بیماری آلزایمر که معمولا در سنین پیری ظهور و بروز پیدا می کند باعث فراموشی و اختلال در عملکرد مغز انسان می شود،پژوهشگران ایرانی در تلاش اند که با استفاده از حرکات چشم راهی برای تشخیص بیماری آلزایمر پیدا کنند.
به منظور نظارت بر پیشرفت مستمر و ارتباط مستقیم با مجری طرحها، کارشناسان ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی معاونت علمیوفناوری ریاستجمهوری از روند انجام طرحهای مورد حمایت ستاد بازدید میکنند.
آزمایشگاه الکتروفیزیولوژی دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص ویژگیهای الکتروفیزیولوژیک عصبی مدلهای حیوانی و بررسی الکتروانسفالوگرافی و نوروپاتولوژیک در زمینههای علوم اعصاب پایه و بالینی مطالعاتی را در دستور کار دارد.
طرح «بررسی ارتباط میان حرکات ساکادیک چشم و شبکه عملکردی مغز در افراد مبتلا به اختلال شناختی خفیف (MCI) و بیماران آلزایمر» یکی از پروژههای این آزمایشگاه است که با حمایت ستاد توسعه علوم شناختی معاونت علمیوفناوری ریاستجمهوری در حال اجرا است.
آنالیز EEG با استفاده از مطالعات cortical connectivity (اتصال به قشر) و spectral features (ویژگیهای طیفی) برای استخراج مارکرهای بیماران آلزایمر، آنالیز ویژگیهای الگوهای حرکات چشمی در بیماران مبتلا به آلزایمر و افراد سالم به کمک eye tracking، یافتن ارتباط بین نتایج به دست آمده از مطالعات EEG و eye tracking با تصاویر به دست آمده از MRI و ارائه راه حلی نوین جهت بازشناسی این اختلال به کمک مطالعه امواج الکتریکی مغزی بیماران و ویژگیهای حرکات چشمی از جمله اهداف مهم انجام این طرح است.
برای این منظور گروههای مختلفی در پژوهش مورد نظر مورد بررسی قرار گرفتهاند که شامل افراد مبتلا به آلزایمر خفیف و همچنین افراد داوطلب نرمال هستند که به طور داوطلبانه و از طریق فراخوان دراین مطالعه شرکت کردند.
محققان این طرح درصدد هستند تا از طریق حرکات چشم بیماری آلزایمر را در افراد تشخیص دهند.
تاکنون رفتار 12 نفر از گروه بیمار و 22 نفر از دسته دوم مورد مطالعه قرار گرفته است و طبق برآورد تیم تحقیقاتی، این پروژه تا اواخر بهار 96 به پایان میرسد.
منبع/ایسنا