پاکسازی بدن از اهمیت زیادی برای افزایش سلامتی جسمی ما برخوردار است .اگر می خواهید بدنی سالم داشته باشید ؛بهتر است از موادغذایی مفید در این زمینه کمک بگیرید ،با توجه به مزاجتان خورد و خوراک خود را تنظیم کنید و از این روش در مقابله با بروز بیماری های مختلف در بدنتان نقش داشته باشید .
حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی اظهار داشت: همان گونه که عوامل گوناگونی در بروز بیماری دخالت دارند، حفظ سلامتی و تندرستی نیز نیازمند رعایت مواردی است. این موارد «سته ضروریه» نامیده شده که شامل شش مورد میشوند.
وی افزود: برخورداری از آب و هوای سالم، مصرف خوردنی و نوشیدنیها به مقدار کافی، داشتن خواب و بیداری، حرکت و سکون به اندازه لازم، استفراغ (فارغ شدن بدن از آلودگی، مواد سمی و زائد از طریق دفع از روده، مجاری ادراری، تعریق و حجامت) و احتباس (نگهداری مواد حیاتی در بدن) و امراض نفسانی جزو موارد سته ضروریه محسوب میشوند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی عنوان کرد: فصل بهار از نظر طبعی گرم وتر و در حد معتدل است. به سبب همین اعتدال مزاج است که روح و روان انسان وضعیت بهتری به خود میگیرد و این فصل برای افراد در سنین مختلف به خصوص کهنسالان و اشخاصی که طبع سرد و خشک دارند، مناسب است.
عظمایی تاکید کرد: بدن افراد در فصل زمستان برای تامین حرارت و انرژی به غذای بیشتری برای مقابله با سرما نیاز دارد، بنابراین با مصرف زیاد مواد غذایی، مقدار مواد زائد و غیر ضروری نیز در بدن افزایش پیدا میکند.
وی ادامه داد: درفصل بهار اخلاطی که در زمستان به علت سرما و نداشتن تعریق روی هم انباشته شده اند، با گرمی هوا به حرکت در میآیند و به پوست، کشاله ران و اطراف بدن میروند و در برخی افراد موجب پیدایش جوش، خارش و دملهای چرکی میشوند.
عظمایی تصریح کرد: اگر این اخلاط لزج و مضر باشند، با حرکت به سمت مغز و ورود به بطنهای آن موجب بروز بیماری هایی مانند صرع میشود و در صورتی که وارد قشای مغزی شوند، اختلال وسواس (فکری و عملی) پدید میآید.
وی ادامه داد: اگر این اخلاط به سمت بینی رفته، زکام، گرفتگی صدا و سرفه به وجود میآید و در نهایت ریزش این مواد به مفاصل موجب بروز ورمهای چرکی یا درد مفاصل میشود.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: از نظر ابوعلی سینا در فصل بهار بیماریهای مزمن بروز پیدا میکند. به عبارتی هر مادهای که در زمستان ساکن بوده در فصل بهار به هیجان درمی آید و پس از پخته شدن، دفع میشود. بنابراین پاکسازی بدن، دفع فضولات و سموم و تقویت بدن از طبیعت این فصل به شمار میآید.
تدابیر فصل بهار
عظمایی در خصوص تدابیر فصل بهار یادآور شد: اعمال خونگیری، فصد (رگ زدن) و حجامت در فصل بهار توصیه میشود که عمل فصد بهتر است در اواخر ماه قمری و هنگام غروب و حجامت پس از کامل شدن ماه (در روزهای ۱۷، ۱۹، ۲۱ و ۲۳ ماه قمری) انجام شود.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از تدابیر فصل بهار، تخلیه و تصفیه مزاج است، اظهار داشت: برای تخلیه و تصفیه مزاج بهتر است استفراغ عمدی به مدت ۲ روز با معده پر هنگام ظهر انجام شود یا از مواد مسهل به منظور پاکسازی معده، کبد، روده و کلیهها استفاده شود.
شستوشوی دستگاه گوارش و کلیهها
این محقق و پژوهشگر طب سنتی مصرف مسهل عام را برای کلیه طبعها مفید دانست و عنوان کرد: افراد برای تهیه این مسهل باید ۳۰ گرم برگ سنا را به همراه ۱۰ گرم تخم کتان، پنج گرم گل افسنتین، ۱۰ گرم گل پنیرک، ۱۰ گرم گل سرخ و ۱۰ گرم تخم گشنیز با هم ترکیب کنند و دمکرده این مخلوط را به ۳ تا ۵ قسمت تقسیم کنند و هر قسمت را برای یک روز در نظر بگیرند و روزانه سه لیوان از این دمنوش را قبل از غذا میل کنند.
عظمایی افزود: بهار فصل جوشش خون است با گذر از زمستان، پایان سردی هوا، ریزش باران و گرمی روز، در بهار تمامی قوای بدن تقویت میشود و خونسازی اتفاق میافتد. بنابراین در این فصل پرهیز از مصرف مواد غذایی خونساز و کاهش استفاده از انواع گوشتها به خصوص گوشت گاو ضروری است. البته افرادی که دچار کم خونی هستند از این امر مستثنی هستند.
وی تاکید کرد: در فصل بهار اشخاص باید در مصرف شیرینی، روغن، تخم مرغ، عدس و کله پاچه و خامه زیاده روی نکنند. همچنین خودداری کردن از استفاده مواد غذایی کنسرو شده، شکلات و کاکائو الزامی است.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی با بیان اینکه امتناع از هیجانات روانی مانند عصبانیت، بیقراری، اضطراب و استرس در تمام فصول و به خصوص بهار ضروری است، تصریح کرد: افراد در این فصل باید از مصرف مواد گرم، تلخ، تند، شور، تیز، حمامهای گرم و طولانی و سونا پرهیز کنند.
عظمایی با بیان اینکه اشخاص باید از مصرف ادویه جات گرم مانند فلفل، دارچین و زنجبیل اجتناب کنند، یادآور شد: نوشیدن آب با معده خالی به خصوص صبح ناشتا در فصل بهار مضر و مصرف شربت و نوشیدنیهای ضد عطش مانند شربت ریواس، کاسنی و شاه تره به همراه سکنجبین، زرشک، غوره، نارنج، لیمو و بِه مفید است.
وی افزود: افراد در فصل بهار باید مواد غذایی با طبع سرد مانند سبزیجات، میوه، انواع سالاد، آش و سوپهای ساده را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانند. در صورتی که برخی اشخاص با مصرف سبزیجات و میوه دچار نفخ و دل درد میشوند باید از گیاهان ضد نفخ مانند نعناع، زنیان و گشنیز استفاده کنند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی توصیه کرد: بورانی اسفناج، آش شبدر و یونجه، شربت رب انار، کاهو همراه با سکنجبین، سوپ جو، ماء الشعیر طبی، آب گیاهان و سبزیجات صحرایی و حبوبات با طبع سرد و خشک مانند ماش، نخود و جو از خوراکیهای مناسب فصل بهار محسوب میشوند.
عظمایی یادآور شد: افراد گرم مزاج باید در فصل بهار از موادی مانند ماست همراه با گل سرخ یا آب دوغ خیار همراه با پونه و گل سرخ استفاده کنند. در این فصل مصرف عرق کاسنی، بید، ختمی و شاه تره همراه با سکنجبین مناسب است. همچنین مبتلایان به آلرژی بهاری میتوانند روزانه چند قطره روغن بنفشه و بادام را به داخل بینی خود بچکانند.
باشگاه خبرنگاران