هرچه بیشتر به سمت جلو پیش می رویم زندگی انسان صنعتی تر می شود و دیگر جایی برای طبیعت باقی نمی ماند! شما می توانید با کشت دادن و پرورش گیاهان و سبزیجات این روند را کند تر کنید. در این مطلب قصد آموزش پرورش سبزیجات و گیاهان ساختمانی را داریم. با دکتر سلام همراه باشید.
کافی است یک پنجره آفتابگیر یا یکسری لامپ فلورسنت پرنور داشته باشید. خیلی آسانتر از آنچه فکر میکنید میتوانید جلوی پنجرهتان و یا زیر نور لامپ گلدان سبزی پرورش دهید و از محصولش هم لذت ببرید.
جای مناسب
کافی است یک پنجره آفتابگیر یا یکسری لامپ فلورسنت پرنور داشته باشید. خیلی آسانتر از آنچه فکر میکنید میتوانید جلوی پنجرهتان و یا زیر نور لامپ گلدان سبزی پرورش دهید و از محصولش هم لذت ببرید.
چون میخواهید توی اتاق باغچه راه بیندازید، بهتر است حواستان به ظاهر کار هم باشد. پس سعی کنید گلدانهای پلاستیکی سبک وتر و تمیز جور کنید؛ آمادهاش که خیلی راحت پیدا میشود. اگر دوست دارید خلاقیتتان تکمیل بشود، میتوانید سبدهای میوه پلاستیکی را برای این کار آماده کنید؛ کافی است یک نایلون پهن کف آن بیندازید و یکی دو جای این نایلون را برای زهکشی مناسب سوراخ کنید. بیرونش را هم با سلیقه خودتان تزیین کنید.
اگر پنجره قدی دارید و نور سرتاسری به اتاق میرسد میتوانید گلدانهای سبزی را روی زمین بچینید. اما اگر پنجرههای کوتاه دارید، بهتر است یک میز زیر پنجره بگذارید تا قد گلدانها به پنجره برسد و سبزیها مجبور نباشند دنبال نور بگردند. اگر سبزیها نور کم داشته باشند لاغر و دراز میشوند.
تا گلدانهای شما سبزی بدهند و زیبا بشوند، خالی به نظر میرسند. اگر دور و برشان، گیاهان آپارتمانی بگذارید، هم چشمنوازتر میشود هم اینکه سبز بودن و زنده بودن گیاهان اطراف روی رشد سبزیهای شما تأثیر مثبت خواهد داشت.
خوشبوهای بدقلق
نعناع و پونه دو سبزی پرطرفدار در بین خوردنیها هستند. بذر این دو سبزی، خیلی راحت قابل کاشت و برداشت نیست. پس بهتر است وقتی نعناع یا پونه میخرید، یکی دو ساقه از آنها را داخل آب بگذارید تا ریشه دهند و بعد آن را داخل گلدان بکارید. اینطوری هم یک گلدان زیبا و خوشبو دارید، هم سبزیخوردن.
سبزی خاص
اگر سیر زیاد مصرف میکنید، میتوانید حبههای سیر را بکارید؛ این کار را هم میتوانید توی یک گلدان مستقل انجام دهید، هم در قسمت خالی گلدانهای تزیینی. اینطوری تا زمانی که سیر برگ دارد، میتوانید برگ سیر تازه داشته باشید و از استفاده آن لذت ببرید. البته اگر بخواهید سیر کامل داشته باشید کار خیلی مفصلتر و طولانیتر میشود.
۶ مرحله برای کار
حالا که جای مناسب را جور کردید، موقع کاشتن بذرهاست. باید صبر داشته باشید. همینطوری نمیشود بذر را گذاشت زیر خاک و از آن انتظار داشت سبز شود. باید مراحلی طی شود که سبزیها درست و حسابی به عمل آیند.
اول باید بذر مناسب بخرید. بذرها را قبل از اینکه در خاک بگذارید، بهتر است توی آب بخیسانید؛ درست مثل زمانی که میخواهید سبزه عید درست کنید. بگذارید بذرها لعاب بیندازند و کمی بزرگ شوند؛ البته خیلی نباید توی آب بمانند که گندیده شوند. حداکثر ۲ روز کافی است.
خاک سبزیکاری بهتر است ترکیبی باشد از خاک شنی و خاک پیتموس؛ اولی راحت آب را از خودش عبور میدهد و دومی خاکی خیلی قوی است که باعث میشود سبزیها خیلی خوب رشد کنند. خاک باغچه معمولی را هم میتوانید بردارید و الک کنید تا یکدست شود و در گلدان بریزید، اما باید آن را با کود تقویت کنید.
گلدانتان را تا ۳ – ۲ انگشت مانده به لبه، پر از خاک کنید، و بذرهایی را که خیس خوردهاند روی خاک بریزید. خیلی وسواس به خرج ندهید که منظم باشند همین که به صورت متناسب پراکنده شوند کافی است. بعد روی آنها را یک لایه نازک یکی دو میلیمتری خاک بپاشید.
برای اینکه موقع آبیاری خاک روی بذرها شسته نشود، باید یک پارچه یا یک تکه روزنامه باطله نمدار، روی خاک بگذارید و از روی آن به بذرها آب بدهید. تا زمانیکه بذرها جوانه بزنند. باید روی این پارچه یا کاغذ همیشه نمناک باشد. بهتر است تا چند روز جای بذرها را گرم نگه دارید.
بذرها که جوانه زدند و حدودا ۱۵ روز از کاشتن آنها گذشت، خوب است که کود طبیعی روی خاک بریزید. بهتر است بروید کودهای طبیعی مثل خاک برگ، کودهای حیوانی یا کمپوست تهیه کنید که راحتتر هم گیر میآیند و خیالتان هم از کارتان راحتتر است. آبیاری روزانه هم یادتان نرود.
بعد از ۱۵ روز تقریبا سبزیها سبز میشوند و برگ میدهند و موقع برداشت آنها میرسد، اما فوری نروید سراغ چیدن و خوردن سبزیها. یک یا دو هفته دیگر به آنها فرصت دهید که خوب و کامل شوند و برگهای بیشتری بدهند. بهتر است در این مدت سر برگهای آنها را بچینید تا ریشهشان محکمتر شود.
با خرید فقط ۵ گلدان خودکفا شوید!
بـــا خریـــــد ۵ گلدان سبزیخوردن با هزینهای حدود ۲۰ هزار تومان، میتوانید برای حداقل یک سال، مصرف سبزی خوردن تازه و بهداشتی تان را تضمین کنید؛ البته برای یک خانواده کمتر از ۴ نفر و مصرف ۲ بار در هفته. همین میزان مصرف با فرض خرید ۲ کیلو سبزی در هفته نزدیک به ۵ هزار تومان خواهد شد که در طول سال، هزینهای نزدیک به ۲۵۰ هزار تومان برای شما خواهد داشت.
این یک پیشنهاد با صرفه جویی ۲۳۰ هزار تومانی برای مصرف معمول سبزی خوردن در یک خانواده کم جمعیت است. این را هم خوب است بدانید که براساس تازهترین آمار اعلامی از سوی بانک مرکزی قیمت انواع سبزی در یکسال اخیر بیش از ۸۷ درصد رشد داشته است. این را هم بدانید که سازمان جهانی خواروبـار و کشاورزی با اشاره به تولید سالانه بیش از ۳۰ میلیون تن میوه و سبزی در ایران از مقام پنجمی ایران در تولید سبزی جهان پس از چین، هند، آمریکا و ترکیه خبر داده است. شاید شما بتوانید به روشهای خانگی این رقم را افزایش بدهید!