علم روباتیک رفته رفته در حال پیشرفت است و این پیشرفت قادر است به بیمارانی که دچار قطع عضو شده اند کمک زیادی بکند . اکنون کانون بازپروری شیکاگو Rehabilitation Institute of Chicago یک پای پروتزی روباتیک را ابداع کرده که قادر است به دستور شخص حرکت کند.
این پای مصنوعی برای کسانی است که دچار قطع اندام تحتانی در بالای زانو شده اند. حرکات مچ پا و زانو در این پای مصنوعی به کمک موتورهای کارگذاشته شده در آن انجام میشوند ولی دستورانی که منجر به حرکات آن میگردند چگونه به اندام مصنوعی میرسند.
کنترل این اندام مصنوعی از طریق امواج عضلانی یا الکترومیوگرافی است که در عضلات محل قطع وجود دارند. هر عضله در هنگام انقباض امواج الکتریکی ایجاد میکند و این امواج را میتوان با کار گذاشتن الکترود هایی بر روی پوست روی عضله ثبت کرد. با گذاشتن الکترود های متعدد بر روی پوست محل قطع اندام میتوان فعالیت الکتریکی عضلات این ناحیه را ثبت نمود.
عضلات محل قطع، به این علت که دیگر به استخوانی متصل نیستند نمیتوانند موجب حرکت اندام شوند ولی آنها میتوانند به دستور شخص منقبض شوند و این انقباضات امواج الکتریکی را ایجاد میکند که از طریق الکترودهای پوستی ثبت میشوند. پس از آن کامپیوتر نصب شده در پای مصنوعی این امواج را تفسیر کرده و آنها را بصورت دستوراتی در میاورد و سپس از این دستورات برای به حرکت درآوردن موتورهای اندام مصنوعی در جهت دلخواه استفاده میکند.
بعضی عضلات بیمار که در زیر ساق او بوده اند قطع شده اند ولی اعصاب این عضلات در محل قطع وجود دارند. میتوان با انجام اعمال جراحی خاصی، انتهای این اعصاب را به قسمت هایی از بعضی عضلات موجود در محل قطع متصل کرد. حالا شخص میتواند با دستور به این اعصاب قسمت های مشخصی از عضلات بالای ران را منقبض کند. اطلاعات الکتریکی صادر شده از این عضلات نشان دهنده دستورات جدیدی هستند که به توسط اعصاب قطع شده ارسال شده اند. بدین ترتیب تعداد متنوع و زیادی از دستورات با کنترل مستقیم شخص میتوانند ایجاد شوند و حرکات اندام مصنوعی را در اختیار بگیرند
منبع-http://www.iranorthoped.ir