برخی واکسن ها در دوران بارداری باید توسط مادر تزریق شوند تا از ابتلای جنین به مشکلات مختلف مادرزادی پیشگیری شود، از جمله می توانیم به واکسن آنفلوانزا، سیاهسرفه،سرخک، اوریون و سرخجه و هپاتیت ب اشاره کنیم. برای آشنایی با زمان تزریق این واکسن ها و عوارض جانبی این داروهای تزریقی به ادامه این بخش دقت کنید.
واکسنها میتوانند از شما و کودکتان در برابر برخی از بیماریها محافظت کنند. در طول دوران بارداری، مادر، آنتیبادیهایی برای محافظت از کودک به او انتقال میدهد. همین مسئله سیستم ایمنی بدن جنین را تا حد زیادی بالا میبرد و او را در برابر برخی از بیماریها واکسینه میکند. واکسیناسیون در طول دوران بارداری به طور معمول ۲ واکسن آنفلوانزا و سیاهسرفه، در دوران بارداری به مادر تزریق میشود.
آنفلوانزا: در طی هر بارداری، به شما واکسن آنفلوانزا تزریق میشود تا از شما و کودکتان در برابر این بیماری محافظت کند. این واکسن را در هر دوره از بارداری میتوانید دریافت کنید. ابتلا به آنفلوانزا در دوران بارداری، میتواند خطر جدی مانند افزایش احتمال بروز زایمان زودرس برای مادر یا کودک به همراه داشته باشد. زمانی که مادر در طول دوران بارداری واکسینه میشود، شانس ابتلای نوزاد به آنفلوانزا یا پنومونی (ذاتالریه) پس از تولد نیز به شدت کاهش مییابد.
سیاهسرفه: علاوه بر سیاهسرفه، تزریق واکسنهایی مانند کزاز و دیفتری نیز در هر دوره بارداری لازم است. به صورت ایدهآل، بهترین زمان تزریق واکسن سیاهسرفه در بارداری، اوایل سه ماهه سوم و بین هفته ۲۷ تا ۳۶۶ بارداری است. در این زمان، سیستم حفاظتی بدن نسبت به سیاهسرفه به جنین نیز انتقال مییابد. ابتلا به سیاهسرفه در نوزادان تازه متولد شده بسیار خطرناک است. کار نیمی از کودکانی که به سیاهسرفه مبتلا میشوند به بیمارستان ختم میشود. هردو این واکسنها برای زنان باردار و کودکانشان ایمن هستند. اما این واکسنها هم ماند هر داروی دیگری میتوانند عوارض جانبی داشته باشند. اگرچه این عوارض شدید نیستند و خودبهخود برطرف میشوند. عوارض جانبی ناشی از تزریق واکسن آنفلوانزا و سیاهسرفه شامل قرمزی و تورم محل تزریق، درد ماهیچه، خستگی یا تب باشد. این علایم میتوانند در هر شخصی بروز پیدا کنند و فقط مخصوص زنان باردار نیست. واکسیناسیون پیش از بارداری اگر قصد دارید باردار شوید، بهتر است تمام واکسنهایی که قرار بوده تا این سن دریافت کرده باشید را تزریق کنید. با این کار از کودک آیندهتان در برابر بسیاری از مخاطرات جلوگیری میکنید. برای اطمینان از به روز بودن تاریخچه واکسنهایتان با یک پزشک مشورت کنید.
سرخک، اوریون و سرخجه: بسیار مهم است که یک خانم پیش از اقدام به بارداری این واکسن سهگانه را دریافت کند. زیرا ابتلا به سرخجه در دوران بارداری، میتواند باعث بروز نقصهای شدید مادرزادی در نوزاد شود. با یک آزمایش خون ساده پیش از بارداری میتوانید مطمئن شوید که نسبت به این بیماریها ایمن هستید یا خیر. به احتمال قوی، این واکسن سهگانه را در دوران کودکی دریافت کردهاید اما بهتر است پیش از بارداری از صحت آن اطمینان حاصل کنید. اگر لازم بود که این واکسن را دریافت کنید، تا یک ماه پس از تزریق واکسن اقدام به بارداری نکنید.
هپاتیت ب: کودکی که مادر او به هپاتیت ب مبتلا است، در معرض افزایش خطر ابتلا به این بیماری در طی زایمان قرار دارد. برای اطمینان از اینکه نسبت به این بیماری واکسینه هستید یا خیر میتوانید آزمایش خون بدهید. واکسیناسیون پس از زایمان به طور کلی دریافت واکسن بلافاصله پس از زایمان و حتی در دوران شیردهی بلامانع است.
سیاهسرفه: مادرانی که پیش از بارداری یا در طول آن این واکسن را دریافت نکردهاند و حتی فامیل و کسانی که قرار است برای مدتی با نوزاد در ارتباط باشند، باید بلافاصله پس از تولد نوزاد این واکسن را تزریق کنند.
سرخک، اوریون، سرخجه و آبلهمرغان: مادری که تا زمان زایمان واکسن سرخک، سرخجه، اوریون و آبلهمرغان را دریافت نکرده است، تا پیش از خروج از بیمارستان باید این واکسنها را دریافت کند.
سلامتیسم