد. از طرف ديگر در مورد خيلي از سرطانها درماني شناخته نشده است و تنها ميتوان با درمانهاي موجود عوارض را كاهش داد. آنفلونزاي خوكي نيز پديده جديدي است كه طبيعتا چالشي جديد نيز هست. بر اين اساس لازم است در زمينه دارو به دنبال راهحلها باشيم و از طرف ديگر به فكر مقاوم سازي در مقابل بيماريها و پيشگيري نيز باشيم.
مشاور معاون غذا و داروي وزارت بهداشت با اشاره به درمانهاي موجود براي آنفلونزاي خوكي گفت: در حال حاضر براي آنفلونزاي خوكي هيچ گونه درمان دارويي خاصي به غير از دارويي كه براي آنفلونزاي پرندگان استفاده ميشود وجود ندارد. در مورد واكسن آنفلونزاي خوكي در دنيا كارهايي در دست انجام است كه حداقل سه تا پنج ماه به طول ميانجامد كه به توليد اوليه برسد.
درمانهاي دارويي آنفلونزاي خوكي به ميزان كافي توليد و ذخيره شده است
وي افزود: در ايران به لحاظ مقاوم سازي كل كشور در مقابل آنفلونزاي خوكي، مبادي وروديها كاملا مقاوم سازي صورت گرفته و به پرسنل نيز اطلاعرسانيهاي لازم نيز صورت گرفته است. درمانهاي دارويي و داروهاي كنترل كننده نيز به مقدار كافي توليد و در نقاط مختلف كشور ذخيره شده است. همچنين چند داروي ضد ويروس ديگر هم براي احتياط به مقدار لازم تهيه شده است. در اين زمينه با سازمان جهاني بهداشت ارتباط تنگاتنگي وجود دارد.
مصرف داروهاي مخدر در كشور بايد كنترل شود
دكتر راسخ در ادامه با تاكيد بر لزوم اصلاح الگوي مصرف دارو در كشور گفت: برخي مصارف دارويي در كشور غيرمنطقي است. در اين زمينه لازم است مصرف كورتنها در كشور كنترل و به سطح منطقي برسد. برخي داروها صرف نظر از هزينه، مصرفشان براي مردم مخاطره دارد. در مجموع لازم است كه مصرف داروهاي مخدردر كنترل شود؛ اين در حالي است كه كنترل به معناي عدم مصرف نيست و اين داروها بايد در بيمارستانها بايد به مقدار كافي وجود داشته باشد؛ بنابراين به نظر ميرسد كه نيازي نيست داروهاي مخدر در داروخانههاي سطح شهر در دسترس مردم باشد. براي درمان اعتياد هم لازم است كه بيمار به پزشك مراجعه كرده و پزشك در درمان مداخله داشته باشد و داروهاي مخدر توسط پزشك براي بيمار معتاد تجويز شود. در اين زمينه وظيفه وزارت بهداشت است كه اين داروها به مقدار كافي در اختيار بيماران قرار دهد. بر اين اساس از آنجا كه متادون در درمان اعتياد مصرف زيادي دارد، مصرف آن در كشور افزايش يافته است. به همين دليل توليد متادون در حال افزايش است.
aya saratan mede darmane ghatei nadarad?
جواب سوال شما در قسمت پرسش و پاسخ