به گزارش بهداشت نیوز، برای بیشتر افراد عفونت های سینوسی- یا سینوزیت- و آسم با هم اتفاق میافتند. طبق نظر بنیاد آسم و حساسیت آمریکا نیمی از افراد با آسم متوسط تا شدید، سینوزیت مزمن هم دارند.
در میان تمام مشکلاتی که توسط آسم ایجاد میشود، کنترل سینوزیت میتواند دشوار باشد. این بیماری میتواند شما را بیمار و تیرهبخت کند. بدون درمان مناسب سینوزیت میتواند ماه ها یا حتی سال ها ادامه داشته باشد. بدتر آنکه یک عارضه میتواند عارضه دیگر را بدتر کند. سینوزیت با موارد جدیتر آسم در ارتباط بوده است. بنابراین ابتلا به آسم نه تنها احتمال عفونت سینوسی را افزایش میدهد، بلکه عفونت سینوسی هم میتواند کنترل آسم شما را دشوارتر کند.
اما خبر خوبی هم وجود دارد. هم برای عفونت های سینوسی و هم آسم درمان های فراوانی در دسترس است. مطالعات نشان میدهد که درمان یک عارضه اغلب به تسکین نشانه های عارضه دیگر کمک میکند. راهحل کلیدی درمان سریع هر دو عارضه است.
سینوزیت چیست؟
با اینکه سینوس های متعددی در بدن شما وجود دارد، این اصطلاح اغلب برای اشاره به سینوس های کنار بینی به کار میرود. یک گروه از چهار حفره خالی در چهره، نزدیک چانه ها و چشم ها وجود دارد. آنها به مجراهای بینی متصل هستند و به گرم و مرطوب شدن و تصفیه هوایی که تنفس میکنید کمک میکند. سینوزت التهاب و عفونت این سینوس ها است.
سینوس ها درست مانند مخاط بینی شما میتوانند توسط عفونت عوامل حساسیت، ویروس ها یا باکتری تحریک و ملتهب شوند. محرک های شایع سینوزیت شامل:
• سرماخوردگی یا عفونت ویروسی
• آلودگی هوا و دود
• عوامل حساسیت موجود در هوا
• هوای خشک یا سرد
• اُزُن
وقتی بافت درون سینوس ها تحریک میشود، خلط تولید میشود. اگر خلط و هوای به دام افتاده زیاد شود، در سینوس ها احساس فشار دردناک میکنید. اینها نشانه های آشنای سردرد سینوسی هستند.
بسته به اینکه کدام سینوس ها تحت تاثیر قرار گرفته باشند، نشانه های سینوزیت متفاوت است. اما برخی نشانه های شایع درد در این نواحی هستند:
• پیشانی
• فک و دندان های فوقانی
• نواحی اطراف چشم ها
• گردن، گوش و روی سر
سینوزیت شدید نشانه های زیر را هم ایجاد میکند:
• خلط غلیظ زرد یا سبز
• آبریزش پشت حلق بدمزه
• گلودرد
• تب
• ضعف
• خستگی
• سرفه
عفونت های سینوسی معمولا به وسیله ویروس ها ایجاد میشوند، مانند ویروس سرماخوردگی. اما اگر سینوس ها برای مدت بسیار طولانی بسته شوند، ممکن است باکتری حمله کرده و یک عفونت ثانوی ایجاد کند. ابتلا به عفونت های سینوسی چندگانه میتواند به سینوزیت مزمن (بلندمدت) منتهی شود.
ارتباط بین سینوزیت و آسم چیست؟
بسیاری از مطالعات ارتباط بین عفونت های سینوسی و آسم را نشان دادهاند. یک مطالعه نشان داد افرادی که هم سینوزیت و هم آسم دارند:
• نشانه های آسم جدیتری دارند
• ممکن است آسم شدیدتر بروز کند
• احتمال اختلال در خواب بیشتر میشود
ممکن است خطرات ابتلا به سینوزیت در تمام افراد مبتلا به آسم یکسان نباشد. مطالعه نشان داد که سینوزیت همراه با آسم در زنان شایعتر از مردان است. این عارضه همچنین در سفیدپوست ها شایعتر از دیگر گروه های نژادی است. بازگشت اسید (GERD) و کشیدن سیگار ممکن است خطر ابتلای فرد با آسم به سینوزیت را افزایش دهد.
مطالعه همچنین نشان داد که هر چه آسم فرد شدیدتر باشد، سینوزیت توانفرساتر میشود. به نظر میرسد در افرادی که آسم شدید دارند، کنترل نشانه های سینوزیت دشوارتر میشود.
سینوزیت و آسم چگونه درمان میشوند؟
برای پیشگیری از بدتر شدن سینوزیت درمان مهم است. دوباره اینکه چون این عوارض با هم در ارتباط هستند، درمان سینوزیت ممکن است مزیت اضافی بهبود نشانه های آسم را هم داشته باشد.
اگر سینوزیت و آسم دارید، مشاور سلامت شما ممکن است توصیه کند از موارد زیر استفاده کنید:
• اسپری های بینی استروئیدی برای کاهش التهاب. تسکین التهاب به سینوس اجازه میدهد بطور طبیعی تخلیه شود.
• داروهای ضد التهاب و آنتیهیستامین
• مسکن ها- اگر ضروری بود- برای کاهش ناراحتی
پیش از استفاده از اسپری بینی ضد احتقان همیشه از مراقب سلامت خود بپرسید. گاه اسپری ها میتوانند گرفتگی بینی را بیشتر کنند. ممکن است تلاش کنید آب گرم شور را درون بینی خود بیفشانید یا در بخار تنفس کنید.
