امروزه سرطان به یکی از بیماری های شایع و فراگیر در تمام جوامع تبدیل شده است. از این رو پیشگیری از آن امری مهم و حیاتی برای تمام اقشار جامعه محسوب می شود. یکی از راه های پیشگیری از سرطان استفاده از سبزیجات رنگارنگ می باشد. کاروتنوئید؛ ماده غذایی موجود در غذاهای نارنجی، قرمز و زرد رنگ، منجر به کاهش ریسک سرطان سینه میشود. این ماده در مواد غذایی از قبیل گوجه، سیب زمینی شیرین، کدو تنبل و زرده تخم مرغ یافت میشود. 4 دسته کاروتنوئید یافت شده در مواد غذایی اثر مثبتی در مهار کردن سرطان میگذارد:
آلفاکاروتن: دومین کاروتنوئید رایج در بین موادغذایی است و این ماده در بین سبزیجات، زرد و نارنجی همچون، هویج، سیب زمینی شیرین، کدو تنبل، کدوی حلوایی و سبزیجات به رنگ سبز تیره، همچون بروکلی، لوبیا سبز و آوکادو یافت میشود.
بتاکاروتن: رایجترین کاروتنوئید موجود در موادغذایی است و یکی از مواد ضروری برای بدن به حساب میآید. پس از ورود، بدن آن را تبدیل به ویتامین آ میکند. ویتامین آ یکی از ویتامینهای ضروری برای سلامت چشم است و میتواند سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت کند. بتاکاروتن در همان موادغذایی که آلفاکاروتن وجود دارد، یافت میشود و همچنین زرده تخم مرغ حاوی این ماده حیاتی است.
لوتئین: تحقیقات نشان میدهد که لوتئین میتواند از پیشرفت سرطان، بیماری قلبی، آب مروارید و دیگر بیماریهای چشمی جلوگیری کند. همچون لیکوپن، در بسیاری از میوهها و سبزیجات همچون هلو، پرتقال و سبزیجات چلیپایی یافت میشود.
لیکوپن: مادهای که در گوجه و فرآوردههای گوجه یافت میشود و این ماده تقریباً همان مزایای لوتئین را در اختیار دارد. برخی از تحقیقات نشان میدهد که پختن و یا کباب کردن گوجه میتواند خاصیت ضد سرطانی لیکوپن موجود در آن را به طرز چشمگیری افزایش دهد.
منبع: سلامانه