کاندومهای لاتکس که در اکثر کشورهای جهان به همان شکل کلاسیک در دسترساند، همچنان مهمترین ابزار موجود برای پیشگیری از بارداری و گسترش بیماریهای مقاربتیاند.
بیشتر بودجههای اختصاص یافته برای نوآوری و پژوهش در این عرصه، بودجههای خیریه و خصوصیاند. بنیاد بیل و ملیندا گیتس، سال ۲۰۱۳ در پروژه “نسل آینده کاندومها” به ۱۱ تیمی که طرحهای نوآورانه در این زمینه ارائه کردند جوایز صد هزار دلاری داد. طرحهای ارائه شده طیفی گسترده را در بر میگرفت: از “کاندوم تکسایز برای همه” تا دستگاهی که میتواند با “یک حرکت” و بدون قطع آمیزش جنسی، کاندوم را بپوشاند.
هدف نوآوران در حوزه بهداشت جنسی این است که همچون هر حوزه دیگری کارها را تسهیل و تسریع کنند؛ محصولاتی ارائه کنند که استفاده از آنها آسانتر، کمدردسرتر و موثرتر است. با کمی سرمایهگذاری بیشتر و هموار کردن مسیر پژوهشگران و دانشمندان، میتوان محصولاتی تولید کرد که نه فقط جایگزین کاندومها میشوند، که هوشمندانهتر با شیوع ویروسها و بیماریها مقابله میکنند.
امکان ریشه کن شدن بیماری ایدز تا سال ۲۰۳۰
بنیاد گیتس درباره این پروژه گفته: «کاندومها در سراسر جهان با پیشگیری از شیوع بیماریهای جنسی، جانهای بسیاری را نجات میدهند و با جلوگیری از بارداری ناخواسته به ایجاد تعادل جمعیتی در زمین کمک میکنند، اما از آنجایی که کارآمدی آنها مستلزم استفاده درست و مستمر مردان و زنان است، باید به راهکارهای جدید فکر کرد.»
مساله اینجاست که اکثر این نوآوریها برای آنکه راه به بازار بیابند باید تاییدیه اداره داروهای فدرال آمریکا (FDA) را دریافت کنند؛ فرآیند طاقتفرسایی که گاه تا یک دهه هم به طول میانجامد. بودجههای مورد نیاز آنها هم رقمهای کلانی است که تامین آن به سادگی میسر نیست. دولتها در این حوزه تنگدستی میکنند و با این حال، برخی از نوآوران همچنان با جدیت مشغول کارند.
نوآوری در راه مقابله با بیماریهای مقاربتی
مجله “مادربرد” گزارش داده که پاتریک کایسر از دانشگاه “نورثوسترن” آمریکا، مشغول توسعه کاندومی است که همچون “غشاء مخاطی” پوست عمل میکند و به این ترتیب در انتقال حس میان بدنها سخاوتمندانهتر از کاندومهای معمولی است.
به گزارش مادربرد، تیمی از پژوهشگران هم مشغول توسعه حلقههایی هستند که در واژن زنان تعبیه میشوند و علاوه بر کنترل بارداری، دارویی ترشح میکنند که اچآیوی و ایدز را درمان میکند. این حلقه حاوی داروی “تنوفوویر” است، دارویی که مبتلایان به ویروس اچآیوی باید هر روز مصرف کنند تا از گسترش آن جلوگیری و از خطرش کاسته شود.
این طرح میخواهد به زنان در کشورهای در حال توسعه کمک کند تا علاوه بر پیشگیری از بارداری، در درمان اچآیوی و ایدز مشارکت کنند. این طرح منتظر تاییدیه اداره داروهای فدرال آمریکاست.
ممنوعیت ورود کاندوم، حذف روز جهانی ایدز و کودکان مبتلا
پروژه دیگری که از بنیاد گیتس یک میلیون دلار حمایت مالی دریافت کرده، در تکاپوی ساخت کاندومی است که لایهای از “گرافین” دارد. این لایه میتواند گرم شود و به دمای بدن برسد و همچون سیستم انتقال دارو به بدن عمل کند.
طراحان این پروژه در کمپانی “لایفکر “(Lifecare) همزمان مشغول کار روی توسعه کاندومی “تجزیهپذیر”اند که مثل کاندومهای لاتکس معمولی بوی نامطبوعی ندارد و با داروهای ضد ویروس و دیگر روشهای پیشگیری از بارداری هم سازگار است. کاندومهای لاتکس برای تجزیه شدن به زمانی طولانی نیاز دارند و به همین خاطر گمان میرود دوستداران محیط زیست حاضرند بهای بیشتری بپردازند تا کاندومهای تجزیهپذیر بخرند.
کمپانی “کیمبرانوکس” هم با حمایت مالی بنیاد گیتس، قرار است دستگاهی تولید کند که فقط با یک حرکت و بدون نیاز به ایجاد وقفه در سکس، کاندوم را روی آلت تناسلی مردان میپوشاند. این دستگاه که “رپیدوم” (Rapidom) نام گرفته، مسئولیت باز کردن و پوشاندن کاندوم را برعهده میگیرد. بسیاری از مردان میگویند سختیهای همین فرآیند باعث میشود که از گذاشتن کاندوم صرفنظر کنند.
اما مساله اینجاست که همین کمپانی که در آفریقای جنوبی مستقر است و میخواهد با شیوع اچآیوی مقابله کند، در یک کمپین crowdfunding تنها ۸۰۰ دلار حمایت مالی به دست آورده است. برای توسعه نسل جدید کاندومها، موانع بسیاری باید از سر راه برداشته شوند. تلاش برای متقاعد کردن دولتها به سرمایهگذاری بیشتر در این حوزه، یکی از راههایی است که شهروندان مسئول میتوانند در پیش بگیرند.
منبع: بهداشت نیوز