آیا میدانستید افرادی که از دیابت نوع دو رنج میبرند در معرض ابتلا به مشکلات زوال عقل قرار دارند؟ و این بیماری سلامت ذهن و هوش و حافظه این افراد را تهدید میکند، ناگفته نماند اضافهوزن و چاقی نیز خطرات جانبی زیادی برای این افراد دربر دارد. راهکارهای پزشکی مفیدی برای مقابله با آسیب دیدن حافظه و مغز برای مبتلایان به امراض قندی در نظر داریم.
مطالعات مختلفی در سالهای اخیر نشان دادهاند که بیماری دیابت نوع ۲ با از دست دادن حافظه مرتبط است. گروهی از محققان در مطالعه اخیرشان، اطلاعات تازهای درباره دلایل این ارتباط به دست آوردهاند. این مطالعه نشان میدهد که افراد مبتلا به دیابت نوع دوم (خصوصا بیماران چاق یا دارای اضافهوزن)، ماده خاکستری کمتری در قسمتهای خاصی از مغزشان دارند. گزارشی از این مطالعه در Diabetologiaa منتشر شده است. بهگفته دکتر لیو (سرپرست تیم مطالعاتی)، این قسمتهای مغز دقیقا با حافظه، عملکردهای مغزی، حرکات بدن و پردازش دادههای بصری مرتبط هستند. محققان در این مطالعه، سه گروه ۵۰ نفره را مورد بررسی قرار دادند که همگی از نظر سنی در فاصله ۳۰ تا ۶۰ سالگی قرار داشتند.
گروه اول: ۵۰ فرد چاق یا ادارای اضافهوزن و مبتلا به دیابت نوع ۲.
گروه دوم: ۵۰ فرد دارای وزن عادی و مبتلا به دیابت نوع ۲.
گروه سوم: ۵۰ فرد دارای وزن عادی و سالم.
یافتههایی نهایی نشان دادند که ضخامت قشر مغز در قسمتهای متعددی از مغز افراد مبتلا به دیابت کاهش پیدا کرده است. حتی مشخص شد که لوب تمپورال در مغز افراد چاق یا دارای اضافهوزن و مبتلا به دیابت نوع ۲، کوچکتر از مغز افراد دیگر است. این افراد از نظر مهارتهای حافظهای و فکری نیز ضعیفتر از افراد سالم هستند. بهگفته محققان، هرچه دوره ابتلا به بیماری دیابت طولانیتر باشد، احتمال شکلگیری تغییرات مغزی هم بیشتر میشود. این در حالی است که تحت کنترل بودن بیماری دیابت زیر نظر پزشک متخصص، میتواند احتمال آسیب دیدن حافظه و مغز را کمتر و کمتر کند.
سلامتیسم