Big-1390-11-11850192131402492011855163491718422314010

بسیاری از افراد زمانیکه دچار کاهش شنوایی در خود میشوند ، بر این باورند که دیگر به خالت اولیه باز نخواهند گشت ، اما در مقابل برخی افراد هم چنین تصوری ندارند و امیدوار به برگشت به حالت اولیه ی زندگی خود هستند . بنظر شما چطور ؟ آیا ممکن است این مشکل شنوایی برطرف گردد یا خیر ؟… در ادامه ی مطلب پیرامون این موضوع بحث را دنباله خواهیم گرفت .

هر حرفی که می زنیم، دستش را پشت گوشش می گذارد، چشم هایش را ریز می کند و می گوید «بلندتر!» تا شاید حرف ما را بشنود، اما حالا دیگر فهمیده ایم این روش فایده ای ندارد و کاری از پیش نمی برد. گوشش سنگین است و هر قدر هم که نزدیک تر شود یا گوشش را جلو بیاورد، فرقی به حالش نمی کند.

 

باید به پزشک مراجعه کند و از او کمک بگیرد، اما حاضر نیست و می گوید هنوز آنقدرها پیر نشده و نباید باور کند گوشش سنگین است. در حالی که سنگینی گوش و کاهش شنوایی می تواند در سنین مختلف و به علل متفاوت اتفاق بیفتد و افراد پیر و جوان را درگیر کند.

 

اگر گوش تان سنگین شده و احساس می کنید شنوایی تان مشکلی پیدا کرده، نباید خیلی راحت بگویید کاری از دست تان ساخته نیست و باید با گوش سنگین بسازید، چون کاهش شنوایی به دسته های متفاوتی تقسیم می شود که هر یک به علل خاصی اتفاق می افتد و روش درمانی ویژه ای دارد. دکتر ابراهیم رزم پا در این باره به جام جم می گوید: کاهش شنوایی به دو دسته کلی تقسیم می شود؛ کاهش شنوایی انتقالی و کاهش شنوایی حسی عصبی. به گفته وی، زمانی که مشکل به وجود آمده در گوش در قسمت میان گوش خارجی تا دریچه بیضی شکلی باشد که ورودی گوش داخلی است، به آن کاهش شنوایی انتقالی می گویند. بنابراین اختلالاتی که در گوش خارجی، پرده گوش، گوش میانی و استخوانچه های گوش پیش می آید، منجر به بروز کاهش شنوایی انتقالی یا هدایتی خواهد شد. در کاهش شنوایی حسی عصبی هم اختلالات مربوط به بخش گوش داخلی به بعد خواهد بود که به گفته عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، شامل گوش داخلی، عصب شنوایی و مراکز مغزی می شود. دکتر رزم پا ادامه می دهد: گاهی هم هر دو این موارد با هم اتفاق می افتد که به آن کاهش شنوایی مختلط می گویند.

 

کاهش شنوایی درمان می شود یا نه؟

 

خیلی از کسانی که دچار کاهش شنوایی می شوند، فکر می کنند این مشکل غیرقابل درمان است و برعکس، بعضی ها هم باور دارند کاهش شنوایی در هر صورت درمان خواهد شد یا حداقل با استفاده از سمعک بهبود خواهد یافت.

 

دکتر رزم پا در این باره توضیح می دهد: کسانی که دچار کاهش شنوایی هدایتی یا انتقالی شده اند، براحتی می توانند از سمعک استفاده کنند. از طرفی هم اغلب این مشکلات یا به روش طبی یا جراحی قابل درمان است. در مقابل، متاسفانه اکثر مواردی که به کاهش شنوایی حسی عصبی مربوط می شود، غیرقابل درمان خواهد بود؛ به این معنی که نه به روش جراحی و نه به کمک درمان های دارویی نمی توان این مشکلات را برطرف کرد.

 

بنابراین آن طور که این پزشک متخصص می گوید، کاهش شنوایی حسی عصبی به غیر از برخی موارد استثناء، درمان نمی شود، ولی در موارد خاص مانند کسانی که دچار اختلالات تیروئید هستند و دچار نوعی کاهش شنوایی حسی عصبی شده اند، با اصلاح تیروئید و برطرف کردن مشکل، کاهش شنوایی شان هم برطرف می شود.

