بررسی شایعات رایج در زمینه شکستن قولنج
برخی باورهای رایج در مورد شکستن قولنج وجود دارد که افراد زیادی به آن ها اعتقاد دارند، می خواهیم به بررسی درستی یا نادرستی برخی از آن ها در این بخش اشاره کنیم، هرگز به شکستن قولنج خود عادت نکنید چون در درازمدت می تواند باعث بروز آسیب های مختلف در بدنتان شود.

آیا مادرتان تا کنون به شما گفته است که با موهای خیس از خانه خارج نشوید؟! آیا شما هم از مادربزرگ‌تان شنیده‌اید که نباید زودتر از ۳۰ دقیقه پس از غذا خوردن، به حمام یا استخر بروید؟! این‌ها مواردی از تصورات نسل‌های گذشته درباره سلامت انسان‌ها هستند، اما آیا حقیقتی هم درون آن‌ها وجود دارد؟ در ادامه این تصورات را از نظر علمی بررسی می‌کنیم!

باور اول: «شکستن قولنج باعث ابتلا به مشکلات مفصلی (آرتریت) می‌شود» شکستن قولنج، یکی از عادت‌های عصبی اعتیادآور است که بسیاری از ما حداقل یک بار آن را امتحان کرده‌ایم. به گزارش Journal of the American Board of Family Medicine در سال ۲۰۱۱ میلادی، ۲۵ تا ۵۴ درصد از مردم جهان حداقل یک بار شکستن قولنج را در طول زندگی‌شان انجام می‌دهند. خوش‌بختانه، این کار از نظر علمی باعث ابتلا به آرتریت نمی‌شود. درواقع، مطالعات متعددی در این زمینه انجام شده‌اند و هیچ ارتباطی بین آرتریت و شکستن قولنج پیدا نکرده‌اند. حتی یکی از پزشکان برنده جایزه نوبل، شکستن قولنج دست‌هایش را به‌مدت ۵۰ سال ادامه داد تا این بی‌ارتباطی را ثابت کند! با این‌حال، شکستن قولنج با مشکلات دیگری همراه است: تورم, ضعف در گرفتن اشیا, دررفتگی تاندون‌ها و آسیب‌های مربوط به رباط در اطراف مفاصل.

باور دوم: «حداقل ۳۰ دقیقه پس از غذا خوردن، نباید به حمام یا استخر بروید» بسیاری از مادربزرگ‌ها و حتی مادران هنوز هم به این تصور باور دارند و به فرزندان‌شان اجازه نمی‌دهند که بلافاصله بعد از غذا خوردن به حمام یا استخر بروند. محققان می‌گویند که این تصور تا حدودی حقیقی است،‌ اما اصل مساله به میزان غذا خوردن بستگی دارد، نه به خود حمام یا استخر. درواقع، پرداختن به هر کدام از ورزش‌ها یا فعالیت‌های شدید در فاصله کوتاهی پس از خوردن وعده‌های غذایی سنگین می‌تواند باعث گرفتگی عضلات شکم و مشکلات گوارشی شود. به‌گفته دکتر دارن مورتون، محققی که درباره همین موضوع مطالعه می‌کند، «فعالیت شدید بلافاصله بعد از وعده‌های غذایی سنگین اصلا مناسب نیست، چون خون در این حالت برای هضم غذا در دستگاه گوارش متمرکز می‌شود و از عضله‌های درحال فعالیت دور می‌ماند. همین وضعیت، درد یا احساس ناراحتی را در عضله‌های ما به‌وجود می‌آورد».

باور سوم: «ماهی بخورید، چون غذای مغز است» به گزارش American Journal of Preventative Medicine، استفاده از ماهی در طول هر هفته به‌طور مثبت و واضحی با افزایش ماده خاکستری در مغز مرتبط است. این تاثیر بدون در نظر گرفتن اسیدهای چرب امگا-۳ است که خودشان به تقویت مغز کمک می‌کنند. حتی یکی از مطالعات دیگر نشان می‌دهد که خوردن ماهی (حتی یک بار در هفته) می‌تواند اندازه هیپوکامپ مغز را تا ۱۴ درصد بزرگ‌تر کند. هیپوکامپ، بخشی از مغز است که دقیقا مسئولیت حافظه و یادگیری را بر عهده دارد.

سلامتیسم