پزشکان در مورد کنترل بیماری آسم چه پیشنهاداتی به بیماران می کنند آن ها در این زمینه چه راهکارهای درمانی به بیماران ارئه میدهند، به مناسبت روز جهانی آسم می خواهیم این بیماری را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم. از جمله عوامل تاثیرگذار بر این بیماری می توانیم به چاقی و استعمال دخانیات اشاره کنیم.
اولین سه شنبه ماه مه (مطابق با ۱۲ اردیبهشت) به نام روز جهانی آسم نامگذاری شده است؛ دستاندرکاران نظام سلامت در سراسر جهان از ۱۹ سال پیش (۱۹۹۸) دراین روز برای کمک به شناختن این بیماری ودرمان بهتر آن سعی در آگاه کردن مردم دارند.
بیش از ۱/۵ میلیارد نفر در دنیا به یکی از آلرژی ها مبتلا هستند که از این تعداد ۳۳۴ میلیون نفر به آسم، ۲۱۰ میلیون نفر به بیماری مزمن تنفسی و ۴۰۰ میلیون نفر به رینیت آلرژی مبتلا هستند. آسم یک بیماری التهابی، مزمن مجاری هوایی است که خس خس، سرفه و تنگی نفس از نشانه های رایج این بیماری می باشد. بروز علائم این بیماری در کودکان شایع تر از بزرگسالان است.
سازمان بهداشت جهانی شعار ۲۰۱۷ این روز را «هوای بهتر، تنفس بهتر» انتخاب کرده است. این شعار براین موضوع تاکید دارد که انسان ها در اغلب مناطق جهان با معضل آلودگی هوا دست به گربیان است و مشکل هوای ناسالم و غیرپاک در اغلب مناطق دنیا وجود دارد. عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران روز سه شنبه به مناسبت روز جهانی آسم گفت: آسم نوعی بیماری عفونی نیست و به همین دلیل نمی توان این بیماری را با مصرف آنتی بیوتیک درمان یا کنترل کرد.
دکتر مرتضی فلاح پور افزود: ازنظر اتیولوژی علتشناسی، مصرف آنتی بیوتیک هیچ تاثیری بر این بیماری نداشته و فقط عوارض و آسیب بر بدن ایجاد می کند.
وی عفونت های فراوان را یکی از مشکلات بیماران آسمی اعلام کرد و گفت: هرچند آنتی بیوتیک می تواند عفونت های فرد مبتلا به آسم را از بین ببرد اما تاثیری در کنترل یا پیشگیری این بیماری تنفسی ندارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران تاکید کرد: نوزادان و شیرخوران که بی رویه آنتی بیوتیک مصرف می کنند در بزرگسالی در معرض آلرژی و آسم هستند و خانواده ها باید از مصرف بی مورد این داروها خودداری کنند.
استعمال سیگار و تشدید آسم
دبیر اجرایی بیستمین همایش روزجهانی آسم با اشاره به اینکه استعمال سیگار سبب تشدید این بیماری می شود،افزود: استعمال سیگار پاسخ به درمان بیمار مبتلا به آسم را کم می کند و افراد سیگاری مجبور می شوند داروی بیشتری مصرف کنند.
وی به مردم به خصوص جوانان توصیه کرد که از استعمال مواد دخانی از جمله سیگار و قلیان خودداری کنند تا دچار بیماری های متعدد مانند آسم و سرطان نشوند. فلاح پورگفت: ریزگردها به اندازه کمتر از ۲/۵ میکرون نیز می توانند آثار تخریبی بر روی ریه داشته و در بروز، تشدید و عدم پاسخ به درمان بیماری آسم بسیار موثر هستند.
چاقی سبب تشدید آسم می شود
رییس انجمن علمی آسم و آلرژی کشور نیز گفت: چاقی و افزایش وزن سبب تشدید بیماری های تنفسی مانند آسم می شود. چاقی هم به دلیل فیزیکی و هم به دلایل هورمونی سبب تشدید این بیماری می شود. دکتر مصطفی معین ادامه داد: به دلایل مختلف چاقی در جامعه ما به خصوص در گروه سنی کودکان و نوجوانان روبه افزایش است. چاقی علاوه بر بروز بیماری های متعدد مانند دیابت و قلب و عروق، سبب تشدید آسم می شود.
وی به کم تحرکی کودکان و نوجوانان اشاره کرد و افزود: آنها بیشترین فرصت های خود را صرف بازی های رایانه ای و فضای مجازی می کنند و به این دلیل کمتر تحرک بدنی دارند. معین با اشاره به اینکه تغذیه سالم در کنترل این بیماری موثر است، گفت:غذاهای طبیعی و ساده همراه با سبزیجات و میوجات فروان در کنترل بیماری موثر است.
وی اظهار کرد:اگر بیماری آسم به موقع تشخیص و به صورت صحیح درمان شود، همه علایم بیماری اعم از سرفه، خس خس و تنگی نفس، کنترل می شود و فرد می تواند زندگی خوب و با کیفیت مناسب داشته باشد. (ایرنا)