 

وی می افزاید: با این حال، متاسفانه در بیشتر مواردی که کاهش شنوایی حسی عصبی رخ می دهد و عوامل متعددی از آلودگی های صوتی و پیرگوشی گرفته تا مصرف برخی داروها و بیماری ها و تومورها در آن نقش دارد، باید به این نکته توجه داشته باشیم که مشکل معمولا غیرقابل درمان است. البته در مواردی می توان از سمعک استفاده کرد ولی این روش هم برای همه افراد موثر نخواهد بود و فقط کسانی می توانند از سمعک کمک بگیرند که از نظر درک گفتار مشکلی نداشته باشند.

 

کاهش شنوایی به علل متفاوت

 

دکتر رزم پا با تاکید بر این که کاهش شنوایی در سنین مختلف به علل متفاوتی اتفاق می افتد، می گوید: به عنوان نمونه کاهش شنوایی در کودکان معمولا به علت تجمع مایع پشت پرده گوش پیش می آید که یکی از علل شایع سنگینی گوش کودکان است. وی ادامه می دهد: این مشکل قابل درمان است و اگر به موقع متوجه آن شوند می توان به کمک درمان های دارویی و در موارد پیشرفته با استفاده از جراحی های کوچک، شنوایی آنها را به حالت طبیعی برگرداند.

 

گاهی هم سنگینی گوش به علل ساده و پیش پاافتاده ای رخ می دهد که به گفته این پزشک متخصص، وجود جرم در گوش یکی از این موارد است. بنابراین زمانی که گوش تمیز شود و جرم آن را خارج کنند، مشکل بیمار هم برطرف خواهد شد. البته وی با اشاره به این که ضربه ها هم می تواند موجب کم شنوایی شود، توضیح می دهد: ضربه ها به دو شکل، چنین مشکلی را برای فرد ایجاد خواهد کرد، یکی ضربه های صوتی است و دیگری ضربه های فیزیکی که به گوش وارد می شود. این ضربه ها ممکن است به سادگی یک سیلی یا به شدت تصادف ها باشد، اما می تواند منجر به آسیب دیدن پرده گوش شود و شنوایی را کاهش دهد. زمانی که ضربه شدید باشد مانند ضربه هایی که در تصادف ها اتفاق می افتد، ممکن است باعث شکستگی در استخوان گیجگاهی و در نتیجه بروز اختلالات شنوایی هم از نوع حسی عصبی و هم از نوع انتقالی شود.

 

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران خاطرنشان می کند: کاهش شنوایی مشکلی است که می تواند به علل متفاوتی رخ دهد. گاهی یک مشکل ساده مانند تجمع جرم در گوش خارجی موجب کاهش شنوایی می شود و بعضی اوقات هم موضوعاتی جدی و مهم مانند اختلالات مغزی و تومورها می تواند عاملی باشد برای سنگینی گوش.

 

شنوایی کودکان را کنترل کنید

 

تشخیص بیماری ها و مشکلات در سنین کودکی کمی سخت تر از بزرگسالی است و والدین باید توجه بیشتری به نشانه های این اختلالات داشته باشند. در مورد کاهش شنوایی هم پدر و مادر باید دقت کنند اگر فرزندشان نزدیک به تلویزیون می نشیند یا صدای آن را خیلی بلند می کند یا در صورتی که در امتحان دیکته نمی تواند نمره خوبی به دست بیاورد، ممکن است دچار مشکل کاهش شنوایی باشد. دکتر رزم پا توصیه می کند والدین در این شرایط به صورت دوره ای، وضع شنوایی فرزندشان را کنترل کنند تا مشکلی برای آنها پیش نیاید.

 

مراقب گوش تان باشید

 

کسانی که در محیط های پرسروصدا حضور دارند یا کارشان طوری است که دائم باید در این مکان ها باشند، حتماً باید سلامت گوش و وضع شنوایی شان را کنترل کنند. علاوه بر این، دکتر رزم پا می گوید کسانی که از هدفون استفاده می کنند هم باید دقت داشته باشند با صدای بلند هدفون نگذارند چون این وضع هم می تواند فرد را دچار کم شنوایی حسی عصبی کند.

 

البته اگر این مشکلات در مراحل اولیه تشخیص داده شود، می توان به درمان امیدوار بود ولی در صورتی که وضع ادامه پیدا کند بعد از گذشت مدتی، کاهش شنوایی غیرقابل برگشت می شود. پس وی تاکید می کند از بروز مشکلات کاهش شنوایی پیشگیری کنید تا نیازی به درمان نداشته باشید.

منبع : آفتاب آی آر – http://www.aftabir.com