اوتیسم (Autism) نوعی اختلال رشدی  مغز است که با رفتارهای ارتباطی، کلامی غیر طبیعی مشخص می‌شود. که در دوران نوزادی بروز می‌کند، سپس یک دوره ثابت را بدون بهبودی طی می‌کند و علایم آن تا دوره بزرگسالی ادامه پیدا می‌کند.

با توجه به آمار روز افزون این بیماری، حدود ۵۰ سال قبل در آمریکا تحقیقات غذایی بر روی کودکان اوتیسمی آغاز گردید. و رابطه بین رژیم غذایی و اوتیسم برای اولین بار کشف شد. ثابت شده است که اگر یک رژیم غذایی صحیح برای این بیماران اجرا گردد تاثیر بسیاری در جلوگیری از پیشرفت بیماری خواهد داشت.

نکته ای که در این تحقیقات مشخص گردید این بود که هیچ برنامه غذایی یکسانی را نمی توان برای تمام این کودکان اجرا نمود و باید نوع حساسیت های غذایی هر یک به طور جداگانه تست و آزمایش شود تا بهترین نتیجه برای آن گرفته شود.

◊ نقش تغذیه در اوتیسم

– کودک باید یک رژیم متعادل داشته باشد و به مقدار کافی انرژی و مواد مغذی دریافت کند. به طور کلی غذای کودک اوتیستیک باید به شکل طبیعی آن نزدیک باشد و غذا باید تازه باشد.

– غذاهای کنسرو شده، تمامی غذاهای آماده یا فرآوری شده، فریز شده طعم دهنده ها، موادغذایی سنتتیک، رنگ های سنتتیک افزودنی‌ ها و نگهدارنده‌ ها شیرین کننده‌ های مصنوعی (ساخارین، آسپارتام و …) قند و شکر، شکلات

– سموم محیطی، مواد غذایی سمی

– اسیدهای چرب امگا ۳

– حذف مواد غذایی آلرژی زا (گلوتن و کازئین)

– تقویت سیتم ایمنی

– دریافت کافی ریز مغذی ها

◊ اسیدهای چرب امگا ۳

– مقدار اسیدهای چرب امگا ۳ در خون بچه‌های اوتیستیک پایین‌تر از دیگر کودکان می‌باشد.

– اسیدهای چرب امگا ۳ در ماهی و روغن ماهی یافت می‌شوند و این اسیدهای چرب ریسک بیماری‌های عصبی ـ روانی را در بزرگسالان را نیز کاهش می‌ دهند.

– کودکان اوتیستیک که با مکمل امگا ۳ تحت درمان قرار گرفتند، والدینشان از بهبود سلامت کلی، الگوی خواب، بیش فعالی، توجه و مهارت‌ های شناختی آن‌ ها خبر دادند و اما مکانیسم علمی آن هنوز به طور کامل در بیماران اوتیستیک شناخته شده نیست.

◊ حذف مواد غذایی آلرژی زا (گلوتن و کازئین)

گلوتن (پروتئین موجود در گندم)

کازئین (پروتئین موجود در شیر و لبنیات)

– بسیاری از متخصصان معتقدند که رژیم غذایی بدون گلوتن و کازئین، ناراحتی‌های معدی ـ روده‌ای را کاهش می‌دهد و باعث بهبود در گوارش و بهبود در رفتار و تمرکز کودک می‌ شود، چرا که این کودکان غالباً دارای ناراحتی‌ های گوارشی بوده و در اکثر موارد از مشکلاتی چون یبوست، نفخ کردن و برگشت غذا رنج می‌ برند و رفتارهای نابهنجار و بدرفتاری کودک تنها راه انتقال ناراحتی‌ های او است.

– این مواد باعث افزایش همان واکنش‌ ها و سیگنال‌ های مخرب شیمیایی در بدن شده و این سیگنال‌ ها و تغییرات شیمیایی در بدن مسئول ناهنجاری‌ های مغزی و رفتاری حاصله در کودکان اوتسیتیک می‌ باشد.

◊ لیست غذاهای ممنوعه در اوتیسم

– در ابتدای لیست گندم و محصولاتش شامل انواع نان، بیسکویت، ماکارونی، کیک، کلوچه، و …

– بعد شیر و محصولاتش  شامل شیر، ماست، بستنی، کشک و انواع  پنیر و ….

◊ ویتامین B6 در بیماران اوتیسم

در مطالعات مختلف تاثیر ویتامین B6 بر روی بیماران اوتیسم  بررسی شده است و کمتر دارویی بوده است که تاکنون توانسته باشد در طیف وسیع از کودکان اوتیسمی تاثیر گذاشته باشد و اثر ویتامین B6 در بهبود رفتار این کودکان ثابت شده است.

♦ منابع طبیعی غذایی

– کلم پیچ

– حبوبات

– گوشت

– دل و جگر

– کله پاچه

– برنج قهوه ای

– آلو

– سبزیجات پر برگ سبز

♦ علائم کمبود

– احتمال ضعف در کنترل عضلات

– عصبی بودن

– التهابات

– اختلالات گوارشی

– تحریک پذیری و تند مزاجی

– افسردگی


تهیه و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی


منبع: دکتر سلام

لینک مرتبط: اوتیسم بیماری زمستانه را جدی بگیرید!