با برخی از نشانه های بیماری ام اس، در قسمت اول آشنا شدیم؛ دراین قسمت، درباره علل ، راه های درمان و مدیریت نشانه های آن ، بیشتر آشنا خواهیم شد. با دکتر سلام همراه ما باشید.
1- علت به وجود آمدن بیماری ام اس چیست؟
ریشه بیماری، هنوز ناشناخته باقی مانده است . این بیماری در نواحی دور از خط استوا، شامل کشورهای اسکاندیناوی و بقیه قسمتهای شمال اروپا، بیشتر شایع است. در این نواحی، نور آفتاب کمتر است.
بنابراین در برخی از تحقیقات، نقش ویتامین دی ( معروف به ویتامین نور آفتاب)، را در بروز آن دخیل می دانند. همچنین، ژنتیک نیز، دراین بیماری نقشی دارد.
2- چه کسی بیشتر درخطر است؟
زنان، حداقل دو برابر مردان دچار این بیماری می شوند. در نژاد قفقازی نیز، این بیماری شایعتر است. البته سن نیز، مهم است؛ چون شرایطی که باعث گسترش آن میشود، سنین 20-50 سالگی است و در این سنین شانس ابتلا بالاتر است.
3- ام اس، چگونه پیش می رود؟
اغلب پزشکان چهار مدل از این بیماری را در نظر می گیرند:
– مدل عودکننده: نشانه ها در طی حملات حاد، بطور ناگهانی زبانه میکشد ؛ سپس بطور کامل ثابت مانده و یا رد می شوند. این مدل، شایعترین مدل بیماری است.
– مدل پیشرونده – اولیه : سیر بیماری آرام است، ولی بطور پیوسته ، نشانه ها بیشتر می شوند.
– مدل پیشرونده – ثانویه : شروع آن مثل مدل عود کننده است ولی به سمت پیشرونده حرکت میکند.
– مدل پیشرونده – عودکننده : اختلال بطور پیوسته بدتر میشود. بیمار یک مرحله عود حاد دارد، که ممکن است این مرحله گذشته و مرحله بعد رخ دهد، شاید هم چنین نشود. این مدل نسبت به بقیه کمتر شایع است.
4- ام اس و آب و هوا
تحقیقات نشان می دهند که اختلال، ممکن است درطی ماههای تابستان فعال تر شود. حرارت و رطوبت بالا، بطور موقت، نشانه ها را بدتر می کند. درجه حرارت خیلی پایین (خیلی سرد) و همچنین تغییرات ناگهانی دما ممکن است نشانه ها را تشدید کند.
5- درمان ام اس: داروها
چون درمانی برای این بیماری وجود ندارد، پس پزشکان از داروهای اصلاح کننده بیماری، که باعث کاهش تکرار و شدت حملات میشود، استفاده میکنند. مصرف این داروها میتواند در بیشتر مواقع باعث آسیب کمتر به مغز و نخاع شود. همچنین پیشرفت کند این بیماری را نیز به دنبال دارد.
زمانی که حملات به وقوع می پیوندند، استفاده از دوز بالای کورتیکو استروئیدها میتواند در زمان کوتاه آن را قطع کند. بسیاری از داروها همچنین قادر به تنظیم نشانه های ام اس مثل گرفتگی عضلات، بی اختیاری ادرار و نیز درد هستند.
6- درمان ام اس: مدیریت درد
نیمی از افراد مبتلا به ام اس دچار انواعی از درد گسترش یافته هستند؛ چه به صورت یک جریان کوتاه از سیستم عصبی و یا به دلیل گرفتگی و کشیدگی عضلات و یا حتی آسیب به آنها. پزشکان برای سهولت دردهای عصبی، داروهای ضد تشنج و ضد افسردگی، تجویز میکنند. همچنین داروهای ضد درد و ضد اسپاسم نیز ممکن است تجویز شوند. درد عضله نیز، به ماساژ و فیزیوتراپی، خوب پاسخ میدهد.
7- درمان ام اس: فیزیوتراپی
فیزیوتراپی، برای قوی تر کردن عضلات و مبارزه با گرفتگی ها و نیز حرکت آسان عضلات، بسیار کمک کننده است. درمانهایی به صورت حرفه ای، میتوانند برای حفظ هماهنگی در دستها برای لباس پوشیدن و نوشتن، بسیار کمک کننده باشند. چنانچه دارای مشکلاتی در صحبت کردن و یا بلع باشند نیز، یک متخصص گفتار درمانی میتواند کمک کند.
8- درمانهای مکمل
برخی از افراد میگویند، طب سوزنی، نشانه هایی مثل گرفتگی عضله و درد را کاهش می دهد؛ اما هنوز این تحقیقات به صورت کامل تأیید نشده است . بقیه گزارش ها درمورد سودمندی و اثر بخشی تزریق زهر زنبور عسل است. درطی یک مطالعه و تحقیق برای 24 هفته ، هیچ بهبودی از ناتوانی، خستگی و یا برخی نشانه های بیماری، نشان داده نشد. آگاهی پزشکتان از درمانهای مکملی که انجام می دهید بسیار مهم است.
9- ام اس و بارداری
بسیاری از زنان، در طی این دوران، نشانه های کمتری دارند. شاید سطح بالای هورمون ها وپروتئین ها، سیستم ایمنی را بصورت موقت سرکوب کرده و شانس حملات جدید را کاهش دهد. درمورد استفاده از داروهای مخصوص ام اس ، با پزشکتان صحبت کنید.
10- ام اس و ورزش
ورزش می تواند، سختی، خستگی و دیگر نشانه ها را آسان تر سازد. اما ممکن است باعث بدتر شدن گرفتگی عضلات شود. بهتراست شروع ورزش، آرام باشد . ابتدا با ده دقیقه در روز شروع کرده و سپس به تدریج زمان آن را افزایش دهید.
11- چشم انداز ام اس
بسیاری از افراد مبتلا، دارای یک طول عمر معمولی یا نزدیک به معمولی هستند . باید از داروهای اثرگذار، درمان های بازتوانی، دستگاه های کمکی و نیز بسیاری از افراد مبتلا به ام اس که با وجود داشتن علائم، هنوز به صورت فعال سرکارشان هستند ، فعالیت میکنند ، و از زندگی و خانواده و فعالیت های محبوبشان لذت میبرند، تشکر و قدردانی کرد.
√بخش اول این مقاله را مطالعه کنید: همه چیز درباره مولتیپل اسکلروزیس یا ” ام اس” – بخش اول
برگردان: سیما آزادفلاح