آمار ها نشان می دهد علت اصلی تمام سوانح رانندگی عدم هشیاری و یا حواس پرتی راننده خاطی است. عوامل مختلفی موجب حواس پرتی راننده می شوند. اما با شناخت این عوامل و پیشگیری از بروز اینگونه سوانح می توان سالانه جان افراد بسیاری را از مرگ نجات داد. در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.
از پدال، به تازگی مطالعهای توسط موسسه رانندگان پیشرفتهی بریتانیا و نشریهی اتو اکسپرس صورت گرفته و در آن روی اینکه کدام عامل بیشتر از بقیهی موارد باعث حواسپرتی راننده میشود تمرکز کرده است.
به منظور فهمیدن این موضوع دو راننده که یکی از آنها رانندهی جوان فرمول 3 و دیگر خبرنگار اتو اکسپرس بوده پشت فرمان یک شبیهساز مسابقهای حرفهای قرار گرفته و برای ثبت زمان طی یک دور پیست و چالشهای ترمزگیری با یکدیگر مقایسه شدهاند. در همین زمان این دو راننده با چندین عامل حواسپرتی خطرناک بالقوه شامل واردکردن کد به برنامهی سیستم ناوبری، فرستادن پیام کوتاه، زنگ زدن به یک فرد، غذا خوردن، آشامیدن و صحبت کردن با سرنشین مواجه شدهاند.
نتایج کسب شده نشان داد که وارد کردن یک کد به سیستم ناوبری باعث حواسپرتی بیشتر راننده میشود. پس از این فاکتور نیز فرستادن پیام کوتاه در رتبهی دوم قرار دارد.
مدیر فنی موسسهی یاد شده که وظیفهی تحلیل و پایش نتایج را بر عهده داشته گفت که تجربه کردن هر دو فاکتور حواسپرتی باعث ایجاد تهدید برای دیگر رانندگان شده و امکان عکسالعمل فوری در زمان تصادف را از بین میبرد.
صحبت کردن با سرنشین ثابت کرد که کمترین حواسپرتی را برای راننده داشته هرچند هنوز هم تأثیری کاملاً منفی روی عملکردهای ترمز کردن راننده به شمار میرود.
مدیر موسسه میگوید: صحبت کردن با سرنشین کمترین میزان حواسپرتی را در بحث ثبت رکورد طی یک دور پیست داشت اما جالب آنکه هر دو راننده نتوانستند در منطقهی موردنیاز از ترمز استفادهی صحیحی داشته باشند.
توانایی آنها برای رانندگی نرمال، تفاوتهای بین حواسپرتی زیاد مکالمه با تلفن و عمل طبیعی صحبت کردن با سرنشینان را تأیید میکند اما هنوز هم نشان میدهد که هر عامل حواسپرتی میتواند باعث کاهش توجه شده و در مواقع ضروری عاملی بسیار مهم و حیاتی باشد.
منبع: جام جم