در مورد فیبرومیالژی چقدر می دانید؟ فیبرومیالژی، یک بیماری است یا یک عارضه؟ برای تشخیص آن، چه عواملی وجود دارد؟ برای درمان آن، چه روش هایی تا به حال توصیه شده است؟ با دکتر سلام همراه باشید تا به بررسی بیماری فیبرومیالژی بپردازیم.
درد بهصورت عمقی است و یک احساس سوزش شدید در بعضی نقاط بدن حس میشود. شدت درد بعضی روزها کمتر و بعضی روزها بیشتر است و در روزهایی که فرد دچار استرسهای عصبی است، بیشتر میشود. شدت درد همچنین بر اثر سرما یا فعالیت بدنی بیشتر میشود. بیمار ممکن است صبح بعد از برخاستن از خواب در بدنش احساس خشکی کند.
علائم دیگری که ممکن است همراه با فیبرومیالژی دیده شوند، عبارتند از:
سردرد
تعداد دفعات ادرار کردن بیشتر میشود
بروز علائم بیمار به نام«سندرم روده تحریکپذیر» با علائمی شامل درد شکم، اسهال، گاهی یبوست و نفخ شکم،
20 درصد بیماران مبتلا به فیبرومیالژی دچار بیماری «پای بیقرار» هستند
عادات ماهانه دردناک در خانمها
احساس گزگز در انگشتان دست و پا.
تشخیص فیبرومیالژی چگونه است؟
تشخیص فیبرومیالژی معمولا توسط معاینه پزشک و با توجه به علائم بیماری است. درد منتشر بدن بخصوص در دو طرف و هر دو اندام فوقانی و تحتانی و ستون مهره که بیش از سه ماه طول کشیده است میتواند این تشخیص را مطرح کند. نقاط خاصی از بدن به فشار حساسیت زیادی داشته و فشار به آنها موجب درد میشود.
در فیبرومیالژی هیچ تغییر غیرطبیعی در آزمایشات و تصویربرداری از بدن وجود ندارد.
بیماریهای دیگری ممکن است علائمی شبیه فیبرومیالژی را تقلید کنند که پزشک باید احتمال آنها را در نظر داشته باشد. این بیماریها عبارتند از :
کمکاری تیرویید
کمبود ویتامین دی
پرکاری غده پاراتیرویید
پلیمیوزیت
درمان فیبرومیالژی چیست؟
درمان قاطع یا سادهای برای فیبرومیالژی وجود نداشته و اقدامات درمانی فقط برای کاهش علائم بیماری انجام میشوند. نکته مهم در درمان این بیماری این است که همه اقدامات درمانی در همه بیماران موثر نیستند. هر بیماری ممکن است به تعدادی از درمانهای زیر پاسخ مناسب دهد. مهمترین اقدامات درمانی عبارتند از:
کاهش استرس: اساس درمان فیبرومیالژی آموزش بیمار است و مهمترین اقدام درمانی سعی در کاهش استرس بیمار با کمک خود او است.
ورزش: ورزش در تعداد زیادی از بیماران علائم بیماری را کاهش میدهد. ورزشهای سادهای مانند نرمشهای آئروبیک، راهپیمایی و شنا و دوچرخهسواری میتوانند مفید باشند. نرمشهای کششی مانند یوگا کمککننده است. هدف نهایی رسیدن به 5-4 روز ورزش در هفته و هر روز 30-20 دقیقه است. رسیدن به این هدف باید بهتدریج و به آهستگی باشد. ممکن است در ابتدای شروع ورزش علائم بیماری تشدید شوند ولی بهتدریج کم خواهند شد.
گرمادرمانی: غوطهور شدن در آب گرم بهمدت روزی 20 دقیقه و 5 روز در هفته به کاهش درد کمک میکند.
رفتار درمانی: یک مشاور رواندرمانی میتواند با استفاده از روشهای خاص Cognitive behavioura- therapy به بیمار کمک کند. کم کردن افکار منفی و داشتن یک برنامه تفریحی منظم هر چند ساده به بهبود بیماری کمک میکند.
دارو: داروهای ضددرد مانند استامینوفن، داروهای ضدالتهاب مانند بروفن یا سلکوکسیب و داروهای ضدافسردگی در درمان فیبرومیالژی کاربرد دارند. در سالهای اخیر از داروهایی مانند پرگابالین و گاباپنتین و دولوکستین و میلناسیپران بطور اختصاصی در درمان فیبرومیالژی استفاده شده است
دیگر درمانها: استفاده از درمانهای مکمل مانند طبسوزنی یا ماساژدرمانی ممکن است موثر باشد. استفاده از غذاهای متعادل و سالم، دوری از الکل قهوه و نوشیدنی های گازدار بخصوص قبل از خواب و نظم دادن به زمان و مدت خوابیدن به کاهش علائم بیماری کمک میکنند.سپید
مهرداد منصوری
ارتوپد