نمک یکی از چاشنی های محبوب در آشپزی محسوب می شود که مصرف بیش از اندازه ی آن عوارض بسیاری برای سلامت شما به همراه خواهد داشت. تمایل استفاده افراد به غذاهای فرآوری شده یکی از عوامل اصلی دریافت بیش از اندازه نمک از رژیم غذایی است. مصرف بیش از اندازه نمک، خطر ابتلا به فشار خون بالا و بیماری قلبی را افزایش می دهد.
مردم باید دریافتی پتاسیم خود را به جای سدیم افزایش دهند. بزرگسالان باید مصرف 4,700 میلی گرم پتاسیم در روز را مد نظر قرار دهند و مصرف مواد غذایی سرشار از این ماده مغذی مانند موز، اسفناج، عدس و گوجه فرنگی می تواند در تحقق آن کمک کند. مصرف کمتر از میزان توصیه شده پتاسیم به عدم تعادل الکترولیت و استرس بیشتر در رگ های خونی منجر می شود.
افزون بر دستورالعمل های مراکزی مانند سازمان غذا و داروی آمریکا، پژوهشگران نیز در حال تغییر دیدگاه خود نسبت به آثار نمک بر بدن هستند. طی یک مطالعه، پژوهشگران دو گروه 10 نفره از مردان را در یک محیط کنترل شده به مدت بیشتر از 100 روز مورد آزمایش قرار دادند. هر دو گروه رژیم غذایی یکسانی داشتند و تنها سطوح نمک دریافتی آنها متفاوت بود.
در کمال تعجب، پژوهشگران دریافتند مردانی که نمک بیشتری مصرف می کردند، مایعات کمتری می نوشند. نمک کلیه ها را وادار به احتباس آب در بدن و تولید اوره می کرد. این فرآیند در افزایش گرسنگی به جای تشنگی موثر بود. این پژوهش نشان داد فردی با یک رژیم غذایی سرشار از نمک و غذاهای فرآوری شده به طور قابل توجهی با خطر افزایش یافته پرخوری به واسطه افزایش احساس گرسنگی مواجه است.
اثر سدیم بر بدن انسان
بسیاری از مردم توجهی به این موضوع ندارند که یک رژیم غذایی سرشار از سدیم چه اثر منفی چشمگیری می تواند بر سلامت آنها داشته باشد. نمک بیش از اندازه در بسیاری از فعالیت های بدن مانند پاکسازی جریان خون و پمپاژ خون در بدن اختلال ایجاد می کند.
هنگامی که بدن بیش از اندازه سدیم دریافت می کند باید سختتر کار کند تا سطوحی امن از آن را در خون حفظ کند و بر همین اساس، فشار بیشتری بر کلیه ها وارد می شود. به طور همزمان، بدن مایع بیشتری را حفظ می کند که به افزایش حجم خون منجر می شود.
در نتیجه، قلب باید سختتر کار کند تا خون افزایش یافته را در سراسر بدن به گردش درآورد. در نهایت، دیواره شریان ها ضخیمتر می شوند تا فشار خون افزایش یافته را تحمل کنند که این شرایط فشار بیشتری بر سیستم گردش خون بدن وارد می کند.
خطرات سلامت نمکی
اگر فردی به طور منظم بیش از اندازه نمک مصرف کند، خطر ابتلا به فشار خون بالا و بیماری قلبی افزایش می یابد. افزون بر پرفشاری خون و بیماری قلبی، یک رژیم غذایی سرشار از سدیم می تواند به پوکی استخوان منجر شود. محتوای نمک بالا موجب می شود بدن کلسیم بیشتری از طریق ادرار دفع کند. اگر فردی به میزان کافی کلسیم دریافت نکند تا این شرایط جبران شود، بدن استفاده از کلسیم ذخیره شده در استخوان ها را آغاز می کند که به تضعیف آنها منجر می شود.
همچنین، نمک می تواند به دیواره داخلی معده آسیب وارد کند و ایجاد زخم در آن را به همراه داشته باشد. در صورت عدم درمان، این زخم ها می توانند به سرطان معده منجر شوند.
در نهایت، فشار مضاعف ناشی از مصرف نمک بیش از اندازه در رژیم غذایی روی کلیه ها می تواند به نارسایی کلیوی منجر شود.
منبع: عصر ایران