شاید تا به حال نام پروژسترون را شنیده باشید اما بهتر است در مورد آن اطلاعات بیشتری داشته باشید پروژسترون هورمونی در بدن است که باعث تحریک و تنظیم دستورالعمل های مختلف بدن می شود. این هورمون در تخمدان ها، جفت (هنگامی که شما باردار هستید) و در غده فوق کلیوی تولید می شود. این هورمون به آمادگی بدن شما برای بارداری و تنظیم چرخه قاعدگی و اثرات میل جنسی کمک می کند.
اگر بدن شما به اندازه کافی پروژسترون نداشته باشد ممکن است برای بارداری و تمام کردن دوره ی بارداری دچار مشکل شوید. پروژسترون در طول چرخه قاعدگی در نوسان است. این اتفاق در طول نیمه دوم چرخه قاعدگی، حدود هفت روز قبل از دوره ماهانه بعدی و در هر ماه افزایش می یابد. دلیلش این است که یکی از مهم ترین وظایف این هورمون ترشح پروتئین ویژه ای است که به علت پوشش داخلی رحم برای آماده شدن برای بارور کردن یک تخمک تولید می شود. اگر این آستر در دیواره ی رحم به اندازه کافی ضخیم نباشد، لانه گزینی اتفاق نخواهد افتاد.
اگر شما لانه گزینی نداشته باشید، سطح استروژن و پروژسترون شما افت خواهد داشت. پوشش داخلی رحم شما تجزیه می شود و شما دوره خود را طبق معمول هر ماه خواهید داشت. اگر شما یک لانه گزینی و بارداری داشته باشید پروژسترون در جفت تولید می شود و سطح پروژسترون در دوران بارداری بالا باقی خواهد ماند. اگر شما چند قلو باردار باشید سطح آن حتی بالاتر هم می رود.
درباره علائم لانه گزینی (پس از لقاح) بیشتر بدانید
در دوران بارداری ترکیبی از سطوح استروژن و پروژسترون بالا تخمک گذاری را سرکوب می کند. پروژسترون در دوران بارداری نیز باعث رشد غدد تولید کننده شیر در سینه می شود.
نرمال بودن پروژسترون به سن و جنس فرد بستگی دارد. در زنان، عوامل دیگر نیز در متعادل بودن میزان پروژسترون عبارت است از اینکه فرد در چه جایی ازچرخه قاعدگی قرار دارد و اینکه آیا او باردار است یا خیر؟
سطح پایین پروژسترون ممکن است توسط این عوامل ایجاد شود:
سقط جنین، تخمک گذاری و یا مشکلات تخمدان و یائسگی
اگر شما باردار نیستید، برخی از علائم کم بودن پروژسترون عبارتند از:
- میل کم جنسی
- گرگرفتگی
- میگرن یا سردرد
- افسردگی، اضطراب و یا دیگر تغییرات خلق و خوی
- بی نظمی قاعدگی
- و یا نداشتن سیکل ماهیانه در طول چند ماه
اگر شما باردار هستید، شما تا هنگام تولد نوزاد نیاز به حفظ پروژسترون رحم خود دارید. اگر سطح پروژسترون شما خیلی کم است، شما ممکن است قادر به حمل کودک در طول دوره نباشید و نتوانید دوره بارداری را به پایان برسانید.
برخی از نشانه های سطوح پایین پروژسترون در زنان باردار عبارتند از:
- لکه بینی
- درد شکم
- قند خون پایین
- حساسیت سینه ها
- خستگی دایمی
- خشکی واژن
پروژسترون و استروژن هورمون های مکمل یکدیگر هستند. بنابراین، زمانی که شما پروژسترون به اندازه کافی ندارید، استروژن غالب است.
علائم کمبود پروژسترون نسبت به استروژن:
- افسردگی، نوسانات خلقی و یا میل جنسی کم
- افزایش وزن
- خونریزی شدید
- چرخه های قاعدگی نامنظم
- سندرم پیش از قاعدگی
- حساسیت به لمس سینه
یک تست خون ساده PGSN، یا تست پروژسترون می تواند یک ارزیابی از سطح پروژسترون شما داشته باشد. این تست می تواند به شما کمک کند کشف کنید که چرا شما با وجود داشتن علائم سلامت، در باردار شدن مشکل دارید؟