اگر در سینوس های شما عفونت باکتریایی ثانویه ایجاد شد، به آنتیبیوتیک نیاز خواهید داشت. مراقب سلامت احتمالا برای حدود 10 تا 14 روز آنها را تجویز میکند. فقط به خاطر داشته باشید که آنتیبیوتیک ها تنها در موارد عفونت باکتریایی پاسخ خواهند داد. در موارد ویروسی آنها کمکی نمیکنند. باید از دستورالعمل های مراقب سلامت خود پیروی کنید و حتی اگر پس از چند روز احساس بهتری داشتید، تمام داروی آنتیبیوتیک خود را بخورید.
برای افرادی که حساسیت هایی دارند، کنترل قرار گرفتن در معرض عوامل حساسیت ضروری است. این کار نه تنها نشانه های آسم شما را کاهش میدهد، بلکه خطر عفونت های سینوسی شما را هم کاهش خواهد داد. از هر گونه محرک حساسیت و ماده آزاردهنده مانند دود سیگار، اجتناب کنید. میتوانید از مراقب سلامت خود بپرسید آمپول های حساسیت یاریرسان هستند یا خیر.
در برخی موارد درمان های پیچیدهتر ضروری هستند. مشکلات جسمی در مجراهای بینی میتواند به سینوزیت مزمن منتهی شود. اینها شامل مجراهای بینی تنگ، انحراف دیواره بینی و پولیپ ها- غده های کوچک در بینی- هستند. گاه این مشکلات با جراحی قابل حل است.
آیا آبریزش پشت حلق محرک آسم است؟
آبریزش پشت حلق یک اصطلاح غیرعلمی است که به ترشح خلط غلیظ در گلو اشاره میکند که میتواند عفونی شود. غدد درون بینی و گلوی شما بطور مداوم خلط تولید میکنند (که به تمیز کردن غشای بینی کمک میکند، هوایی را که تنفس میکنید گرم میکند و ماده خارجی استنشاقی را به دام میاندازد. خلط به مبارزه با عفونت هم کمک میکند.
در موقعیت های طبیعی ترشحاتی از خلط غده های بینی و خود گلو آن را مرطوب میکنند. این بخشی از سیستم مژک و خلط در بینی است که در برابر بیماری از ما دفاع میکند. وقتی خلط غلیظ میشود ، شما از وجود آن آگاه میشوید. چون خلط غلیظ ناخوشایند و اغلب عفونی است، بدن ما با وادار کردن ما به سرفه و پاک کردن گلویمان بطور طبیعی تلاش میکند از شر آن خلاص شود.
گاه سندروم آبریزش پشت بینی با آسم در ارتباط است. زیرا ترشحات غلیظ خلط از پشت بینی به پشت حلق ریزش میکنند و باعث تحریک کردن گلو، سرفه و انقباض نایژهای میشود.
سندروم سینوسی- نایژهای چگونه با آسم در ارتباط است؟
سندروم سینوسی- نایژهای ترکیبی از سینوزیت و نشانه های دستگاه تنفسی تحتانی مانند برونشیت و آسم است. در سندروم سینوسی- نایژهای بیماری سینوسی ممکن است به وسیله حساسیت ها یا عفونت ایجاد شود- یا میتواند مزمن باشد. بیماری ریه میتواند یکی از چند نوع برونشیت عفونی حاد، کشمکش مکرر برونشیت، برونشیت مزمن یا آسم باشد که مدیریت آن دشوار است.
این تفکر وجود دارد که بیماری سینوسی به نشانه هایی در راه تنفسی تحتانی منتهی میشود مانند آسم که به خاطر ریزش دائم ترشحات التهابی و عفونی از پشت بینی به پشت گلو ایجاد میشود. این تحریک گلو ممکن است با بازگشتی که توسط سیستم عصبی انتقال مییابد، باعث انقباض نایژه شود. یا اینکه آبریزش پشت حلق ممکن است واکنش ثانویهی التهاب ریه ها را ایجاد کند که باعث آسم یا برونشیت میشود.
نشانه های سندروم سینوسی- نایژهای چه هستند؟
در سندروم سینوسی- نایژهای احساس میکنید میزبان نشانه های وحشتناک بینی و سینه هستید؛ از جمله کوتاهی نفس، خس خس سینه، سرفه شدید، انسداد بینی، تب، سردرد یا سفتی قفسه سینه هستید. در کنار نشانه های التهاب سینوسی یا به صورت درد و حساسیت سینوس ها، ممکن است آبریزش مداوم بینی و سینوس، خس خس سینه، سرفه و دیگر نشانه های تنفسی یا آسم داشته باشید.
چگونه میتوانید از سینوزیت پیشگیری کنید؟
هیچ راه صد در صدی برای پیشگیری از سینوزیت وجود ندارد. اما برخی کارها وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر خود انجام دهید:
• برای پیشگیری از عفونت های سینوسی بیشتر از اسپری های استروئید معمول استفاده کنید. اگر سینوزیت مکرر یا مزمن داشته باشید، این کار اهمیت ویژهای دارد.
• اگر حساسیت هایی دارید، از عوامل حساسیت و محرک ها اجتناب کنید.
• داروی آسم خود را همانطور که توصیه شده مصرف کنید. تحت کنترل درآوردن نشانه های آسم شما میتواند خطر ابتلا به سینوزیت جدی را کاهش دهد.
منبع: بهداشت نیوز