استرس را می توان از جمله عوامل اصلی ابتلا به اغلب بیماری های روانی و همچنین از جمله علل اصلی ناکامی در افراد استرسی بر شمرد. افرادی که دچار استرس می شوند اغلب قادر نیستند تا تصمیم درست را بگیرند و در اکثر مواقع با شکست مواجه می شوند. در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.
زهره قندهاری
استرسها جنسیت، زمان و مکان نمیشناسند و در هر موقعیت و برای هر فردی ممکن است اتفاق بیفتد. مطالعات نشان میدهد که زندگی در شهرهای بزرگ با افزایش استرس و فشارهای روانی همراه است که این موضوع باعث بروز مشکلات جسمی و روحی فراوانی برای ساکنان شهرها شده است. استرس و فشارهای عصبی یکی از مهمترین عوامل افزایش نرخ ابتلا به سرطان در ایران است. به گفته دکتر بهزاد رحمانی، عضو انجمن جراحان عمومی ایران، تغییر و شیوه زندگی ها از سنتی به مدرن، استرسها را افزایش داده است که می تواند یکی از آیتم های به وجود آورنده سرطان باشد.
آنچه در لا به لای اخبار اپک تایمز هم دیده می شود گویای این مطلب است که زندگی در شهرهای بزرگ با افزایش و فشارهای روانی همراه است و این موضوع باعث بروز مشکلات جسمی و روحی فراوانی برای ساکنان شهرها شده است. موضوعی که در سالهای اخیر از استرس و بیماریهای روحی فراتر رفته و بر اساس گفتهها و مشاهدات متخصصان، بهصورت ابتلا به انواع سرطانها بروز کرده است.به گفته دکتر مریم طباطباییان، دبیر شورای سیاستگذاری سرطان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، به دلیل اینکه استرسها مقولهای کیفی هستند، نمی توان آنها را با مقوله های کمی آزمایش و درصدی برای آنها برآورد کرد. مثلا نمی توان گفت تا چه میزان استرس می تواند فرد را به بیماری سرطان مبتلا کند، اما میتوانیم بگوییم اگر فرد در سال بیش از چه مقداری در مقابل اشعه ها قرار بگیرد می تواند تا چه میزان به سرطان مبتلا شود. البته درباره استرس ها این عدد کمی نیست و نمی توان آن را ثابت کرد.طباطباییان در گفت و گویی که با اصفهان زیبا داشته بیان می کند: در حال حاضر محققان و پژوهشگران سعی کردهاند استرس افراد را نسبت به جمعیتی که در جامعه وجود دارد بررسی کنند. طبق تحقیقاتی که انجام شده است، استرس میتواند ایجاد بیماری کند، بنابراین استرس نه تنها در ایجاد سرطان بلکه در ایجاد بسیاری از بیماری ها می تواند نقش داشته باشد. به گفته او هنگامی که استرس ایجاد می شود تعدادی میانجی در بدن ایجاد می شود که ما به آنها مدیاتور استرس میگوییم. در این هنگام موادی آزاد می شود که ممکن است در مواد طبیعی سلول مداخله کند. مثلا ممکن است بر روی سیستم ایمنی یک نفر اثر بگذارد و سیستم تکثیر سلولی فرد دیگر را تحت تاثیر قرار دهد، بنابراین مکانیزم هایی که در سطح سلولی وجود دارند و در سیستم ایمنی بدن مداخله می کنند می توانند در ایجاد سرطان موثر باشند.به بیان دبیر شورای سیاستگذاری سرطان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، نمیتوان گفت که استرس تنها علت ابتلای فرد به بیماری سرطان است و بقیه عوامل در آن دخیل نیستند. معمولا عوامل دیگری در مبتلا شدن فرد به سرطان دخیل است، اما ممکن است استرس باعث تسریع در روند ابتلا به سرطان و افزایش بیماری شود، زیرا در کل استرسها بیماری زا هستند.طباطباییان در پاسخ به این سوال که می توان برآورد کرد که چند درصد از سرطان ها به دلیل استرس در فرد به وجود آمده است، تصریح کرد: هیچ آماری چنین برآوردی را نشــان نمی دهد، چراکه کمی کــردن استرس ها مشکل است. به گفته دبیر شورای سیاستگذاری سرطان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، سرطان پستان شایع ترین سرطان استان اصفهان در بین زنان و سرطان های گوارشی و پروستات، شایع ترین سرطان در بین مردان و سرطان خون شایع ترین سرطان در بین کودکان است. وی با تاکید بر اینکه آمار سرطان در اصفهان رو به افزایش است، خاطر نشان می کند: آمار سرطان در کشورهای در حال توسعه رو به افزایش است و این افزایش همراه با افزایش میزان مرگ و میر در کشورهای در حال توسعه خواهد بود.طباطباییان، منظم نبودن سیستم های غربالگری و امکانات درمانی را مهمترین علت رشد بیماری ها در بین مردم میداند و بیان می کند: نبود امکانات درمانی نسبت به جمعیت و باورهای غلط مردم و عدم ارجاع به پزشک باعث میشود که بیماری بر افراد غلبه کند و در نتیجه شاهد افزایش مرگ و میر در جامعه باشیم.
منبع: اصفهان زیبا