کیست مویی بیماری است که بیشتر در افراد بزرگسال به خصوص آقایان دیده می شود. سوراخ های ریز پوستی در فاصله بین دو باسن دیده می شود. گاهی نیز ترشحات چرکی یا خونابه از سوراخ های مذکور خارج می شود. البته اگر مجرای سوراخ بسته شود ترشحات چرکی تجمع پیدا کرده و باعث می شود آن قسمت آبسه کند که البته با درد شدیدی همراه است. پس اگر در این ناحیه از بدن با ترشح یا درد مواجه شدید، احتمال دهید که با بیماری کیست مویی مواجه هستید. این بیماری بیشتر در افراد پر مو دیده میشود و بیشتر شامل حال کسانی است که شغلهای نشسته دارند، به همین علت به آن بیماری رانندگان هم گفته میشود.
ممکن است اسم بیماری رانندگان جیپ سوار زیاد به گوش تان خورده باشد که این بیماری معمولا به صورت ارثی و مادر زادی است.
در چه ناحیه ای از بدن بروز می کند؟
شایع ترین جای آن ناحیه ساکرال یا بین دو باسن است و معمولا از بچگی وجود دارد و مادر اگر دقیق باشد این حالت را در کودک خود متوجه خواهد شد که سوراخ های آن به اندازه نوک سوزن است. در خانم ها وسط دو تا سینه، زیر ناف، بنا گوش و در آرایشگرها در ناحیه نوک انگشتان ایجاد می شود.
سینوس با هر دو روش جراحی یعنی هم با لیزر و هم بدون لیزر قابل درمان است و درمان دارویی به هیچ عنوان در این بیماری جوابگو نیست. جراحی آن هم می تواند با لیزر و هم با چاقو باشد که برش داده شود و بیرون بیاید. در ناحیه ساکرال یا وسط دو باسن که ایجاد میشود، روش یک عده از جراحان این است که آن ناحیه را میدوزند که باعث میشود محل برش سریع تر جوش بخورد و تعدادی از پزشکان آن را باز میگذارند که بیمار باید بین یک تا دو ماه بهطور مرتب پانسمان کند تا پوست جوش بخورد.
در این باره بیشتر بخوانید: علائم،تشخیص و درمان کیست مویی پایین کمر
این دو روش چه تفاوتی با هم دارند و دلیل خاصی برای این کار وجود دارد؟
گاهی اوقات دلیل خاصی وجود دارد که پشت جای بخیه را باز میگذارد و گاهی اوقات ممکن است پزشک طبق سلیقه خود این اقدام را انجام دهد. در مواردی که سینوس عفونی باشد ما حق نداریم جای بخیه را ببندیم زیرا اگر بسته شود مجددا عفونت می کند. در موارد غیر عفونی چون سینوس با بافت اطرافش برداشته می شود، باید بررسی شود که لولهای باقی مانده است یا نه. با این حال گاهی اوقات بیمار تصمیم می گیرد که نوع بسته شدن جای بخیه به چه صورت باشد و در برخی مواقع پزشک بنا به شرایطی باید تعیین کند که جای بخیه چطور بسته شود.
کیست مویی با دارو درمان نمی شود!
این بیماری هیچ درمان دارویی و محافظه کارانهای ندارد و باید حتما تخریب و برداشته شود. اگر پیشرفت نکرده باشد با چند شات لیزر این کیست مویی از بین می رود. اما اگر در مرحله پیشرفته باشد حتما باید با کمک لیزرهای پرتوان کل ناحیه را از بین برد.
درمان خانگی کیست مویی
هر چند برای درمان کیست مویی تنها راه درمان مطمئن برداشتن کیست مویی با عمل جراحی می باشد، ولی با برخی از روش های خانگی می توان در زمان موقت از پیشرفت بیشتر این کیست مویی جلوگیری کرد. 3 روش درمان خانگی عبارتند از:
آلوئه ورا
– تکه ای از آلوئه ورا تازه را در محل کیست مویی که از قبل با آب ولرم شست و شو داده اید به مدت 15 تا 20 دقیقه قرار دهید.
زرد چوبه
– 1 قاشق غذاخوری پودر زرد چوبه را با مقداری آب مخلوط کنید تا حالت خمیری پیدا کند، تکه ای از این خمیر را روی کیست مویی قرار دهید، زمانی که این خمیر خشک شد، ناحیه مورد نظر را با آب ولرم شست و شو دهید.
روغن کرچک
– یک تکه پارچه نخی را به روغن کرچک گرم شده آغشته کنید و در محل کیست مویی مورد نظر قرار دهید و با یک نوار زخم بندی (باند) آن را در محل مورد نظر ببندید.
سایر ترکیبات خانگی عبارتند از: سرکه سیب، چای کیسه ای سیاه، روغن درخت چای و نمک فرنگی اصل
گردآوری و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی
منبع: دکنر سلام