دوران جوانی، یکی از دوران هایی است که باید بیشتر به تغذیه اهمیت داد. زیرا در این دوران انسان بیشترین انرژی را مصرف میکند. در این دوران متاسفانه افراد، بیشتر به سمت غذاهای نامرغوب و با ترکیبات غیر معمول روی می آورند. تغذیه ی نامناسب در این دوران، اختلالاتی در خوردن به وجود می آورد.

اختلال در غذا خوردن

غالباً در سنین نوجوانی و جوانی دختران توجه زیادی به وضعیت ظاهری و حفظ تناسب‌اندام خود دارند و از احساس چاقی در اندام‌های خود خصوصاً در ناحیه باسن و ران‌ها رنج می‌برند.

تشدید این حالات روحی و فشارهای فردی و اجتماعی برای ایجاد اندامی مورد پسند، منجر به بروز بیماری‌های عصبی به نام پرخوری عصبی یا بولیمیا و کم خوری عصبی یا آنوركسیا می‌گردد.

چنانچه این اختلالات به موقع تشخیص داده نشوند و درمان مناسب اتخاد نگردد، سلامت فرد در معرض خطر جدی قرار می‌گیرد.

از آنجا كه این بیماری منشاء روانی و روحی دارد، در درمان مبتلایان باید به وضعیت روحی و روانی آنان توجه بیشتری داشت و استفاده از رژیم‌های چاق كننده برای بازگرداندن وزن به حد طبیعی به تنهایی نمی‌تواند اقدام موفق و موثری باشد.

علیرغم آنکه این اختلالات بیشتر در بین دختران جوان دیده می‌شود، در سال‌های اخیر ابتلا به این بیماری به دنبال استرس و فشارهای روحی در میان پسران نیز افزایش یافته است.

از دست دادن شدید وزن،  کمبود رشد، بی‌اشتهایی، اجتناب از غذا خوردن، گرایش به مصرف غذاهایی با تركیبات غیرمعمول از علائم هشدار دهنده این اختلالات هستند.

استرس و عفونت

مقابله با استرس دوران بلوغ، استرس مدرسه و تحصیل نیازهای تغذیه‌ای خاصی را به دنبال خواهد داشت.

رژیم غذایی متنوع و  غنی از مواد غذایی نشاسته‌ای تامین كننده دامنه وسیعی از ویتامین‌های گروه B است كه برای سلامت اعصاب ضروری‌اند.

مصرف مقادیر زیاد میوه و سبزی نیز به تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با عفونت‌ها كمك می‌كند.

مواد غذایی که در این سنین توصیه می شوند

لبنیات

شیر، ماست و پنیر تامینكننده كلسیم لازم برای رشد استخوان‌ها در دوران‌های بحرانی رشد هستند. مصرف لبنیات كم چربی تاثیری بر غلظت کلسیم ندارد.

مغز دانه‌ها

مغز دانه‌ها نه تنها تامین‌کننده انرژی‌اند، بلکه دربردارنده پروتئین، اسیدهای چرب ضروری، كلسیم و آهن نیز هستند.

مغز دانه‌ها باعث افزایش پوسیدگی دندان نمی‌شوند. ساندویچ كره بادام‌زمینی، میانوعده بسیار مقوی و راحتی برای نوجوانان است.

غلات غنی شده 

مصرف غلات صبحانه با شیر ارزش تغذیه‌ای بسیار بالایی دارد.

استفاده از غلات صبحانه غنی شده با آهن به همراه آبمیوه، به ساختن و حفظ ذخایر آهن کمک می‌کند.

نان‌ها

نان‌ها منبع مناسب کربوهیدرات، ویتامین B، آهن و كلسیم هستند (البته در صورتی كه آرد مصرفی با این مواد معدنی غنی شده باشد).

خوردن نان با پنیر یا گوشت و گوجه‌فرنگی، یا كره بادام‌زمینی به دستیابی به یك رژیم متعادل غذایی كمك می‌كند.

گوشت و ماكیان

گوشت قرمز و گوشت ماكیان هر دو از منابع غنی پروتئین و آهن هستند.

همچنین تکه‌های بدون چربی گوشت غنی از روی و سلنیوم هستند.

دریافت کافی این دو عنصر در بلوغ جنسی پسران بسیار مهم است.

زندگی آنلاین