فصل بهار پر از نوبرانه است، از جمله نوبرانههای فصل بهار کنگر است که دارای خواص درمانی زیادی می باشد.
کنگر یکی از فراوان ترین گیاهان مناطق کوهستانی و استیپی ایران است. انتشار جغرافیایی آن تقریباً در کلیه مناطق کوهستانی ایران، در دامنه های الوند، بین همدان و تویسرکان، همدان، کرمانشاه و… بصورت خودرو به فراوانی می روید.
در دامنه کوه ها و زمین های زراعی شهرستان سرپل ذهاب بنا به موقعیت جغرافیایی، شرایطی مستعد برای رشد این نوع گیاه خوراکی فراهم است و هرساله قبل از فصل بهار گیاه کنگربصورت خودرو با برگهای خاردار و ساقههای ضخیم شبیه به کرفس تا پایان فروردین ماه رو به رویش است و مورد استقبال بی نظیر مردم و گردشگران و مسافران نوروزی قرار می گیرد و مصرف کنندگان از آن در پخت سوپ، خورش و حتی بهصورت خام در سالاد استفاده میکنند.
خواص درمانی و دارویی این نوع گیاه خوراکی از اهمیت خاصی برخوردار است، عصاره برگ و ریشه کنگر برای جلوگیری از رسوب چربی در جدار رگها مفید بوده و در درمان یرقان، سوءهاضمه، احساس ناراحتی در معده، نفخ، بیاشتهایی، تهوع، اسهال خفیف یا یبوست، نارسایی کبد، دفع مزمن آلبومین و کمخونی بعد از جراحی موثر بوده و از کبد در برابر سموم شیمیایی محافظت میکند.
محققان معتقدند وجود مادهای به نام سینارین در عصاره برگ کنگر، باعث کاهش کلسترول و تریگلیسیرید خون میشود. در ضمن همین ماده به همراه ماده دیگری به نام اسید کافئیک موجود در کنگر، کبد را در برابر عفونت حفظ میکنند.
کنگر بیشتر مورد استفاده کسانی است که داروهای بیماریهای مزمن مثل دیابت، فشار، روماتیسم و نظایر آن را مصرف می کنند زیرا این گیاه می تواند به پاکسازی کبد آنها از سموم دارو کمک کند.
کنگر طبیعتی گرم و خشک دارد و به همین علت آن را با ماست نیز میخورند و در ضمن برای آن دسته از افرادی که گرممزاج هستند، خوردن آن توصیه میشود. علاوه بر این، کنگر منبع غنی پتاسیم است
مرصادنیوز