شله زرد که جزء دسرهای بسیار پرطرفدار ما ایرانی ها محسوب می شود، بسیار ساده و راحت تهیه می شود اما اگر نکات ریز ان را ندانیم نمی توانیم به خوبی آن را بپزیم. برای اینکه شله زرد را به صورت قالبی سرو کنیم که ظاهری شکیل تر در مجالس داشته باشد، می توانید به صورت زیر عمل کنید.
شله زرد یکی از دسرهای محبوب سنتی ایرانی است که بیشتر در روزهای خاص مذهبی به عنوان نذری پخته میشود. در این مطلب سعی داریم ابتدا طرز تهیه شله زرد و بعد از آن تزئین آن را به شما آموزش دهیم.
نکاتی که درباره شله زرد باید بدانید:
- میزان شکر بسته به ذائقه افراد متفاوت است. البته شیرینی شله زرد مجلسی نباید کم باشد.
- نسبت میزان برنج به شکر 1 به 3 است، یعنی برای یک کیلوگرم برنج 3 کیلوگرم شکر لازم است.
- توصیه می شود شکر را مرحله به مرحله اضافه کنید و برای تست کردن میزان شیرینی شله زرد، مقداری از آن را در ظرفی بریزید و اجازه دهید کاملا خنک شود. چرا که شیرینی شله زرد پس از سرد شدن کمتر خواهد شد.
- همیشه به ازای هر پیمانه برنج 3 پیمانه شکر لازم داریم ولی برای شله زرد قالبی چون از پودر ژلاتین استفاده میکنیم یک پیمانه شیرینتر درست میکنیم.
- شکر را حتما پس از پختن برنج اضافه کنید. توجه داشته باشید که شکر با حرارت دیدن کمی آب میاندازد لذا قبل از اضافه کردن شکر به آن آب اضافه نکنید.
- هرچه میزان زعفران بیشتر باشد، شل زرد خوش عطر و خوش طعمتر میشود. زعفران را در چند قالب یخ حل کنید و درب ظرف را گذاشته و استراحت دهید تا به رنگ مطلوب برسد.
- بهتر است از برنج نیمدانه و معطر استفاده نمایید و برنج را از شب قبل خیس کنید.
- اضافه کردن کره به شله زرد از ترک خوردن آن بعد از سرد شدن، جلوگیری میکند.
- از پخته شدن کامل برنج اطمینان حاصل نمایید. اگر دانههای برنج در شله زرد مشخص باشند یعنی برنج کاملا پخته نشده است.
- پس از سرو شله زرد در ظرف موردنظر از تکان دادن آن بپرهیزید. چرا که تکان دادن شله زرد باعث آب انداختن آن میشود.
- شله زرد پس از سرد شدن سفتتر میشود. لذا نباید بیش از حد قوام آید. برای فهمیدن غلظت مناسب شله زرد، مقداری از آن را در ظرفی بریزید و اجازه دهید تا خنک شود، البته با تجربه زیاد نیازی به اینکار نخواهد بود.
- هیچگاه درب ظرف شله زرد را قبل از خنک شدن کامل نبندید زیرا موجب عرق کردن آن میشود.
- شلهزرد به عنوان دسر بهتر است به صورت سرد سرو شود.
- برای تزیین شلهزرد از خلال بادام، پسته، دارچین و همچنین گلسرخ استفاده کنید. طبع کلی شله زرد به دلیل وجود برنج سرد است، گرمای دارچین و زعفران آن را معتدل خواهد کرد.
- شله زرد را بیش از یک روز در یخچال نگهداری نکنید چرا که بوی یخچال را به خود جذب میکند و در ضمن کمکم سفت میشود.
مواد لازم برای تهیه شله زرد مجلسی
برنج |
1 پیمانه |
شکر |
3 پیمانه |
آب |
6 پیمانه |
کره |
50 گرم |
گلاب |
1/2 پیمانه |
هل |
به مقدار لازم |
زعفران |
به مقدار لازم |
خلالبادام |
به مقدار لازم |
طرز تهیه شله زرد مجلسی
- ابتدا برنج را با شش برابر آب بر روی شعله بگذارید.
- خلال بادام را به آن اضافه کرده و درب قابلمه را بگذارید تا کاملا پخته شود.
- نزدیک به تمام شدن آب برنج، مرتب آن را به هم بزنید و شکر، هل و زعفران را به آن اضافه کرده و کاملا مخلوط کنید.
- در این فاصله یک قاشق سوپ خوری پودر ژلاتین را در دو قاشق آب سرد به روش بن ماری (حرارت غیر مستقیم روی بخارکتری) حل کنید.
- در این مرحله گلاب را به شله زرد اضافه کرده و مرتب به هم بزنید تا کمی قوام آید و آب آن کاملا بخار شود، سپس شعله را خاموش کرده و ژلاتین را بدان افزوده و کاملا با شله زرد مخلوط کنید.
- کمی آب سرد درون قالب ژله یا کیک بگردانید و سپس شله زرد را داخل آن ریخته و پس از خنک شدن، حدود ۶ الی ۷ ساعت داخل یخچال استراحت دهید.
- برای برگرداندن شله زرد در ظرف موردنظر، ابتدا با نوک کارد دور تا دور قالب را جدا کنید و آن را حدود ۵ ثانیه درون آب داغ گذاشته و پس از آن سریعا به داخل ظرف برگردانید و با پسته و دارچین تزیین کنید.
جهت آشنایی با مدلهای تزیین شله زرد به سایر بخشهای آشپزی ستاره مراجعه فرمایید.
ستاره