امروزه به قدری درباره پوکی استخوان، بیماری خاموش قرن، بحث شده و کتابهایی چاپ می شود که دیگر احتیاجی نیست شرح داده شود که پوکی استخوان چیست و چه صدماتی می تواند در زندگی اشخاص مبتلا با آن ایجاد کند؛ علاوه بر آن چه خرجهایی را بر شخص تحمیل می نماید.
بخشی از رویکرد درمانی جهت پیشگیری و درمان، مصرف مکمل های حاوی کلسیم و ویتامین D است. اما بر طبق نتایج حاصل از آخرین مطالعات انجام شده، مشخص شده است که مصرف کلسیم به تنهایی و بدون حضور ویتامین K2-7 (Menaquinone) نه تنها در جایگیری کلسیم در استخوان و بهبود شرایط بیماری موثر واقع نمی شود، بلکه با کلسیفیکاسیون عروق همراه خواهد بود.
نقش ویتامین K در این روند چیست؟
در مطالعه ای که در ژورنال British Journal of Nutrition در سال 2011 به چاپ رسیده است، تاثیر بهینه مصرف منوکینون در افزایش کربوکسیلاسیون اوستئوکلسین و بهبود مینرالیزه شدن استخوان ها اثبات شده است. بعلاوه نتایج حاصل از مطالعه “روتردوم” که طی 10 سال روی گروه 4807 نفری مردان و زنان بالاتر از 55 سال انجام شده نشان می دهد که مصرف ویتامین K2 باعث 50 درصد کاهش کلسیفیکاسیون عروق، 50 درصد کاهش مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی عروقی و 25 درصد کاهش کل موارد مرگ و میر در مقایسه با عدم مصرف K2 منجر شده است.
بنابراین باید طبق نتایج حاصل از سالها بررسی محققان پیش رفت و فراموش نکرد که گرچه حضور کلسیم در بدن برای تقویت ساختار استخوانی ضروری است، اما مهم تر از آن هدایت صحیح این ماده به جایگاه مورد نظر است.
نباید فراموش کرد که هدف از روند درمانی با مکمل کلسیم پیشگیری و درمان پوکی استخوان است و نه تسهیل بیماری های دیگر. پس اکنون به پشتوانه تجربیات پیگیر محققان نقش K2-7 و اهمیت آن در بهبود سلامتی به اثبات رسیده است.
توجه به این نکته ضروری است که موضوع این مقاله موافقان و مخالفان متعددی دارد. توصیه همیشگی کارشناسان تغذیه و سلامت این است که استفاده از مکمل های کلسیمی باید تحت نظر پزشک صورت بگیرد و بهترین راه تامین نیاز کلسیمی بدن داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل و سرشار از کلسیم است./