۱- گون، گیاهی است چندساله، بوته مانند و دارای ساقه چوبی با برگهایی مرکب از برگچههای متعدد که این برگها اکثرا فرد میباشند. این گیاه مولد کتیرا است.
۲- کتیرا به اشکال مفتولی، قطرهای، خرمنی، مسطح و بیشکل به رنگهای زرد، قهوهای و یا بیرنگ (تا حدی شفاف) وجود دارد. کتیرا در آب، نامحلول است، ولی متورم میشود و به صورت ژلهای سفت در میآید.
۳- کتیرا در قرون وسطی از کشور ایتالیا صادر میشده و از قدیم در طب سنتی ایران مورد مصرف بوده است. ریشه گون یکی از قدیمیترین گیاهان دارویی و رسمی چین است که در فارماکوپه چین ذکر شده است.
۴- ریشه به عنوان مقوی و درمان افراد مبتلا به قند (دیابت) و نفریت (التهاب کلیه) مصرف میشود. در طب چین ریشه گون برای بازگرداندن قدرت ایمنی بدن به مصرف میرسد.
۵- از کتیرا به عنوان فرآوردههای سرماخوردگی به عنوان نرمکننده و ضدسرفه استفاده میشود.
۶- مصرف دیگر آن در کنترل اسهال است. چون میتواند مقدار زیادی آب را جذب و از خروج آن از بدن جلوگیری کند.
۷- همچنین برای افزایش وزن مدفوع و کنترل حداقل زمان توقف مواد در سیستم رودهای-معدهای مورد استفاده قرار میگیرد.
۸- گزارشهایی مبنی بر جلوگیری از رشد سلولهای سرطانی در داخل و خارج از بدن توسط کتیرا، به چاپ رسیده است.
۹- استفاده دیگر آن در محصولات چسب دندان به علت خاصیت چسبندگی آن میباشد.
۱۰- تاکنون گزارشی از عوارض جانبی کتیرا به چاپ نرسیده است.
۱۱- هرچه کتیرا شفاف و بیرنگتر باشد، کیفیت بهتر و قیمتی گرانتر دارد.
۱۲- از انواع مختلف کتیرا که در اشکال و رنگهای مختلف وجود دارد، نوع ورقهای بیرنگ یا سفید بهترین، مرغوبترین و گرانترین نوع کتیراست.
۱۳- با توجه به اینکه ژل تهیه شده از کتیرا و آب ممکن است پس از مدتی خراب شود، بهتر است اولا آن را دور از گرما نگه داشت ثانیا تازه تهیه کرد.
۱۴- بعضی افراد محلول حاصل از کتیرا و آب (امولسیون به دست آمده) را برای حالت دادن به موها و تقویت آن به کار میبرند. اثر تقویتکنندگی موها توسط کتیرا از نظر علمی به اثبات نرسیده است ولی حالتدهنده خوبی است.
سلامتیسم