زندگی در فضا و کره های دیگر از جمله مریخ یکی از رویاها و آرزوهای انسان از گذشته بوده است که در چند سال اخیر تحقیقات گسترده ای در خصوص زندگی و بقا در مریخ صورت گرفته است که جدیدترین آن آزمایش امکان بقا میکروب در مریخ می باشد.به گزارش روز دوشنبه گروه اخبار علمی از پایگاه خبری ناسا، در این آزمایش از یک بالون بزرگ حاوی گازهلیوم برای انتقال محموله‌ای از باکتری Bacillus pumilus SAFR-032 تا ارتفاع 30.5 کیلومتری سطح زمین استفاده شد. در این ارتفاع، محیط بسیار سرد و خشک بوده و فشار هوا بسیار کم است. همچنین میزان تشعشعات ماورای بنفش بسیار زیاد است و شرایط سخت محیط شباهت زیادی به شرایط سیاره مریخ دارد.
باکتری Bacillus pumilus SAFR-032 که در این آزمایش مورد استفاده قرار گرفته است، مقاومت بسیار بالایی دارد و در مواردی توانسته است از فرآیندهای استریل کردن تجهیزات ناسا جان سالم به در ببرد. محققان این باکتری را در نوعی حالت خفته (غیر فعال) قرار دادند که باکتری‌ها در زمان محافظت از خود در شرایط سخت محیطی در آن قرار می‌گیرند. سپس باکتری‌ها را در محفظه‌ای درون بالون قرار داده و به استراتوسفر ارسال کردند.
پس از این که باکتری‌ها به مدت 8 ساعت در برابر تابش اشعه فرابنفش شدید قرار گرفت، بالون به زمین بازگشت. محققان با بررسی محموله دریافتند 99.999 درصد از باکتری‌ها در اثر تشعشعات از بین رفته‌اند، اما تعدادی از آن‌ها زنده ماندند. محققان ساختار دی ان ای باکتری‌های باقی مانده را مجددا تحلیل کردند و پس از مقایسه با ساختار دی ان ای گروه کنترل موجود روی زمین دریافتند، ساختار دی ان ای آن‌ها دارای سه اختلاف کوچک است.
در نتیجه این تحقیقات معلوم شد بخش عمده باکتری‌هایی که از زمین به مریخ منتقل می‌شوند در طول چند ساعت از بین می‌روند، اما ممکن است تعداد اندکی که زنده باقی می‌مانند، در مسیری قرار گیرند که پیامدهای انقلابی دارد. در واقع ممکن است این باکتری ها بتوانند حیات را در سیاره مریخ گسترش دهند.گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Astrobiology منتشر شده است.

منبع/ایرنا