اما به گفته دکتر مسعود داودی، متخصص پوست و مو، در نحوه استفاده و تهیه لوازم آرایش همواره باید به نکاتی دقت شود. نکته بسیار مهم این است که لوازم آرایشی باید از مراکز معتبر تهیه شود و در صورت خرید این لوازم از دستفروشان یا مراکز غیرمعتبر احتمال تقلبی بودن آنها زیاد است. بویژه در مورد لوازم آرایشی مخصوص چشم، پلک و دهان حساسیت بیشتری وجود دارد.
ضدآفتابهای کرم پودری بهداشتی یا آرایشی؟
چند سال است نوعی از کرمهای ضدآفتاب که حالت کرم پودری دارند، مورد استقبال قرار گرفتهاند. باید توجه داشت مواد رنگی داخل این کرمها با مواد رنگی ای که در لوازم آرایش وجود دارد تا حدودی متفاوت است. میتوان گفت مشخص است تنوع رنگی که در لوازم آرایش وجود دارد، در کرمهای ضدآفتاب دیده نمیشود. از طرفی کرمهای ضدآفتاب بهدلیل این که درمدت زمان طولانی و بخصوص در معرض نور خورشید استفاده میشوند، معمولا کیفیت بالاتری دارند. البته کیفیت بالا را در لوازم آرایش نیز میتوان انتظار داشت، اما در برندهای ناشناخته و در مواردی مواد آرایشی تقلبی، احتمال عوارض بیش از ضدآفتابها ست. بنابراین گرچه این ضدآفتابها دارای کرم پودر هستند، اما احتمال تقلبی بودن مواد رنگی که در آنها به کار رفته، کمتر از لوازم آرایش است.
استفاده طولانی مدت از لوازم آرایش
پوست افراد بسته به عوامل ژنتیک و محیطی مختلف از جمله مقاومت پوست، شرایط محیط و مواد شیمیایی که در لوازم آرایش استفاده میشود، متفاوت است. به همین دلیل نمیتوان دقیق گفت چه مدت لوازم آرایش میتواند روی پوست بماند یا مشکلساز شود. بهطور کلی بعضی افراد، پوست بسیار حساسی دارند و در کوتاهترین مدت، ممکن است پوست واکنش نشان دهد و در مقابل کسانی هستند که سالها مشکلی با استفاده از مواد آرایشی ندارند. آنچه مشخص است این که تکرار استفاده از هر نوع کرم یا مواد آرایش و بهداشتی میتواند بتدریج در بعضی از افراد باعث حساسیت پوستی شود. هرچه مدت زمان ماندگاری این کرمها و مواد روی پوست طولانیتر باشد، از نظر زمانی حساسیت زودتر بروز پیدا میکند. بنابراین پیشنهاد میشود بهطور کلی استفاده از لوازم آرایش محدود به مواقع ضروری شود.
در کشور ما استفاده از لوازم آرایش بهصورت اغراقآمیز زیاد است، بهطوری که حتی در محیط کار صبح تا شب پوست را درگیر میکند. اگر الگوی مصرف لوازم آرایش درست باشد، میتوان انتظار داشت حساسیت و مشکلات مربوط به استفاده از این مواد کمتر ایجاد شود.البته این مورد را نمیتوان کتمان کرد که افرادی بنا بهدلیل ژنتیک، بیماری و مشکلاتی که بر اثر حوادث پیش میآید به استفاده از لوازم آرایش نیاز دارند. ممکن است در صورت و ظاهر فرد ضایعاتی ایجاد شود که چون از نظر ظاهری خوشایند نیست از کرمهای پوشاننده استفاده کند. اما در مورد کسانی که چنین اجباری وجود ندارد پیشنهاد میشود لوازم آرایش را تا جای ممکن کمتر و محدود به بازههای زمانی کوتاه استفاده کنند.
