سرطان سینه شایع ترین سرطان میان خانم هاست که متأسفانه خیلی از افراد به سادگی تسلیمش می شوند و زندگی شان را به خطر می اندازند. به طوری که در کشورهای پیشرفته که خانمها مرتب و سالانه ماموگرافی غربالگری را انجام می دهند، بیماری برای درصد زیادی از افراد به موقع تشخیص داده شده و با یک جراحی ساده هم درمان می شود. این گروه از بیماران به دلیل تشخیص به موقع، نه تنها نقص عضو نخواهند داشت که حتی ممکن است به شیمی درمانی هم نیاز پیدا نکنند.
در این مطلب از دکتر سلام مواد غذایی را برای مقابله با سرطان سینه به شما معرفی می کنیم:
1) قارچ
در مطالعه ای که در سال 2010 در ژورنال nutrition and cancer به چاپ رسید محققان دریافتند که مصرف منظم حجم مناسبی از قارچ با کاهش ریسک سرطان سینه در میان زنانی که در مرحله پیش از یائسگی قرار داشتند ارتباط داشت. قارچها، حاوی آنتی اکسیدانی به نام «ال-ارگوتیونئین» هستند و با همین آنتی اکسیدان قوی می توانند از بدن در برابر سلول های سرطان پستان، محافظت کنند. از این رو، به خانم ها توصیه می شود که تکه های قارچ را به انواع سالاد، املت یا ساندویچهای خود اضافه کنند.
2) جوانه بروکلی
از دیگر خوراکی های ضد سرطان پستان است. این جوانه سرشار از آنتی اکسیدانی به نام «سولفورفان» است. محققان دانشگاه میشیگان به این نتیجه رسیدهاند که سولفورفان موجود در جوانه بروکلی باعث تخریب سلول های سرطانی و پیشگیری از رشد آنها در بدن می شود. جوانه بروکلی می تواند در انواع ساندویچها، سالادها و سوپها مورد استفاده قرار بگیرد.
3) دانه های انار
سرشار از انواع آنتی اکسیدانها و «الاژیک اسید» هستند و می توانند آنزیمی را که در پیشرفت سرطان سینه نقش دارد را مهار کنند. همچنین دانه انار با بهبود سلامت قلب نیز در ارتباط هستند. همچنین شما می توانید مقادیر مشابهی از آنتی اکسیدان را از آب انار نیز دریافت کنید اما توجه داشته باشید که فقط یک لیوان آب انار یا نصفی از خود انار را در روزمصرف کنید تا دریافت قند تحت کنترل باشد.
در این باره بیشتر بخوانید: کاهش مبتلا شدن به سرطان سینه با این مواد غذایی
4) عدس
در مطالعه ای که در سال 2009 در American Journal of Clinical Nutrition به چاپ رسید الگوهای غذایی بیش از 3500 زن آسیایی-آمریکایی بررسی شد و محققان دریافتند که مقادیر بالای حبوبات که شامل عدس و لوبیا می شود با ریسک پایین تر ابتلا به سرطان سینه در ارتباط است. عدس سرشار از فولات و فیبر و سایر مواد مغذی است.
5) گردو
خوردن روزانه تا 2 اونس (60 گرم) گردو می تواند از پیشرفت تومورهای سرطانی سینه پیشگیری کند. محققان دریافتند اسیدهای چرب امگا 3، آنتی اکسیدان ها و فیتواسترول های موجود در گردو می توانند رشد سلول های سرطانی را آهسته کنند.
6) بلوبری
محققان دریافته اند که یک ماده مغذی در این ماده می تواند منجر به آپوپتوز سلول های سرطانی شود.
7) اسفناج
طبق نتایج مطالعه ای که در سال 2011 در American Journal of Epidemiology به چاپ رسید محققان دریافتند در زنان سنین پیش از یائسگی با بیشترین میزان دریافت فولات رژیمی ( که اسفناج منبع خوبی از آن است) ریسک ابتلا به سرطان سینه تا 40 درصد کاهش می یابد. ویتامین های گروه B برای تقسیم سلولی درست مورد نیاز هستند و می توانند مانع تغییرات DNA منجر به سرطان سینه شوند.
8) تخم مرغ
کولین که یک ماده مغذی ضروریست به مقدار فراوان در تخم مرغ یافت میشود و 24 درصد ریسک سرطان سینه را کاهش میدهد.این ماده مغذی که در زرده تخم مرغ یافت میشود برای عملکرد مناسب سلول ها مورد نیاز است.زنان باید روزانه 425 میلی گرم کولین دریافت کنند که یک تخم مرغ بزرگ حاوی 126 میلیگرم است. سایر منابع کولین عبارتند از: ماهی، مرغ و ماکیان، بروکلی، جوانه گندم.
9) سالمون
یکی از معدود غذاهایی است که حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین D می باشد. محققان دریافتند که دریافت مقادیر کافی ویتامین خورشید با 24 درصد کاهش در ریسک سرطان سینه مرتبط است. این ویتامین از سرطانی شدن سلول ها جلوگیری می کند. همچنین خوردن سالمون تازه یا کنسرو شده تامین کننده اسید چرب امگا 3 DHA می باشد که با سلول های سرطانی مقابله و از تکثیر و پخش شدن این سلولها پیشگیری می کند.
10) نان چاودار
غلات کامل مثل چاودار میتواند ریسک سرطان سینه را کاهش دهد. یک اثر هم افزایی بین فیبرها، لیگنان ها، ویتامین ها ، مینرال ها و اسید فیتیک نان چاودار را به یک ماده مقابله کننده با سرطان سینه تبدیل می کند.
گردآوری و تنظیم: ساناز مطلبی خامنه کارشناس تغذیه و رژیم درمانی
منبع: دکتر سلام