به گزارش دکتر سلام به نقل از بلاغ، سندروم روده تحریک پذیر (IBS) یک بیماری مزمن است که روی روده تاثیر میگذارد. این بیماری را با شاخصههایی، چون ناراحتی و درد معده و تغییر در عادات روده میشناسیم. علائم آن عبارتند از: ورم و نفخ، گرفتگی، درد، اسهال و یبوست. برای کسانی که از این مشکل رنج میبرند، علائم بسیار زجر آور است و در موارد بسیار شدید فرد را کاملا ناتوان میکند. در ادامه این مطلب را به نقل از دکتر کرمانی بخوانید.
از مگان روسی متخصص تغذیه و سلامت روده خواستیم برخی از غذاهایی که به عنوان تحریک کننده سندروم روده تحریک پذیر شناخته میشوند به ما معرفی کند. غذاهایی که در ادامه خواهد آمد شایعترین موارد خوراکی است که روی این بیماری تاثیر میگذارند. با اینکه ممکن است این غذاها روی همه بیماران سندروم روده تحریک پذیر تاثیر نگذارد، اما توصیه میکنیم در صورت مشاهده علائم از سمت هر کدام از آنها خیلی سریع محدودش کنید.
۱. غذاهای سرشار از FODMAP
FODMAP در واقع یک کلمه اختصاری است و به جای الیگوساکاریدها تخمیر، دی ساکاریدها، مونوساکاریدها و پلی ال استفاده میشود. اینها انواع مختلف کربوهیدرات و قند هستند که در روده هضم نمیشوند و یا به خوبی جذب نمیشوند. غذاهای سرشار از FODMAP عبارتند از: سیر، پیاز، آرد، شیر، بستنی، قارچ، زردآلو، گلابی و لوبیا. البته اینها تنها تعدادی از این غذاها بودند. تحقیقات نشان داده برنامه غذایی که این نوع غذاها در آن محدود شود میتواند تاثیرات مثبت زیادی روی کاهش علائم سندروم روده تحریک پذیر داشته باشد.
از آنجا که محدود کردن و حذف بعضی غذاها از برنامه غذایی بسیار دشوار است باید بگوییم این محدودیت برای مدت زمانی محدود اعمال میشود نه برای همیشه. این نوع برنامه غذایی شامل سه مرحله است:
۱ – حذف تمام غذاهای FODMAP از برنامه غذایی به مدت ۶ تا ۸ هفته.
۲ – به مرور این غذاها را تا سطحی که میتوانید آنها را تحمل کنید به برنامه بازگردانید.
۳ – برای تثبیت برنامه غذاهایی که بیشترین تاثیر منفی دارند را با آزمون و خطا شناسایی میکنند تا محدود شوند.
این نکته مهم را نیز باید بگویم که چنین برنامهای تنها باید زیر نظر پزشک متخصصتان انجام بگیرد.
۲. غذاهای پرچرب
غذاهای پرچرب نشان داده اند که میتوانند علائم بیماری سندروم روده تحریک پذیر را افزایش دهند. در واقع تحقیقات نشان داده آنهایی که از سندروم روده تحریک پذیر رنج میبرند در مقایسه با افراد سالم نسبت به غذاهای چرب رودهای حساستر هستند. غذاهای پرچرب در این افراد باعث تغییر تحرک روده میشود و روی ترشح هورمون روده تاثیر میگذارد که این نیز بعدها میتواند روی تحرک روده تاثیر بگذارد.
تحریک کنندههای شایع پر چرب عبارتند از: گوشتهای سرخ شده، چیپس، سوسیس، پیتزا، پای و سسهای خامه ای. با این حال لازم نیست که یک برنامه غذایی سرشار از چربی را دنبال کنید. روی چربیهای غیر اشباع و چربیهای دارای حلقههای اشباع نشده تمرکز کنید مانند روغن زیتون، آجیل ها، دانهها و ماهیهای پرچرب.
۳. کافئین
تحقیقات متعددی تا به حال سندروم روده تحریک پذیر را با کافئین مرتبط کرده اند. کافئین میتواند تحرک روده را افزایش دهد و همچنین میتواند هورمونهای استرس مانند کورتیزول را افزایش دهد که منجر به افزایش فعالیت ارتباط بین مغز و روده میشود. به خاطر داشته باشید کافئین فقط در قهوه و چای پیدا نمیشود بلکه در بسیاری از نوشابههای و نوشیدنیهای انرژی زا نیز موجود است.
۴. غذاهای تند
بارها و بارها گزارش شده غذاهای تند و دارای ادویه باعث بروز علائمی شبیه به سندروم روده تحریک پذیر شده اند. ترکیب فعال موجود در فلفل به نام کپسایسین میتواند در برخی افراد باعث افزایش تحرک روده و دردهای شکمی شود.