دیابت یا بیماری قند یکی از بیماری های شایع در میان مردم است که برای کنترل این بیماری افراد از انسولین استفاده می نمایند اما به گفته یکی از کارشناسان سازمان غذا استفاده از این ماده باید با آگاهی و رعایت اصول بهداشتی صورت گیرد.کارشناس سازمان غذا و دارو گفت: اگر انسولین در معرض نور خورشید قرار گیرد دچار تغییر رنگ قهوه ای نشان میدهد که در این موارد نباید از آن استفاده کنند،همچنین انسولین در اثر یخ زدن صدمه میبیند و به همین علت نباید انسولین در قسمت جایخی یخچال قرار داد.
کارشناس سازمان غذا و دارو گفت: اگر انسولین در معرض نور خورشید قرار گیرد دچار تغییر رنگ قهوه ای نشان میدهد که در این موارد نباید از آن استفاده کنند،همچنین انسولین در اثر یخ زدن صدمه میبیند و به همین علت نباید انسولین در قسمت جایخی یخچال قرار داد.
پریسا اعتصام در توضیح انسولین اظهار داشت: تزریق انسولین برای کنترل قند خون در اشخاص با دیابت نوع یک (شرایطی که بدن انسولین نمیسازد و نمیتواند مقدار قند خون را کنترل کند) یا در افراد با دیابت نوع دو (در شرایطی که قند خون خیلی بالاست به دلیل عدم تولید یا استفاده انسولین به صورت طبیعی) که قند خون با داروهای خوراکی به تنهایی کنترل نمیشود، استفاده می شود.
وی ادامه داد: انسولین قند خون بالا را کنترل میکند اما دیابت را درمان نمیکند بنابراین به استفاده آن حتی در صورت احساس بهبودی، ادامه یابد.
کارشناس دفتر تحقیق و توسعه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اهواز، عنوان کرد: انسولینها به شکل محلول مایع یا سوسپانسیون وجود دارند که به جز انسولین رگولار که به شکل وریدی و عضلانی نیز قابل استفاده است، به شکل زیر جلدی تزریق میشوند.
اعتصام افزود: تزریق انسولین در نواحی مختلف شکم، قسمت بالایی بازو، قسمت بالایی پا یا باسن میتواند انجام شود.
وی اظهار کرد: برای هر بار تزریق از نواحی مختلف برای تزریق استفاده شود، به طوریکه هر تزریق در فاصله 3 سانتیمتر از محل تزریق قبل اما در همان ناحیه (برای مثال، ران) انجام شود و از همه نواحی موجود در آن بخش استفاده و بعد تزریق به یک قسمت متفاوت تغییر داده شود(برای مثال بازو).
این داروساز تصریح کرد: از تکان دادن شدید ویالهای انسولین خودداری شود زیرا این کار میتواند باعث از دست رفتن قدرت دارو شود.
وی ادامه داد: انسولینها را نباید در معرض درجه حرارتهای بالا، تماس مستقیم با نور آفتاب و یا یخ زدن قرار گیرد زیرا اثر بخشی خود را از دست میدهند.
اعتصام گفت: ویالها و قلمهای انسولین باز نشده باید در یخچال و در دمای 2-8 درجه نگهداری شوند اما پس از باز شدن نیازی به نگهداری در یخچال نیست.
وی افزود: دمای اتاق زیر25 درجه دمای مناسب برای نگهداری آنهاست و در صورت نیاز به حمل و نقل در فصل گرما یا در شریط دمایی بالاتر دمای اتاق از کیفهای خنک کننده استفاده کنید.
اعتصام بیان کرد: اگر انسولین در معرض نور خورشید قرار گرفته باشد گاه تغییر رنگ قهوه ای نشان میدهد که در این موارد نباید از آن استفاده کنند، همچنین انسولین در اثر یخ زدن صدمه میبیند و به همین علت نباید انسولین در قسمت جایخی یخچال قرار داده شود.
کارشناس دفترتحقیق و توسعه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اهواز، اظهار کرد: در صورت فاسد شدن انسولین، نوع شفاف آن کدر و نوع شیری آن یکنواختی خود را ازدست می دهد و به صورت دانه دانه به دیواره شیشه میچسبد، همچنین ویالهای انسولین پس از یک ماه باید دور ریخته شوند چون قدرت انسولین بعد از یک ماه کاهش پیدا میکند.
اعتصام در پایان تاکید کرد: در مسافرت بهتر است انسولین را در کیف دستی خود حمل و به قسمت بار نسپارید! این نکته به ویژه در مسافرت با هواپیما اهمیت دارد زیرا در ارتفاع بالا ممکن است انسولین در قسمت بار هواپیما یخ بزند.
منبع/تسنیم