تاثيرگذاربودن ويتامينها درشادی پوست، توليدكنندگان را نيز مجبور به تولید انواع كرمها و لوسيونها از مخلوط های ويتامينه کرده ولی ميتوان به جاي استفاده از تركيبهاي شيميايي، اين منابع طبيعي را در سبد ميوههاي بهاري پيدا كرد.
در طول چند دهه اخير، بهخصوص 10 سال گذشته ميزان استفاده از منابع آنتياكسيدان افزايش چشمگيري داشته است زيرا بشر به اين نتيجه رسيد كه يكي از علتهاي پيري و از بين رفتن سلولهاي بدن از جمله سلولهاي پوست، اكسيدهشدن ناشي از فعل و انفعالات داخل سلول، هسته و سيتوپلاسم است.
بر اين اساس موادي كه براي سلولها حكم مواد سمي را دارند توليد ميشود كه در نتيجه پوست را با پيري و تخريب سلولي مواجه ميكند. دكتر اميرهوشنگ احساني، متخصص پوست و عضو هياتعلمي دانشگاه علومپزشکي تهران در همين خصوص گفت: «بشر بر اثر تحقيقات متعدد به اين نتيجه رسيد كه مواد ناشي از اكسيدهشدن داخل سلول از طريق مصرف منابع بيشمار حاوي آنتياكسيدان كمتر ميشود اما با گذشت چند سال، بشر به نتيجه ديگري مبني بر اينكه استفاده بيش از حد منابع آنتياكسيداني خطر ابتلا به سرطان را افزايش ميدهد دست پيدا كرد، به همين دليل به طور دقيق اعلام شد مصرف به اندازه منابع آنتياكسيداني، براي بقاي سلولها موثر است اما استفاده بيش از حد نياز اين منبع به هيچ عنوان توصيه نخواهد شد. از اينرو مصرف منابع متعدد آنتياكسيدان هنوز هم مهم تلقي ميشود اما اين اهميت به پررنگي 10 سال گذشته نيست.»
بهترين انتخاب
7 رنگ سلامت كه در منابع غذايي يافت ميشود، يافتهاي علمي است كه سلامت ارگانهاي مختلف بهخصوص پوست را تامين ميكند و اغلب ميوهها و سبزيهايي را به اين رنگ ميبينيم كه داراي تركيبهاي آنتياكسيداني، فلاونوييدي و ويتامين «A، E و C» هستند. دكتر سيد مرتضي صفوي، كارشناس تغذيه و عضو هياتعلمي دانشگاه علومپزشکي اصفهان با بيان اين جملهها افزود: «با آغاز فصل بهار ميوههايي به بازار ميآيند كه سرشار از منابع غذايي مفيد هستند و به سلامت اندامهاي مختلف بدن كمك ميكنند از اينرو ميتوان بخشي از رژيم غذايي روزانه را به اين گروه اختصاص داد كه علاوه بر سالم بودن، عوارض كمتري نسبت به مواد شيميايي دارند و با اطمينان بيشتري مورد مصرف قرار ميگيرند.» در همين راستا دكتر احساني هم معتقد است: «طي سالهاي اخير تامين آنتياكسيدان مورد نياز بدن به دو شيوه مواد صناعي و طبيعي امكانپذير شده كه بديهي است استفاده منطقي و به اندازه از منابع طبيعي آن بيشتر توصيه ميشود زيرا خطرهاي كمتري را به دنبال خواهد داشت و ديگر نگراني از بابت افزايش ريسك ابتلا به سرطانهاي مختلف به دليل مصرف بيش از اندازه يا نامناسب منابع آنتياكسيداني صنعتي و شيميايي وجود ندارد.»
