افزایش وزن دوران باردارى، نتیجه یک فرآیند فیزیولوژیک و از اجزاى رشد و تکامل طبیعى مادر و جنین است. این افزایش وزن مربوط به رشد جنین، جفت، مایع آمنیوتیک، بافت رحم، افزایش حجم و ترکیبات خون، ذخایر چربى و اندازه پستان هاست. لزوم افزایش وزن در دوران باردارى از سال ها قبل شناخته شده بود؛ شواهد غیر قابل انکارى وجود دارد که نشان مى دهد میزان وزن گیرى مادر در دوران باردارى بر میزان وزن زمان تولد نوزاد مؤثر است.

◊ در این مطلب ما یکسری توصیه های تغذیه ای ارائه می دهیم تا از اضافه وزن بیش از حد در بارداری در خانم هایی که قبل از بارداری BMI بیشتر از ۲۵ داشته (یعنی با اضافه وزن روبرو هستند) جلوگیری کنیم:

– با استفاده از میان وعده ها، تعداد وعده هاى غذایى را در روز افزایش دهند و حجم غذایى هر وعده را کم کنند.

– ساعت ثابتى براى صرف غذا در وعده هاى مختلف روز داشته باشند.

– مصرف قند و شکر و خوراکى هایى مانند انواع شیرینى، شکلات، آب نبات، نوشابه ها، شربت ها و آب میوه هاى صنعتى، مربا، عسل و… را بسیار محدود کنند.

– از مصرف زیاد نان، برنج و ما کارونى خوددارى کنند.

– نان مصرفى باید از آرد سبوس دار تهیه شده باشد (نان سنگک، نان جو و..) و نان هاى فانتزى مثل انواع باگت و نان ساندویچى کمتر مصرف کنند.

– حبوبات پخته مثل عدس و لوبیا را بیشتر استفاده کنند.

– شیر و لبنیات خود را حتماً از نوع کم چرب انتخاب کنند.

– گوشت را کاملاً لخم و تا حد امکان چربى گرفته و مرغ و ماهى را بدون پوست مصرف کنند.

– از مصرف فرآورده هاى گوشتى پرچربى مثل سوسیس، کالباس، همبرگر، کله پاچه و مغز خوددارى کنند.

– به جاى گوشت قرمز، بیشتر از گوشت هاى سفید استفاده کنند.

– مصرف تخم مرغ را به حداکثر 3 عدد در هفته محدود کنند.

– میوه ها و سبزى ها را بیشتر به شکل خام مصرف کنند. مصرف سالاد و یا سبزیجات را قبل یا همراه با غذا توصیه کنید.

– به جاى آب میوه بهتر است خود میوه را مصرف کنند. آب میوه هاى تازه و طبیعى که در منزل تهیه مى شود به آب میوه هاى تجارى که معمولاً حاوى مقادیر قابل توجهى شکر است ارجحیت دارد.

– روغن مصرفى را از انواع مایع انتخاب کنند.

– غذاها را بیشتر به شکل آب پز و بخار پز و یا تنورى، تهیه و مصرف کنند.

– از مصرف غذاهاى پرچرب و سرخ شده پرهیز کنند.

– از مصرف انواع سس سالاد، کره، خامه، سرشیر، شیر پرچرب، ماست و پنیرهاى پرچرب خوددارى کنند.

– مصرف دانه هاى روغنى مثل گردو، فندق، بادام، تخمه، پسته و زیتون را محدود کنند.

– از مصرف غذاهاى آماده و کنسرو شده اجتناب کنند.

– مصرف نمک و غذاهاى شور را محدود کنند.


تهیه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی


منبع: دکتر سلام

لینک مرتبط: استرس ناشی از بارداری ناخواسته را کنترل کنید!