حاملگی، علاوه بر جنبههای روحی و عاطفی، منفعتهای جسمی و فیزیکی گوناگونی هم برای بانوان دارد. به همین علت است که بسیاری از پزشکان به خانمها سفارش میکنند اگر مشکل خاصی ندارند دست کم یک بچه به دنیا بیاورند. آزمایشهای نوین یکی از دیگر منفعتهای حاملگی در خانمها را مشخص کرد.
زایمان حافظه مادران را تقویت میکند
متخصصان علوم پزشکی دانشگاه کارلوس آلبیزو در میامی آمریکا با انجام مطالعات هدفمند متوجه شدند بارداری و وضع حمل موجب تقویت و کارکرد بهتر حافظه میشود. این آزمایشها که نتایج آن در روزنامه دیلی میل هم منتشر شد، نشان میدهد به طور میانگین مادرانی که حداقل یک بار زایمان کردهاند در مقایسه با دیگر خانمها حافظه قویتری دارند و در درک اتفاقات و رویدادهای محیط خود موفقتر و هوشمندترند. ملیسا سانتیاگو، مدیر این پروژه آزمایشگاهی، در این باره گفت: “یافتههای اخیر باور غلط رایج مبنی بر اینکه بچهدار شدن باعث ضعف حافظه و عملکردهای ذهنی میشود را به چالش میکشد و آن را نقض میکند.”
در این مطالعه خانم سانتیاگو و همکارانش خانمهایی را که صاحب فرزند شده بودند با خانمهایی که بچه نداشتند در چند گروه ۳۵ نفری از ردههای سنی مشابه مقایسه کردند. با وجود این علت این موضوع به درستی مشخص نیست و متخصصان نمیتوانند بگویند دلیل این موضوع فرایندهای فیزیکی حاصل از بارداری در بدن خانمهاست یا وجود کودک از لحاظ روحی و روانی منجر به چنین برتری میشود.
بارداری آسان ریسک بالاتری دارد
بیشتر زوجها و به خصوص خانمها دوست دارند فکر کنند به راحتی باردار میشوند. از سوی دیگر زوجها، سختتر باردار شدن را یک نشانه خطر میدانند. تحقیقات نشان میدهد بعضی زوجها که نمیتوانند به راحتی صاحب فرزند شوند از ترس اینکه باردار شدنشان به سقط یا زایمان زودرس منجر شود، به طور کلی از بچهدار شدن صرفنظر میکنند چون فکر میکنند سختتر باردار شدن نشانه خطرناکتر بودن بارداری است.
بررسیهای جدید نشان میدهد آنچه واقعیت دارد دقیقا عکس این است. یعنی احتمال سقط طبیعی یا تولد نوزاد زودرس در خانمهایی که بدون دغدغه و به راحتی باردار میشوند، بیشتر است. این پژوهش که در دانشگاه ساتمپتون انگلیس انجام شد سابقه عده زیادی از خانمها را مورد بررسی قرار داد. دستهای از این خانمها آنهایی بودند که بلافاصله پس از اینکه اراده به بچهدار شدن کرده بودند باردار میشدند و دسته دوم افرادی بودند که پس از تصمیم به آوردن بچه تا مدتها باردار نمیشدند. اما بارداری در میان خانمهای دسته دوم تا ۲۰ درصد بیشتر موفقیتآمیز بود. پروفسور نیک مکلون که مدیر این مطالعه بود میگوید: “بیشتر زنانی که نمیتوانند به راحتی باردار شوند از این موضوع خجالتزده میشوند در حالی که این میتواند یک نشانه امیدوار کننده برای آنها باشد که شانسشان برای یک بارداری موفق بیشتر است.”
چطور کودکتان را برای آمدن فرزند جدید آماده کنید؟
اگر یک فرزند دارید و میخواهید صاحب فرزند دیگری شوید نباید بیگدار به آب بزنید. باید با توجه به اختلاف سنی که قرار است دو فرزندتان داشته باشند و شرایطی که قرار است در آن با هم و با شما زندگی کنند خود و تک فرزندتان را آماده کنید. اگر دو کودک شما در محدوده سنی یکسانی باشند یعنی کمتر از ۴ سال اختلاف داشته باشند روحیات و خواستههای مشابهی خواهند داشت. به این معنی که خواستهها و نیازهایشان ممکن است با هم تداخل کند. در این صورت اگر بچه بزرگتر همه چیز را تمام و کمال به دست نیاورد، ممکن است حتی دچار اختلال روحی شود.
اگر پدر و مادر نتوانند تعادل را برقرار کنند کودک بزرگتر که در این شرایط آسیبپذیرتر است، دچار ضعف اعتماد به نفس و اراده یا بدبینی خواهد شد و به جز خود به خانوادهاش هم آسیب میرساند. بهتر است والدین از قبل کودک اول را برای آمدن برادر یا خواهر آماده کنند. پدر و مادر نباید نوزاد جدید را با کودک بزرگتر در یک سطح قرار دهند و بهتر است همواره این حس را به کودک بزرگتر القا کنند که مانند خود پدر و مادر بزرگتر و حامی کودک کوچکتر است. باید کودک را طوری آماده کرد که در برابر عضو جدید خانواده خودش را مسئول محبت کردن و نگهداری از او بداند نه اینکه فکر کند فرزند جدید جایگاهش را تهدید میکند و به او حسادت کند یا با او احساس رقابت داشته باشد.