عوارض طولانی مدت کاشت مژه و ناخن
در مورد کاشت مژه ممکن است همان اولین ساعتهای مصرف هم برای مصرفکننده عوارض داشته باشد، گرچه ممکن است افرادی مدتها واکنشی نداشته باشند، اما نمیتوان از قبل فهمید چه کسی بر اثر استفاده از این مواد آسیب میبیند. مهمترین آسیب در استفاده از ناخنهای مصنوعی، آسیب ناشی از رزین و چسبی است که در چسباندن ناخنهای مصنوعی استفاده میشود و ممکن است ریشه ناخن طوری آسیب ببیند که برای همیشه از بین برود. احتمال دارد زمانی که فرد ناخن کاشته شده را بردارد، ناخن اصلی خودش را کاملا از دست داده باشد. متاسفانه چون مژههای مصنوعی در مجاورت حساسترین عضو در دسترس بدن (چشمها) قرار دارند، مسائل بهداشتی در مورد آنها بیشتر مطرح است. بهطوری که ممکن است عفونتهایی در چشم ایجاد شود که گاهی این عفونتها بسیار مقاوم به درمان هستند و باعث آسیبهای جدی میشوند. گرچه اغلب سعی میشود از موادی استفاده شود که مژهها را به مژههای مجاور و لبههای پلک بچسباند تا حساسیتی ایجاد نشود، اما به هر حال در افرادی که چشم حساسی دارند، احتمال ایجاد عفونت هست.
مواد آرایشی ارگانیک چقدر قابل اعتمادند؟
در مجموع در مورد مواد آرایشی به کلمه ارگانیک یا مواد طبیعی و همچنین گیاهی نمیتوان براحتی اعتماد کرد. چون قطعا در حین ساخت، این مواد تغییر ماهیت میدهند و نمیتوان یک محصول آرایشی را صددرصد گیاهی تلقی کرد. اما ممکن است درصدی از آن ماده مورد استفاده را مواد گیاهی تشکیل دهد. قطعا برای این که آن ماده به شکل مواد آرایشی مصرفی در آورده شود، لازم است به آن مواد شیمیایی افزوده شود.
این نکته را هم باید گفت صرف گیاهی بودن و ارگانیک بودن یک ماده به این معنی نیست که آلرژی و عوارض بهدنبال نداشته باشد. برای مثال گاهی مالیده شدن موادی که منشا گیاهی دارد روی پوست باعث ایجاد قرمزی و حساسیت میشود. برای مثال گیاه گزنه اگر اتفاقی به پوست بخورد، میتواند باعث ایجاد حساسیتهای شدید پوستی شود یا خوردن میوههایی مثل توتفرنگی یا صیفیجات مثل گوجهفرنگی میتواند باعث ایجاد حساسیت شود. بنابراین صرف استفاده از کلمه ارگانیک یا گیاهی نمیتواند این ذهنیت را ایجاد کند که واکنش حساسیتی نسبت به آنها بروز نمییابد. البته همه این صحبتها با فرض این است که ماده مورد نظر صددرصد گیاهی باشد. اما بیشتر مواد در دسترس ما مخلوط گیاهی و مواد شیمیایی هستند و آنها هم محدودیتهایی دارند..
دیگر عوارض مصرف لوازم آرایش
در نهایت ممکن است کسی مدعی شود سالهاست لوازم آرایش مصرف میکند و اتفاقی هم نیفتاده است. اما از طرف دیگر، افرادی با کمترین میزان مصرف لوازم آرایش دچار خشکی بیش از حد پوست، قرمزی، التهاب، اگزما یا چرب شدن بیش از حد پوست و جوش زدن میشوند. همچنین واضحتر شدن چروکهای پوستی و بروز زودهنگام این چروکها ممکن است برای افراد زیادی اتفاق افتد.
در مجموع کسانی که پوست حساسی دارند و مرتب دچار اگزمای پوستی میشوند، تا جایی که مقدور است از استفاده از لوازم آرایش بپرهیزند. کسانی که پوست چرب و آکنهدار دارند نیز از فرآوردههای فاقد چربی استفاده کنند. در چنین مواردی میتوان انتظار داشت مشکلات کمتری برای مصرف کنندگان پیش آید.
سرب رژ لب و لاک ناخن
مشهودترین عوارضی که در مصرف لوازم آرایش دیده میشود، مسمومیت با سرب است. سرب در رنگهایی که در رژ لب استفاده میشود، وجود دارد و احتمال زیادی دارد از طریق دهان وارد شود و به مرور زمان در بدن تجمع پیدا کند و آسیبرسان باشد. به همین دلیل تاکید میشود در نوع مواد آرایش مصرفی بویژه لوازم آرایشی اطراف دهان و چشم دقت بیشتری صورت گیرد.
در مورد لاک ناخن باید گفت، گرچه خود ناخن بافت مرده و پوست اطرافش نسبتا مقاومتر است، اما از آنجا که هنگام غذا خوردن یا به هر دلیل دیگر ممکن است ناخن با مخاط دهان تماس پیدا کند، خطراتی فرد را تهدید میکند. حتی هنگام تماس ناخن با پلک ممکن است این سرب به بدن منتقل شود
منبع: جام جم