7 رنگ سلامت در سبد بهاري
دكتر سيدمرتضي صفوي، 7 رنگ سلامت را عاملي براي داشتن بدني تشكيلشده از اندامهاي سلامت معرفي ميكند و به رنگ قرمز بهعنوان اولين رنگ سلامت بخش اشاره ميكند كه در انار، هندوانه، گوجهفرنگي خام و پخته، آب گوجهفرنگي، گريپفروت صورتي، سوپ گوجهفرنگي، سس ماكاروني و امثال آن كه حاوي ليكوپن و آنتياكسيدان هستند يافت ميشود. ضمن اينكه منابع ياد شده به دليل ويتامين «C» موجود در آنها، براي شادابي پوست بسيار مفيد هستند.
از ديدگاه وي گروه بعدي را مواد غذايي داراي رنگ زيبا و آرامشبخش ارغواني تشكيل ميدهند كه سرشار از آنتوسيانين (آنتياكسيدان بسيار قوي كه از لخته شدن خون جلوگيري ميكند)، هستند و در كاهش احتمال ابتلا به سرطان نقش دارند. انگور قرمز، زغال اخته، آلو، سيب قرمز، توتفرنگي، توت سياه و تمشك جزو اين گروه بهاري قرار ميگيرند.
دكتر صفوي ادامه داد: «فيتوكميكالها كه متابوليتهاي ثانويه گياهي هستند در رژيم غذايي گياهخواري به وفور تامين و باعث ميشود گياه را در برابر آبوهواي بد و خطرهاي احتمالي محافظت كند كه خوشبختانه اين اثر حفاظتكننده در مورد انسانها نيز صدق ميكند و مانع رشد سريع سلولهاي سرطاني ميشود.»
همچنين رنگ نارنجي در ميوههايي مثل زردآلو، هويج، انبه، سيبزميني شيرين، كدو تنبل و گرمك يافت ميشود كه مواد توليدكننده ويتامين «A» را دارند و به دليل دارا بودن آلفا و بتاكاروتن (پيشساز ويتامين A) در كاهش ابتلا به سرطان موثر است. زرد متمايل به نارنجي گروه چهارم اين رنگهاي سلامت را تشكيل ميدهد كه معمولا منابع حاوي بتاكريپتوتانكسين و فلاونوييد در طبيعت به اين رنگ وجود دارند و ميوههايي مثل پرتقال، نارنگي، هلو، شليل، پاپايا (در ايران كمتر پيدا ميشود) و نوشيدنيهايي مثل آب پرتقال و نارنگي در اين گروه قرار ميگيرند و البته خاصيت ضدسرطاني دارند زيرا 87 درصد از بتاكريپتوتانكسين از آب پرتقال و نارنگي به دست ميآيد. گروه غذايي سفيد متمايل به سبز به دليل دارابودن فلاونوييد، كوئرسيتين و كامفرول و الاستين خاصيت ضدتومور دارند كه ميتوان در خانواده پيازها از قبيل سير، كرفس، گلابي، كاسني سفيد و پياز به دنبال آنها بود.
از نظر وي ششمين گروه رنگهاي سلامت رنگ سبز را تشكيل ميدهند كه در سبزيهايي مثل كلم بروكلي، كلمپيچ، كلم دگمهاي و معمولي يافت ميشود و داراي تركيبهاي سولفورافان، ايزوتيوسيانات و ايندول هستند، ضمن اينكه ژن خاصي را كه باعث تحريك آنزيمهاي شكننده موادشيميايي سرطانزا ميشود توليد ميكند.
آخرين گروه رنگها نيز به رنگ سبز متمايل به زرد مربوط ميشود كه علاوه بر شادابسازي پوست در حفظ قوه بينايي و جلوگيري از رشد سلولهاي سرطاني دخيل است. اسفناج، ذرت، نخود و لوبياي سبز، خربزه، آووكادو و گياه خردل، حاوي كارتنوييدهاي زيگزانتين و لوتيين هستند كه در اين گروه قرار ميگيرند.
به اين ترتيب با افزودن خانواده رنگها به رژيم غذايي، ميتوان از بدن خود مراقبت كرد و نگراني ابتلا به برخي از رايجترين بيماريهاي قرن اخير را كه تهديدكننده سلامت افراد است، کاهش داد.
منبع-http://www.bartarinha.ir