اگر سیگاری هستید فکر بچهدار شدن را نکنید
بارها و بارها اثر مخرب سیگار روی جنین و تاثیرات آن در زندگی آینده کودک مشخص شده است؛ چه پدر سیگاری باشد، چه مادر و چه حتی در معرض دود سیگار قرار بگیرند. اما مطالعه جدیدی که از طریق عکسبرداری در فرانسه انجام شد بار دیگر اثر مخرب سیگاری بودن مادر را روی جنین ثابت کرد. طی این مطالعه متخصصان فرانسوی در یک کلینیک بارداری از نطفه جنین که در شکم چند خانم بود تا زمان قرار گرفتن کامل آن در رحم به طور پیوسته عکسبرداری کردند. نتیجه نشان داد رشد جنین مادران سیگاری بسیار کندتر از دیگر مادران است.
پژوهشگران پس از اینکه این عکسها را به ترتیب مطالعه کردند متوجه شدند فرآیندها و تغییرات رشد در جنین مادران سیگاری به طور متوسط چند ساعت دیرتر از دیگر مادران اتفاق میافتد. در این تحقیق ۸۶۸ نطفه بررسی شد که از میان آنها ۱۳۹ نطفه از مادران سیگاری بود. عکسبرداری از تکثیر سلولی این نطفهها پیش از قرارگیری در رحم سرعت رشد را مشخص میکرد. این مطالعه به ما نشان میدهد چرا درصد باروری در سیگاریها کمتر از دیگران است. اولین توصیه به کسانی که نمیتوانند بچهدار شوند این است که اگر سیگار میکشند آن را کنار بگذارند. سرپرست این پروژه پژوهشی هم نتیجه مطالعه را خیلی ساده و قاطعانه میداند: “اگر میخواهید بچهدار شوید سیگار را ترک کنید.”
سقطهای متعدد و کودکان نارس
زنانی که پیش از باردار شدن سقط جنینهای مکرر داشتهاند بیش از دیگران در خطر به دنیا آوردن نوزادان نارس هستند. تحقیقات اخیر پژوهشگران فنلاندی نشان داد خطر چنین رخدادی در خانمهایی که چند بار سقط جنین کردهاند میتواند حتی تا چند برابر بیشتر باشد. در مطالعه جدید این پژوهشگران پرونده ۳۰۰ هزار زن که بین سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۸ زایمان کرده بودند مورد بررسی قرار گرفت. آمار نشان میداد احتمال به دنیا آوردن اولین نوزاد نارس در زنانی که به دلایل مختلف، 3 بار یا بیشتر سقط جنین کرده بودند تا بیش از سه برابر بیشتر از زنانی بود که پیش از اولین زایمانشان سقط جنین نکرده بودند.
بنابراین زنانی که چند بار سقط جنین کردهاند نباید این خطر را کم اهمیت بدانند چون تولد نوزادان نارس میتواند به مرگ آنها منجر شود یا گاهی مشکلاتی به دنبال بیاورد که این نوزادان را تا آخر عمر آزار دهد. “ریجا کلمتی”، سرپرست این گروه تحقیقاتی میگوید: “البته تحقیقات بیشتر نیاز است تا به طور دقیق به رابطه بین سقط جنین و تولد نوزادان نارس پی ببریم ولی میتوان گفت سقطهای مکرر پیش از زایمان اول با افزایش خطر به دنیا آمدن نوزادان نارس در ارتباط است.”
چطور در دوران بارداری وزن را کنترل کرد؟
اگر قرار است به سلامتتان اهمیت بدهید هیچ زمانی حساستر از دوره بارداری نیست. بسیاری از خانمها چون اندام دوره بارداریشان را دوست ندارند – اگرچه که این حس از باورهای ناخودآگاهانه و غلط میآید- کلا تناسب اندام، به اندازه غذا خوردن و فعالیت مداوم را فراموش میکنند. از آنجا که فعالیت بدن در این دوره پایین میآید و خانمها کارهای روزانهشان را هم کنار میگذارند چاقی شدیدتر میشود. ولی نباید فراموش کنید که در دوران بارداری هرچقدر بیشتر وزن اضافه کنید، کارتان پس از زایمان سختتر و طولانیتر میشود. اگرچه نباید در غذا خوردن و رساندن مواد مغذی به بدنتان بیتوجهی کنید ولی چربیها و غذاهایی که قبلا مضر بودهاند در دوره بارداری هم همانطور هستند. در زمان بارداری نباید ورزشهای سنگین بکنید ولی پیادهروی روزانه و رفتن به استخر واقعا برای شما مفید است.
یوگا هم یکی از فعالیتهایی است که به درد دوره بارداری میخورد. البته انتخاب یک فعالیت ورزشی مناسب به علایق شما هم بستگی دارد. با این فعالیتها مطمئنا زایمان کمدردسرتری هم خواهید داشت چون عضلات بدنتان به این ترتیب آمادهتر است. ضمنا لازم است چند بار در هفته با ورزش ضربان قلبتان را کمی بالا ببرید. ورزش علاوه بر اینکه به کاهش استرسها و تنشهای روانی شما کمک میکند، دردهای موضعی را هم در بدن شما کاهش میدهد.
منبع- شهرزاد