بسیاری از مردم، به خودشان سخت میگیرند. آنها اغلب فکر میکنند برای دستیابی بیشتر به اهدافشان، باید بیشتر هم کار کنند؛ از طرفی فکر میکنند به اندازه کافی نیز خوب نیستند. این، میتواند یکی از دلایلی باشد برای افراد ناراضی از خود.
بطور مثال: دوست ندارند در یک گفتگو مشارکت کنند، چون احساس میکنند برای پیوستن به بحث، به اندازه کافی جالب نیستند و یا وقتی توسط دیگران ستوده میشوند، دچار عدم اعتماد به نفس میشوند.
برخی از آنها، میل زیادی به اصلاح خود دارند، فکر میکنند بهترین راه برای رسیدن به این هدف، سختگیری درباره خودشان است. گر چه نارضایتی از خود، لزوما به معنی تشویق شما برای فشار به سمت جلو و برای بهتر شدن نیست.
در واقع، برای بسیاری از افرادی که موانع دشوار و یا غیرضروری، برای خود به وجود می آورند، زندگی میتواند بسیارسخت تر نیز بشود. دلیل آن نیز، این است که، وقتی شما بطور مداوم، به خودتان، سخت میگیرید، درهنگام پیروزی، زیاد احساس خوشحالی نمیکنید؛ همانگونه که، وقتی برای ارتباط با دیگران، دارای عدم اعتماد به نفس ونارضایتی هستید؛ و همانگونه که فکر می کنید برای بیرون رفتن و آشنایی با مردم جدید، به اندازه کافی خوب نیستید.
همه این دلایل، باعث اضطراب و افسردگی میشود. زندگی کردن با عدم اعتماد به نفس، میتواند منبع فشار روانی زیادی شود واین مسئله، میتواند به راستی به هر کسی صدمه بزند. چنانچه از جنبه های خاصی ازخودتان، احساس ناراحتی دارید و میخواهید برای برطرف کردن آن، اقدامی انجام دهید، این 4 گام، میتواند کمک خوبی باشد:
1- آگاه بودن از اندیشه های منفی
اولین قدم برای شروع، این است که بدانید اندیشه های منفی دارید. شاید هر روز و هرساعت نیز،آن را حس میکنید. درک کنید که این اندیشه ها، قسمتی از زندگی شماست؛ اگرمیخواهید ازشرآنها، خلاص شوید، باید هر زمان به سراغتان آمدند، ازمنفی بودن آنها نیز، آگاه باشید.
ثبت آنها دریک دفترچه یادداشت روزانه، بسیارسودمند خواهد بود. برای چند هفته آنها را بنویسید.
بعد از آن، یک روز برای خود انتخاب کرده، بنشینید و نگاهی به اندیشه های منفی خود بیندازید.
ممکن است دریابید که یک الگوی تفکر غیر مفید، برای مدرسه، دانشگاه، کار و یا حتی زندگی دارید.
ممکن است دریابید که شما فقط یا سیاه می بینید و یا سفید؛ شاید بفهمید که فقط به دنبال نتیجه هستید؛
درک این اندیشه ها، به شما کمک میکند تابدانید، این اندیشه ها ازکجا می آیند.
2- به چالش کشیدن اندیشه های منفی
بجای اینکه بطور اتوماتیک، اندیشه های منفی خود را باور کنید، تلاش کنید تا با آنها، مبارزه کنید.
البته این به معنی رد کردن آنها نیست؛ بجای آن، خودتان را برای پشت سر گذاشتن آنها، باز و راحت بگذارید.
ازطرف دیگر، راه ارتباط بین خود، واین اندیشه ها را نیزباز بگذارید، تا بتوانید بپرسید: چرا چنین افکاری دارم؟
این کار باعث کمک به شما، برای درک بهتر و بیشتر، درباره اندیشه هایتان، خواهدشد.
3- این را درک کنید که شما فردی خوب هستید
اگر به خودتان سخت میگیرید، به دلیل آن است که میخواهید فرد خوبی باشید. اگر اهمیتی به این موضوع نمی دادید، این اندیشه ها را نداشتید.
به خودتان یادآور شوید که دلیل این اندیشه ها، این است که قلب خوب و مهربانی دارید. پس، چیزهایی را که درباره خودتان دوست دارید، بنویسید، و با خودتان هرجا که میروید، ببرید (حداقل تاچندماه). هرزمان که احساس پایینی نسبت به خود داشتید، نگاهی به آنها بیندازید، تا دوباره برایتان تداعی شود که چه انسان فوق العاده ای هستید.
4-مثبت بودن و تمرکز روی ” حال”
تا جایی که میتوانید، مثبت باشید. هر جا عکس العملی از خودتان مشاهده کردید، بخندید و تلاش کنید تا دیگران را نیز بخندانید. در” حال“، زندگی کنید و روی چیزهای کوچکی مثل، بوهای فوق العاده و یا صداهای اطرافتان تمرکز کنید.
این باعث میشود تا اندیشه های منفی تان را سهل و آسان بگیرید. بخصوص آن که دیگر، بر روی گذشته وآینده ، بطور مداوم فکر نخواهید کرد.
√ ۸ نکته برای کسانی که می خواهند در زندگی افسوس نخورند
√ ترفندهای روانشناسی برای زندگی آسانتر
برگردان: سیما آزادفلاح
دکتر سلام